Συνεχίζονται οι εγγραφές στο καινοτόμο Μεταπτυχιακό για την Έξυπνη Συσκευασία

Για δεύτερη χρονιά, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, προκηρύχθηκε και θα λειτουργήσει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ευφυής Συσκευασία: Νέες Τεχνολογίες και Marketing», από το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αντικείμενο του είναι οι τεχνολογίες έξυπνης συσκευασίας και η αξιοποίησή τους για τις ανάγκες του μάρκετινγκ.

Σκοπός του: οι κάτοχοι του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης να διαθέτουν τις σχετικές με το αντικείμενο σύγχρονες και υψηλού επιπέδου γνώσεις (επιστημονικές, τεχνικές και οικονομικές) και παράλληλα να έχουν αναπτύξει τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να τις αξιοποιούν παραγωγικά. Είναι ένα πρόγραμμα, που ενώνει τον φυσικό με τον ψηφιακό κόσμο καθώς εστιάζει σε τεχνολογίες έξυπνης συσκευασίας, στην μελέτη και σχεδιασμό καινοτόμων συσκευασιών, στην διασύνδεση και ολοκληρωμένη επικοινωνία αυτών μέσω της κινητής τηλεφωνίας και στην αξιοποίηση τους μέσω της επιστήμης του marketing.

Βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η διεπιστημονικότητα: συνδυάζει επιστημονικά πεδία που σχετίζονται με την συσκευασία και το μάρκετινγκ προσφέροντας ένα σύγχρονο πλαίσιο σπουδών που αξιοποιεί την πρόσφατη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και την σχετική πρακτική τεχνογνωσία και καινοτομία. Η διεπιστημονική προσέγγιση του εκτείνεται σε όλο το εύρος της διαδικασίας της συσκευασίας, από την ιδέα και την σχεδίαση της ως την χρήση της και την αξιοποίηση της μέσω της επιστήμης του marketing για την βέλτιστη κάλυψη πολλών καθημερινών μας αναγκών. Μέσα από τη μελέτη και γνώση καινοτόμων υλικών και εκτυπωτικών μεθόδων αλλά και πρότυπα project και παρουσιάσεις, αναδεικνύονται οι δυνατότητες να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το οπτικό μήνυμα διάφορα καινοτόμα ηλεκτρονικά τεχνολογικά στοιχεία, με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο σε ότι αφορά την επικοινωνία της κινητής τηλεφωνίας με τις συσκευασίες και με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών marketing αλλά και ορθής και έγκαιρης πληροφόρησης από τις συσκευασίες για χαρακτηριστικά, χρήσεις και εφαρμογές των προϊόντων που περιέχουν.

«Για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας ένας νέος επαγγελματίας πρέπει να είναι εφοδιασμένος, και να έχει αποκτήσει την ικανότητα να τις αξιοποιεί δημιουργικά, με ένα σύνολο γνώσεων αιχμής που αφορούν στην σχεδίαση, βελτίωση και ανάπτυξη συμβατικών αλλά και καινοτόμων προϊόντων και οι οποίες εξελίσσονται πλέον διαρκώς τόσο σε επίπεδο μεθοδολογίας όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας», ανέφερε ο διευθυντής του Μεταπτυχιακού καθηγητής Σπύρος Νομικός.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι φοιτητές αποκτούν επίσης δεξιότητες και ικανότητες ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν, να προγραμματίζουν, να οργανώνουν, να συντονίζουν, να διευθύνουν, να αξιολογούν και να υλοποιούν ενέργειες Μάρκετινγκ με στόχο την προβολή και αξιοποίηση των τεχνολογιών έξυπνης συσκευασίας. Παράλληλα, έχουν τη ευκαιρία να εργαστούν, ατομικά ή σε μικρές ομάδες, στην ανάπτυξη και υλοποίηση πιλοτικών project, είτε ερευνητικής μορφής είτε σε σύνδεση με την αγορά, με στόχο την σαφή κατανόηση της διεπιστημονικότητας του αντικειμένου της έξυπνης συσκευασίας.

Η δομή και η ποιότητα του προγράμματος εξασφαλίζουν στους αποφοίτους του ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και σημαντικές προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης, τόσο στον ιδιωτικό  όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο. «Το Πρόγραμμα μας, μοναδικό στο είδος του στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, απευθύνεται σε πτυχιούχους ενός εύρους ειδικοτήτων, κυρίως των εφαρμοσμένων επιστημών, και αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές και πρακτικές διδασκαλίας όντας δομημένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι απόφοιτοι του να μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους είτε στην αγορά εργασίας είτε στον ακαδημαϊκό χώρο, ειδικά στο ερευνητικό πεδίο.

Σημειώστε εδώ πως το 80% των αποφοίτων του πρώτου κύκλου (ακαδημαϊκό έτος 2018-2019) έχει ήδη ενταχθεί με επιτυχία στην ελληνική αγορά εργασίας!» τονίζει ο καθηγητής κ. Νομικός. «Η επιτυχία του Προγράμματος μας εξαρτάται από το κατά πόσο αυτό θα βελτιώνεται και θα ανταποκρίνεται διαρκώς στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τις απαιτήσεις της αγοράς, κάτι που φαίνεται να πετυχαίνουμε από τον πρώτο κιόλας κύκλο του» καταλήγει.

Το Πρόγραμμα θα λειτουργήσει και στον φετινό δεύτερο κύκλο του στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στην Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πανεπιστημιούπολη 1, Αιγάλεω) και τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 21 Οκτωβρίου 2019. Η διαδικασία αιτήσεων εγγραφών παραμένει ανοικτή και γίνεται online μέσω της ιστοσελίδας http://intelligentpackaging.uniwa.gr, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι να το παρακολουθήσουν, πτυχιούχοι φοιτητές αλλά και στελέχη της αγοράς, μπορούν να ενημερωθούν για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και προϋποθέσεις εγγραφής και να βρουν αναλυτικές πληροφορίες για τα μαθήματα, τις εργαστηριακές ασκήσεις, τους διδάσκοντες, τα δίδακτρα και εν γένει την λειτουργία του Μεταπτυχιακού.