Φάκελος Φορτηγά: H αγορά της Ε.Ε. σε αριθμούς

Ο συνδετικός κρίκος των συνδυασμένων μεταφορών, που απασχολεί πάνω από 3,3 εκατ. εργαζομένους και εμφανίζει ετήσιο εμπορικό πλεόνασμα 5,6 δισ. ευρώ

Οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του εμπορίου στην ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- ήπειρο, ενώ στον κλάδο απασχολούνται περισσότεροι από 3,3 εκατ. εργαζόμενοι της Ε.Ε.

Τα φορτηγά είναι υπεύθυνα για σχεδόν το 80% όλων των εμπορευμάτων που μεταφέρονται μέσω ξηράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργούν ετήσιο εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 5,6 δισ. ευρώ. Λειτουργούν ως μέρος μιας εφοδιαστικής αλυσίδας, τα στοιχεία της οποίας περιλαμβάνουν επίσης τις εσωτερικές πλωτές οδούς, τη ναυτιλία, αλλά και τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.

Οι συνδυασμένες μεταφορές και ο ρόλος των φορτηγών

Αυτό που πρέπει να τονιστεί, είναι το γεγονός πως όλοι οι τρόποι μεταφοράς, εξαρτώνται επίσης από φορτηγά, καθώς αυτά είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά εμπορευμάτων προς και από αποθήκες, σιδηροδρομικούς τερματικούς σταθμούς, αεροδρόμια και λιμάνια. Τα φορτηγά όχι μόνο παραμένουν ο πιο ευέλικτος και οικονομικός τρόπος μεταφοράς για τη συντριπτική πλειονότητα των εμπορευμάτων, αλλά είναι επίσης απαραίτητα για τη λειτουργία του μεγαλύτερου, ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος logistics και μεταφορών.

Οι περισσότερες από τις καθημερινές μας ανάγκες, όπως τα φρέσκα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ ή το πολυκατάστημα, τα ηλεκτρονικά είδη και συσκευές, τα ρούχα και ούτω καθεξής, εξαρτώνται από φορτηγά σε κάποιο σημείο της αλυσίδας διανομής. Πολλές βασικές δημόσιες υπηρεσίες παρέχονται με φορτηγά, όπως αποκομιδή απορριμμάτων, πυροσβεστικές και κατασκευαστικές υπηρεσίες.

Ας δούμε, όμως, την αγορά φορτηγών σε αριθμούς, βάσει όσων ανακοινώνει η ACEA (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων).

Ετήσια παραγωγή άνω των 500 χιλ. φορτηγών

Αναλυτικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 6,4 εκατ. φορτηγά, των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 14,2 έτη. Στη Γηραιά Ήπειρο υπάρχουν 56 εργοστάσια φορτηγών, τα οποία το 2022 παρήγαγαν 503.155 οχήματα. Την ίδια χρονιά, στην Ε.Ε. ταξινομήθηκαν 299.917 νέα φορτηγά, μία επίδοση βελτιωμένη κατά 3,5% συγκριτικά με το 2021. Σημειώνεται, πως το 96.6% των νέων φορτηγών που πωλούνται στην Ευρώπη φέρουν κινητήρες πετρελαίου και μόλις το 0,1% βενζίνης. Το 0,6% των πωλήσεων αφορά σε ηλεκτρικά φορτιζόμενα φορτηγά (πλήρως ηλεκτρικά ή plug-in hybrid), τα οποία, όμως, αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,1% των φορτηγών που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Επιπλέον, το 2022 εξήχθησαν 256.726 φορτηγά άνω των 5 τόνων, τα οποία είχαν αξία 6,4 δισ. ευρώ. Αξία έχει το γεγονός, πως το 50% των βαρέων φορτηγών που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, προέρχονται πλέον από ευρωπαϊκά εργοστάσια, βασισμένα στην ευρωπαϊκή τεχνολογία.