Οι 7 ασφαλείς και προστατευόμενοι Χώροι Στάθμευσης Φορτηγών Οχημάτων παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Ασφαλείς και Προστατευόμενοι Χώροι Στάθμευσης για τις Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές. Ο ρόλος τους στην αύξηση της οδικής ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας των Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Hellenic Institute of Transport και την ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας) και πραγματοποιήθηκε στους χώρους του ΕΚΕΤΑ.

Στην εκδήλωση, οι εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων παρουσίασαν τους 7 Ασφαλείς και Προστατευόμενους Χώρους Στάθμευσης Φορτηγών Οχημάτων που κατασκευάστηκαν κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα, οι οποίοι θα πιστοποιηθούν στο επίπεδο Silver, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχει θέσει η Ε.Ε. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από την Διευθύντρια Ερευνών του ΕΚΕΤΑ/ ΙΜΕΤ, Γεωργία Αϋφαντοπούλου, σχετικά με την πλατφόρμα κράτησης θέσεων στάθμευσης σε αυτούς τους χώρους, η οποία θα υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των υφιστάμενων και την κατασκευή νέων SSTPAs. Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε από το ΕΚΕΤΑ/ ΙΜΕΤ σε συνεργασία με τους φορείς υλοποίησης του Υπουργείου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Αρμόδια για θέματα Μεταφορών, κυρία Χριστίνα Αλεξοπούλου η οποία τόνισε τη σημασία αυτών των χώρων για την αύξηση της οδικής ασφάλειας στους αυτοκινητοδρόμους. Ο Διευθυντής του ΕΚΕΤΑ/ ΙΜΕΤ Evangelos Bekiaris τόνισε πως πρέπει να υπάρξει νέα εποχή στις εμπορευματικές μεταφορές, όπου όλα θα είναι κάτω από το πέπλο της απόλυτης ασφάλειας.

Στην εκδήλωση, πέρα από τους χρήστες και τους παραχωρησιούχους, παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι φορέων από το εξωτερικό με σκοπό την προώθηση καλών πρακτικών. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Διευθυντής της ESPORG (European Secure Parking Organisation) και ο Innovation manager του IRU τόνισαν τη σημαντικότητα ανάπτυξης τέτοιων χώρων με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των οδηγών φορτηγών οχημάτων.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΕΚΕΤΑ/ ΙΜΕΤ, Αφροδίτη Σταμέλου και Βασίλης Μιζάρας, οργάνωσαν workshop με τους χρήστες, όπου τους παρουσιάστηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα κράτησης θέσης στάθμευσης και αναγνωρίστηκαν επιπλέον ανάγκες και απαιτήσεις τους. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά της ΟΦΑΕ, η οποία τόνισε τη σημαντικότητα αυτών των χώρων για τους ίδιους τους οδηγούς με σκοπό την αύξηση της προσωπικής ασφάλειας τους αλλά και των φορτίων και οχημάτων τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου SSTPAs in Greece, που συγχρηματοδοτείται από το μηχανισμό CEF 2014-2020, όπου τo IMET/ EKETA είναι τεχνικός συντονιστής του έργου και υποστήριξε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από την αρχή με την υποβολή της πρότασης έως και σήμερα. Το έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συμμετέχουν οι παραχωρησιούχοι Νέα Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και Ολυμπία Οδός και οι φορείς υλοποίησης ΕΚΕΤΑ/ ΙΜΕΤ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Πανεπιστήμιο Πατρών.