Νέο Ram 1500 Ramcharger: υβριδικό pick-up αυτονομίας 1.110 χλμ.!

Απαλλάσσοντας τους υποψήφιους αγοραστές από τα άγχη αυτονομίας των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, το νέο Ram 1500 Ramcharger είναι ένα plug-in hybrid όχημα που προσφέρει καταιγιστικές επιδόσεις, υψηλές μεταφορικές δυνατότητες, premium χαρακτήρα και -πάνω απ’ όλα- αυτονομία έως και 1.110 χλμ.

Το ολοκαίνουργιο Ram 1500 Ramcharger πραγματοποιεί το ντεμπούτο του, αποτελώντας μια «γέφυρα» ανάμεσα στις (ανανεωμένες) θερμικές εκδόσεις του Ram 1500 και στο επερχόμενο, πλήρως ηλεκτρικό Ram 1500 REV.

Μια διαφορετική προσέγγιση της υβριδικής τεχνολογίας

Λόγος γίνεται για ένα υβριδικής τεχνολογίας όχημα που φορτίζει την μπαταρία του στην πρίζα, με μία μόνο διαφορά: στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ο θερμικός κινητήρας που λειτουργεί ως το μέσο επέκτασης της αυτονομίας (range-extender), καθώς το pick-up της Ram κινείται -ως επί το πλείστον- κάνοντας χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Το αντίθετο, δηλαδή, από ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

 

Ram 1500 Ramcharger υβριδικό

 

Σε κάθε περίπτωση, το νέο Ram 1500 Ramcharger στηρίζεται στο πάτωμα (STLA Frame) του ηλεκτρικού του «αδελφού» και υπόσχεται αυτονομία που φτάνει μέχρι τα 1.110 χλμ., λύνοντας με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα και τα άγχη των επαγγελματιών, για τη συχνότητα φόρτισης των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Καταιγιστικές επιδόσεις και υψηλές μεταφορικές δυνατότητες

Αναλυτικότερα, το νέο Ram 1500 Ramcharger διαθέτει μια μεγάλη μπαταρία 92 kWh, σε συνδυασμό με μια ενσωματωμένη γεννήτρια 130 kW, που προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια στους δύο ηλεκτροκινητήρες, που βρίσκονται στον εμπρός και πίσω άξονα, αποδίδοντας ισχύ 250 και 238 kW, αντίστοιχα. Η αμφίδρομη φόρτιση από όχημα σε όχημα και από όχημα σε σπίτι, παρέχει στο Ram 1500 Ramcharger την ευελιξία να φορτίζει ένα άλλο ηλεκτρικό όχημα Stellantis ή να παρέχει ενέργεια πίσω στο δίκτυο.

 

Ram 1500 Ramcharger υβριδικό

 

Το υβριδικό σύστημα συμπληρώνει ο V6 κινητήρας βενζίνης Pentastar, ο οποίος -όπως είπαμε- δεν χρησιμοποιείται για να κινεί απευθείας τους τροχούς του οχήματος. Αντιθέτως, τροφοδοτεί τη γεννήτρια, προκειμένου να υποστηρίξει τη φόρτιση ή την κίνηση του οχήματος. Σημαντικό είναι το γεγονός, πως μέσα σε μόλις 10 λεπτά, η υδρόψυκτη μπαταρία των 92 kWh -αν συνδεθεί με έναν 400 volt DC ταχυφορτιστή των 145 kW- φορτίζει όσο χρειάζεται για να προσδώσει στο Ram 1500 Ramcharger ηλεκτρική αυτονομία έως και 80 χλμ.

Συνδυαστικά, η απόδοση του υβριδικού συστήματος ορίζεται στους 663 ίππους ισχύος και στα 834 Nm ροπής, δύο τιμές που επιτρέπουν στο Ram 1500 Ramcharger να επιταχύνει από στάση μέχρι τα 100 χλμ./ώρα, σε λίγο περισσότερο από 4,5 δευτερόλεπτα. Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο του υβριδικού pick-up ανέρχεται σε 1.191 κιλά, με την ελκτική ικανότητα να φτάνει μέχρι και τα 6.350 κιλά.

Οδηγική άνεση και ασφάλεια

Προς όφελος της οδηγικής συμπεριφοράς, το pick-up της Ram διαθέτει μια ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, ενώ στον πίσω άξονα συναντάμε και διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Το «παρών» δίνει και η αερανάρτηση, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα πέντε ρυθμίσεων.

 

Ram 1500 Ramcharger υβριδικό

 

Υπερπλήρης είναι ο εξοπλισμός των προηγμένων επικουρικών συστημάτων προς τον οδηγό, με τη σχετική λίστα να περιλαμβάνει και το σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης, Hands-free Highway Assist (L2+), που επιτρέπει την οδήγηση -ανεξαρτήτως ταχύτητας- σε επιλεγμένους αυτοκινητόδρομους, δίχως ο οδηγός να έχει τα χέρια του στο τιμόνι.

Με premium χαρακτηριστικά μέσα-έξω

Κατά τα λοιπά, το αμάξωμα του plug-in υβριδικού pick-up «δανείζεται» στοιχεία τόσο από τα συμβατικά μοντέλα όσο και από το πλήρως ηλεκτρικό. Υιοθετεί μια τροποποιημένη μάσκα που ορίζει σε μεγάλο βαθμό τη διαφορετικότητα του εμπρόσθιο τμήματος, ενώ εκτεταμένες είναι και οι αλλαγές στο πίσω μέρος του οχήματος. Ειδικής σχεδίασης είναι και τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, που «μαρτυρούν» με τη μορφή τους την ηλεκτρική φύση του οχήματος.

Το επονομαζόμενο «RamBox» στην καρότσα, είναι φωτιζόμενο, εξαιρετικά ευέλικτο, ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και κλειδώνει, προσφέροντας ευχρηστία και υψηλά επίπεδα ασφάλειας του φορτίου και του εξοπλισμού.

 

 

Η premium λογική συνεχίζεται αμείωτα και στο εσωτερικό, όπου συναντάμε ποιοτικά υλικά, προσεγμένο φινίρισμα και πλούσιο εξοπλισμό. Προεξάρχον στοιχείο αποτελεί το σύστημα infotainment, Uconnect 5, που συνεργάζεται με μια νέα κεντρικά τοποθετημένη οθόνη αφής, διάστασης 14,5 ιντσών. Το high-tech περιβάλλον ενισχύεται από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών, αλλά και από μια 2η οθόνη 10,25 ιντσών που βρίσκεται μπροστά από τον συνοδηγό. Ψηφιακός είναι και ο κεντρικός καθρέπτης, ενώ αξίζει να αναφερθούμε στο Head-up Display (HUD), αλλά και στο ποιοτικό ηχοσύστημα Klipsch Reference Premiere με τα 23 ηχεία, που περιλαμβάνουν και 12ιντσο subwoofer.