Γ. Ξιφαράς: Στρατηγικής σημασίας η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού άξονα Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Σκόπια

Τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην αναβάθμιση των διασυνοριακών συνδέσεων των χωρών των Βαλκανίων επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννης Ξιφαράς, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Υπουργική Συνάντηση Κοινότητας Μεταφορών Δυτικών Βαλκανίων, που διεξάγεται στην Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Ξιφαράς εστίασε στην ανάγκη να μειωθούν οι καθυστερήσεις στα διασυνοριακά σημεία διέλευσης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας ότι «η διευκόλυνση των μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Δυτικών Βαλκανίων συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην διεύρυνση της συνεργασίας τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και υπηρεσιών». Χαρακτήρισε ως «στρατηγικής σημασίας» την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού άξονα «Πειραιάς/Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Σκόπια», καθώς η εν λόγω σιδηροδρομική σύνδεση αναμένεται να εξυπηρετήσει σημαντικό όγκο εμπορευματικών ροών και να ενισχύσει ουσιαστικά τη βιώσιμη κινητικότητα και ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Ε.Ε. και Βόρειας Μακεδονίας, που περιλαμβάνει προσαρμοσμένους ενδεικτικούς χάρτες για την επέκταση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ – Μ), υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποκτήσει ισχυρότερη παρουσία στην υλοποίηση έργων υποδομών μεταφορών. Σημείωσε δε πως: «Η Ελλάδα υποστηρίζει τον νέο διάδρομο Δυτικών Βαλκανίων – Ανατολικής Μεσογείου, καθώς ενισχύει τη συνδεσιμότητα μεταξύ της Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων, φέρνοντάς τα πιο κοντά στο ευρωπαϊκό όραμα».

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Ξιφαράς είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Blagoj Bochvarski.