Παρέμβαση Κουρουμπλή ζητά η Δ.Ν.Ε. για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων της Π.Ν.Ο.

Επιστολή διαμαρτυρίας, αναφορικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) και των πληρωμάτων των Ρυμουλκών, απέστειλε η Διεθνής Ναυτική Ένωση (Δ.Ν.Ε.) προς τον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Π. Κουρουμπλή, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του ώστε αυτές να ανασταλούν και να επιστρέψουν τα λιμάνια της χώρας σε ομαλούς ρυθμούς λειτουργίας και ανάπτυξης.

Η Δ.Ν.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι εξαιτίας των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων καταγράφονται μειωμένες αφίξεις πλοίων, αποφυγή απ’ ευθείας προσεγγίσεων από τα δρομολόγια τακτικών γραμμών, μείωση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι των άλλων λιμένων της Μεσογείου και μείωση του διακινούμενου φορτίου. Αποτέλεσμα όλων αυτών των συνεπειών, προσθέτει η Δ.Ν.Ε., είναι να δημιουργείται μία μελανή προς τα έξω εικόνα και επιπρόσθετα να συντηρείται το κλίμα ανασφάλειας, το οποίο όπως είναι επόμενο εντείνεται πλέον σε βαθμούς μη αναστρέψιμους.

Αναλυτικά η επιστολή της Δ.Ν.Ε.

Με αφορμή την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΝΟ και των πληρωμάτων των ρυμουλκών, η Διοίκηση της Ενώσεώς μας καθώς και όλος ο εμπορικός κόσμος, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα σοβαρά προβλήματα που ήδη δημιουργούνται στα λιμάνια, καθ’ όσον τα αναμενόμενα εμπορικά πλοία και κρουαζιερόπλοια τροποποιούν κατ’ ανάγκη τα δρομολόγιά τους και τις προσεγγίσεις τους σε άλλα λιμάνια της μεσογείου (Τουρκία – Αίγυπτος κλπ.), με καταστρεπτικές συνέπειες τόσο για τις Εταιρείες – Μέλη μας, όσο και για πολυάριθμες παράπλευρες Ναυτιλιακές επιχειρήσεις καθώς και για την οικονομία της Χώρας γενικότερα.

Οι ζημιογόνες καταστάσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί στα λιμάνια εξ αιτίας των δυσλειτουργιών της Πλοηγικής Υπηρεσίας, οι οποίες σας έχουν αναφερθεί αναλυτικά με συγκεκριμένες προτάσεις διευθέτησης αυτών, προστίθενται ήδη στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ και των ρυμουλκών ενώ ακολουθούν εκείνες της ΟΜΥΛΕ. Ως συνέπεια όλων αυτών καταγράφονται οι μειωμένες αφίξεις πλοίων, η αποφυγή απ’ ευθείας προσεγγίσεων από τα δρομολόγια τακτικών γραμμών, η μείωση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι των άλλων λιμένων της Μεσογείου, η μείωση του διακινούμενου φορτίου ενώ πολλές Εταιρείες ήδη κινδυνεύουν να απωλέσουν το αντικείμενό τους, ως και θέσεις εργασίας χάνονται οριστικά και θα συνεχίζουν να χάνονται κάθε ημέρα και όσο θα διαρκούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σημειώνουμε ότι βασικό μέλημα των Μελών της Ενώσεώς μας, είναι η προώθηση και η προβολή προς τις ανά τον κόσμο Ναυτιλιακές Γραμμές που εκπροσωπούν, των ευκολιών και εν γένει δυνατοτήτων που παρέχονται από τα Ελληνικά λιμάνια, ούτως ώστε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς. Όμως οι συχνά επαναλαμβανόμενες και ήδη πραγματοποιούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, δημιουργούν μία μελανή προς τα έξω εικόνα και επιπρόσθετα συντηρούν το κλίμα ανασφάλειας, το οποίο όπως είναι επόμενο εντείνεται πλέον σε βαθμούς μη αναστρέψιμους.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε κ. Υπουργέ για την άμεση και δραστική παρέμβασή σας, προς την κατεύθυνση λήψης των αναγκαίων και επειγόντων μέτρων, ώστε να ανασταλούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν τα λιμάνια σε ομαλούς ρυθμούς λειτουργίας και ανάπτυξης, προς όφελος όλων των οικονομικών παραγόντων της Χώρας καθώς και των συναλλασσομένων μ’ αυτά.

Η Διοίκηση της Ενώσεώς μας κ. Υπουργέ θα ευρίσκεται στην διάθεσή σας, για την παροχή περαιτέρω διευκρινίσεων επί του συγκεκριμένου σύνθετου προβλήματος, η λύση του οποίου καθίσταται πλέον άμεση και επιτακτική, προκειμένου να αποφευχθούν καταστρεπτικότερες συνέπειες γενικής απαξίωσης των Ελληνικών λιμένων για το εισαγωγικό και ιδιαίτερα το εξαγωγικό εμπόριο, με σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο στις Ναυτιλιακές και άλλες παράπλευρες Επιχειρήσεις όσο και στην Οικονομία της χώρας μας.