NO₂W: City Logistics με υπηρεσίες ψύξης & ηλεκτρικά οχήματα

 

Η πρώτη ελληνική εταιρεία στην Ελλάδα που θα παρέχει υπηρεσίες City Logistics κάνοντας χρήση ηλεκτρικών οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας είναι γεγονός! Η νεοσύστατη εταιρεία NO₂W (www.no2w.com) έρχεται να εξυπηρετήσει όλες τις ημέρες της εβδομάδας τις ανάγκες ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε Αθήνα και Πειραιά, με άμεσο οικονομικό όφελος γι’ αυτές, εφαρμόζοντας σύγχρονες πρακτικές και λύσεις για την ταχύτερη, οικονομικότερη και ασφαλέστερη μεταφορά και διανομή αγαθών και εμπορευμάτων.

Με το πρώτο της αστικό κέντρο εμπορευμάτων να βρίσκεται στον Ταύρο Αττικής, η NO₂W φιλοδοξεί με βάση τον στρατηγικό της σχεδιασμό σε θέματα βιώσιμης και απρόσκοπτης κινητικότητας στον αστικό ιστό, να παίξει σημαντικό ρόλο στην αλυσίδα εφοδιασμού αγαθών στο «τελευταίο μίλι» συμβάλλοντας καθοριστικά στη βελτίωση της κυκλοφοριακής λειτουργίας των δύο πόλεων – παραδόσεις και στα πιο δύσκολα σημεία χωρίς επιβάρυνση του οδικού δικτύου –  στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου.

Το SC&L συνομίλησε με τον κ. Διονύση Γρηγορόπουλο, partner της NO₂W, ο οποίος ανέφερε ότι η ιδέα για τη δημιουργία της εταιρείας προήλθε από τη διαπίστωση ότι οι συμβατικές λύσεις αποθήκευσης και διανομής προϊόντων σε αστικά κέντρα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν μια ρευστή καταναλωτική αγορά με διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. «Η τουριστική ανάπτυξη, η ζήτηση για καλύτερης ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες και η παραδόσεις Just in Time ρευστοποιώντας ταυτόχρονα την αγορά του προϊόντος με την πώληση και οι κατ’ οίκον παραδόσεις είναι παράγοντες που κυριαρχούν πλέον στην αγορά και γεννούν δυσκολίες σε δυσκίνητες δομές αποθήκευσης και διανομής» επεσήμανε ο κ. Γρηγορόπουλος.

 

 

Η NO₂W θα αποτελείται από logistics hubs, κάθε ένα από τα οποία θα διαθέτει αποθήκη και τουλάχιστον δύο ηλεκτρικά οχήματα (το ένα ψυχώμενο) και θα εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη περιοχή της Αττικής. Στα επιχειρηματικά σχέδια της NO₂W στα επόμενα τρία χρόνια να λειτουργήσει τέσσερα logistics hubs στην Αττική και τρία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες της NO₂W θα είναι: Αποθήκευση ξηρού και ψυχόμενου φορτίου • Αποστολές e-shop • Διαχείριση προϊόντων HO.RE.CA. • Home Delivery • Διανομή.

Το πρώτη hub στον Ταύρο Αττικής

Το πρώτο logistics hub της NO₂W δημιουργήθηκε στην Αθήνα, σε ενοικιαζόμενο χώρο στην περιοχή του Ταύρου. Όπως εξήγησε ο κ. Γρηγορόπουλος ο βασικός στόχος είναι η δημιουργία της πρώτης εταιρείας City Logistics, που θα προσφέρει το Last Mile μέσα από  υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής ψυχόμενων και ξηρών προϊόντων σε αστικές περιοχές, χρησιμοποιώντας ηλεκτροκίνητα οχήματα και τεχνολογίες που εξασφαλίζουν μηδενικούς ρύπους.

Η κάθετη δομή του logistics hub στον Ταύρο Αττικής έχει ως εξής:

  • Αποθήκευση ψυχωμένων προϊόντων (4°C)
  • Αποθήκευση Κατεψυγμένων (-20°C)
  • Αποθήκευση ξηρών τροφίμων (16°C)
  • Αποθήκευση άλλων προϊόντων (μη τροφίμων)

Ο σχεδιασμός  προβλέπει εγκατάσταση εναλλακτικών μορφών ενέργειας για συντήρηση, ψύξη και κατάψυξη μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορόπουλο η αποθήκη της εταιρείας θα δέχεται προϊόντα κυρίως για προσωρινή αποθήκευση και οι πελάτες θα προγραμματίζουν τις εβδομαδιαίες ή μηνιαίες παραδόσεις τους εντός της εμβέλειας του κάθε hub.

Οι υπηρεσίες αποθήκευσης αφορούν μόνο συσκευασμένα προϊόντα στις κατηγορίες:

  • Ψύξη (συσκευασμένα τρόφιμα και φάρμακα)
  • Κατάψυξη
  • Ξηρό φορτίο τρόφιμα

Η δομή και η λειτουργία της εταιρείας NO₂W, εξηγεί ο κ. Γρηγορόπουλος, είναι καλά μελετημένη και σχεδιασμένη για να λύσει σημαντικά προβλήματα της αποθήκευσης και διανομής προϊόντων σε αστικά κέντρα, όπως η παράδοση σε δυσπρόσιτες για συμβατικά φορτηγά περιοχής, τα περιορισμένα ωράρια παράδοσης, η ρύπανση, οι συνθήκες μεταφοράς και παράδοσης (π.χ. θερμοκρασία).

Η NO₂W εγγυάται ακρίβεια στον χρόνο παράδοσης, σεβασμό στις προδιαγραφές αποθήκευσης και διανομής κάθε προϊόντος, συμβολή στη μείωση της αστικής ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σήμερα εταιρεία που να προσφέρει τις παραπάνω υπηρεσίες, επιθυμία μας είναι να καινοτομήσουμε και να αναπτύξουμε τον τομέα των city logistics ακολουθώντας την παγκόσμια τάση προς την ηλεκτροκίνηση και αξιοποιώντας  τη ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία» τόνισε ο κ. Γρηγορόπουλος.

 

 

Χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Οι υπηρεσίες διανομής αποτελούν τη δραστηριότητα της NO₂W με τις μεγαλύτερες δυνατότητες καινοτομίας και ευελιξίας. Η χρήση μικρών και ευέλικτων ηλεκτροκινήτων οχημάτων από την εταιρεία θα δίνει την ευχέρεια πολλών δρομολογίων εντός της ημέρας και πρόσβαση σε σημεία που τα συμβατικά φορτηγά αδυνατούν να προσεγγίσουν.

Η διανομή θα εκτελείται από δύο ηλεκτρικά οχήματα:

  • Ηλεκτρικό Van με ψυχώμενο θάλαμο, χαμηλότερη θερμοκρασία 4°C και δυνατότητα κατάψυξης
  • Ηλεκτρικό τρίκυκλο με χωρητικότητα 400m3 και δυνατότητα ψύξης για την εκτέλεση διανομών express

Η εμβέλεια διανομής θα εκτείνεται από το κέντρο της Αθήνας με βορειότερο όριο τη Λεωφόρο Αλεξάνδρα έως τον Πειραιά με νοτιότερο σημείο το επιβατικό λιμάνι. Η διανομή θα εκτελείται από τις 6 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, καθημερινά και σαββατοκύριακο, με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου σε πιο βραδινές ώρες ανάλογα με τη ζήτηση.  Θα υπάρχει η ευελιξία παραδόσεων αυθημερόν (καθημερινές & Σαββατοκύριακο), την επόμενη ημέρα και το Σαββατοκύριακο, ενώ θα καλύπτεται και οι ανάγκη των επιχειρήσεων για επιστροφές

«Το πρόβλημα του κυκλοφοριακού προβλήματα και της ρύπανσης των αστικών κέντρων οφείλεται και στα οχήματα διανομής και στην κίνηση τούς στα όρια της νομιμότητες (ωραρίων και στάθμευσης).  Η σταδιακή αντικατάστασή τους από ευέλικτα οχήματα που δεν παράγουν ρύπους θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος. Γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία της ηλεκτροκίνηση, δίνει τη δυνατότητα να προφέρουμε εναλλακτικές και οικολογικές λύσεις με πολλαπλά οφέλη για όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μειώνοντας  για τους πελάτες μας το ανθρακικό τους αποτύπωμα» επεσήμανε ο κ. Γρηγορόπουλος.