ACS: Σε λειτουργία το νέο κέντρο διανομής στην Πέτρου Ράλλη – Στα 50 εκατ. ευρώ η επένδυση

Το νέο κέντρο διαλογής της που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, σε ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις εμβαδού 36.000 τ.μ. επί τη οδού Πέτρου Ράλλη 36-38, εγκαινίασε η ACS.  Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ η οποία χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το cash flow της εταιρείας και ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από περίπου 3,5 χρόνια.

Το νέο κέντρο διαλογής έχει παραγωγική δυνατότητα αποστολής 50 χιλιάδων δεμάτων την ώρα, δηλαδή επί της ουσίας τετραπλασιάζει τη δυνατότητα διαλογής δεμάτων της ACS και αυξάνει κατά 35% την ώρα ανά εργαζόμενο την παραγωγικότητα καθώς οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να μετακινούνται από το ένα σημείο στον άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο αυτό κέντρο «γλιτώνουν» περπάτημα 23 χλμ. την  ώρα.

Επίσης για την εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου έχει τοποθετηθεί στην οροφή του φωτοβολταϊκή εγκατάσταση ισχύος 1 MW που αναμένεται να παράγει τις ενεργειακές ανάγκες του κέντρου σε διψήφιο ποσοστό.

Επιπλέον διαθέτει 90 σημεία φορτοεκφόρτωσης φορτηγών, 240 χώρους στάθμευσης για ΙΧ και 100 θέσεις για ηλεκτρικά ΙΧ σε σύνολο 477 εργαζομένων.

Εκτός από αυτή την επένδυση, η ACS έχει πλάνο επενδύσεων για άλλα 50 εκατ., ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ θα αφορούν στο last mile, ενώ σημαντικό ποσό θα αφιερωθεί στην αγορά 200 ηλεκτρικών οχημάτων, αυτοκινήτων και δίτροχων.

 Τεχνικά χαρακτηριστικά εγκαταστάσεων και διαλογέων

Α. Εγκαταστάσεις διαλογής ισόγειου: 9.000 m2

 1. Διαλογέας μεγάλων  δεμάτων: σύστημα διαλογής αποστολών τεχνολογίας Cross Belt για την διαλογή αποστολών με μέγιστες διαστάσεις έως 120x70x70cm και βάρος έως 50 kg.
 2. Παραγωγικότητα διαλογέα μεγάλων δεμάτων: 16.000 δέματα/αποστολές την ώρα.
 3. 7 γραμμές τροφοδοσίας με δυναμική (εν κινήσει) ζύγιση και ανάγνωση των barcodes της κάτω όψης των δεμάτων / αποστολών (bottom scanners). Πλήρως αυτοματοποιημένη προώθηση των δεμάτων στην ταινία διαλογής (parcel induction).
 4. 2 σημεία καταγραφής δεδομένων αποστολών (tunnel areas) με: Σύστημα ανάγνωσης barcodes των 5 πλευρών των δεμάτων, σύστημα για την αυτόματη διαστασιολόγηση (ογκομετρητής), καθώς και για τη λήψη φωτογραφιών των δεμάτων (parcel photo capturing).
 5. Αυτόματα συστήματα στοίβαξης / ομαδοποίησης κιβωτίων.
 6. Έξοδοι προορισμού (Destination chutes): 134 έξοδοι τελικών προορισμών, 2 έξοδοι ειδικών διαχειρίσεων και 2 έξοδοι προώθησης αποστολών στο πατάρι, 2 είσοδοι για την προώθηση αποστολών στο ισόγειο.

Β. Εγκαταστάσεις διαλογής ημιώροφου (πατάρι): 6.000 m2

 1. Διαλογείς μικρών δεμάτων και φακέλων: 2 Συστήματα τεχνολογίας Tray Sorter για την διαλογή φακέλων και μικροδεμάτων βάρους από 5 gr έως 5kg και διαστάσεων έως 45x35x25.
 2. Παραγωγικότητα διαλογέων μικρών αποστολών: 35.000 δέματα/αποστολές την ώρα –  TS1 (17.000 αποστολές/ώρα) – TS2 (18.000 αποστολές/ώρα).
 3. 6  πλατφόρμες τροφοδοσίας 43 θέσεων εργασίας εγκατεστημένες σε 4 πλατφόρμες ημι-αυτόματης τροφοδοσίας και 2 πλατφόρμες χειροκίνητης τροφοδοσίας.
 4. Αυτόματα συστήματα ανάγνωσης barcodes, δυναμικής ζύγισης και αυτόματης διαστασιολόγησης (ογκομέτρησης) των αποστολών.
 5. Αυτοματοποιημένη διαχείριση των κιβωτίων μεταφοράς από και προς το πατάρι και τις γραμμές τροφοδοσίας (empty & full totes lines).
 6. Έξοδοι προορισμού (Destination chutes): 490 έξοδοι τελικών προορισμών, 240 έξοδοι στον TS1 και 250 έξοδοι στον TS2

 

 

Γ. Ταχυδρομικές εγκαταστάσεις κέντρου διαλογής 1ου ορόφου (ACS Post)

 1. Επιφάνεια 1.500 m2
 2. Δύο συστήματα διαλογής φακέλων επιστολικού ταχυδρομείου με δυναμικότητα διαλογής έκαστο 40.000 φακέλων την ώρα. Συνολική δυναμικότητα διαλογής 80.000 φάκελοι / ώρα.

Δ. Γραφεία και χώροι εργασίας 1ου ορόφου 3.300 m2

 Λοιπές εγκαταστάσεις 1ου ορόφου (5.200m2)

 1. Αποθήκη Αναλωσίμων
 2. Τμήμα Labeling Μαζικών Αποστολών
 3. Αποθήκη Ανταλλακτικών και Διαχείρισης Ζημιών

Το αποτύπωμα του Κέντρου Διαλογής της ACS

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της ACS στις θετικές προοπτικές του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Οι απεριόριστες δυνατότητες του Κέντρου και η τεχνολογική του υπεροχή δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στα συνεργαζόμενα e-shops και την βεβαιότητα ότι η ACS δεν έχει οροφή στους όγκους εξυπηρέτησής τους.

 •     Μειώνει τους χρόνους παράδοσης των προϊόντων των συνεργαζόμενων e-shops δημιουργώντας ευχαριστημένους πελάτες.
 •     Με τη σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, δημιουργεί έμμεσα νέες θέσεις εργασίας σε αυτό.
 •    (Εκτιμώμενη) μέγιστη ημερήσια δυνατότητα διαλογής και αποστολής εισερχόμενων πακέτων από e-shops: 600.000 αποστολές.
 •    Εκτιμώμενη αποτελεσματική διαχείριση ετήσιας αύξησης ηλεκτρονικού εμπορίου: >10%.

Κλάδος των ταχυμεταφορών

 •  Ανεβάζει τον πήχη στον κλάδο και βελτιώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
 • Οδηγεί την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.
 •  Συμπαρασύρει και «αναγκάζει» τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου σε ανάλογες επενδύσεις, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
 •  Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο.
 •  Προσθέτει τεχνολογία και καινοτομία στον κλάδο

Ανθρώπινο δυναμικό

 • Για τους εργαζόμενους της διαλογής η χρήση τεχνολογιών αιχμής διευκολύνει την καθημερινή εργασία τους, λόγω μεγαλύτερων αυτοματισμών και λιγότερων χειροκίνητων διαλογών/ελέγχων και μετακινήσεων στον χώρο διαλογής.
 • Για τους εργαζόμενους των Κεντρικών Υπηρεσιών αναβαθμίζει ποιοτικά το επαγγελματικό τους περιβάλλον: καλύτερες συνθήκες εργασίας, μεγαλύτεροι χώροι ανά εργαζόμενο, χώροι εστίασης, καλύτερα facilities.
 • Για τους εργαζόμενους του Δικτύου αλλάζει επίπεδο στην καθημερινή τους λειτουργία: πιο γρήγορες αφίξεις αποστολών, μεγαλύτερη ακρίβεια στη διαλογή, προετοιμασία δρομολογίου courier, ώστε να είναι λιγότερες οι απαιτήσεις προετοιμασίας αποστολών στο κατάστημα.

 

Περιβάλλον

 •   Net-Zero Energy Building, κατηγορίας Α+: φωτισμός με φωτοσωλήνες σε όλο το τμήμα των γραφείων και σε επίλεκτους κοινόχρηστους χώρους, τεχνητός φωτισμός με φωτιστικά LED υψηλής απόδοσης και με αισθητήρες παρουσίας και κίνησης, υποδομή επιτήρησης των κρίσιμων καταναλώσεων με σκοπό τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση της χρήσης. Όλα τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός έχουν επιλεγεί με γνώμονα τους βαθμούς απόδοσής τους.
 •  Μείωση κατανάλωσης ενέργειας: Συγκριτικά με το 2021, παρόλο που η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 31,1%, λόγω μεγαλύτερων χώρων, μειώθηκε ο συντελεστής εκπομπών για ηλεκτρική ενέργεια σύμφωνα με τον ΔΑΠΠΕΠ (Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022, σελ. 45)
 •   Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος: Για το 2022 παρουσιάστηκε μείωση της έντασης εκπομπών κατά 5,32% από το 2021 (Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022, σελ. 48).
 •   Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση έως 1 MW. Με την πλήρη εκμετάλλευση των φωτοβολταϊκών συστημάτων προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για το Κέντρο διαλογής και για την ACS
 • Πρόβλεψη για 100 θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων που θα φιλοξενεί το Κέντρο Διαλογής θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας. Στόχος ESG έως το 2030 για το σύνολο του στόλου: 60% ηλεκτρικά ΙΧ οχήματα, 30% ηλεκτρικά δίκυκλα, 20% ηλεκτρικά van, συνεισφέροντας στη μείωση των άμεσων εκπομπών κατά 40% (έως το 2030).

Γ.Κ.