Τρία ψηφιακά εργαλεία από την Ε.Ε. για την ενημέρωση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σχετικά με τις εξαγωγές

Τρία ψηφιακά εργαλεία της Ε.Ε. μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις για την αύξηση των εξαγωγών τους. Σε ενημερωτικό έγγραφο της Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) για τη διάθεση τριών ψηφιακών εργαλείων από την Ε.Ε. για ενημέρωση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σχετικά με εξαγωγές προϊόντων, κανόνες αγορών, εμπορικές συμφωνίες, κριτήρια καταγωγής και πρόσβαση σε Διαγωνισμούς Προμηθειών, σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε περισσότερες από 120 αγορές σε όλο τον κόσμο αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

  1. “Access2Markets” – Πρόσβαση σε Αγορές

Η πλατφόρμα Access2Markets περιέχει πληροφόρηση για εξαγωγές σε αγορές εντός της ΕΕ, καθώς και εξαγωγές από την Ε.Ε. προς τρίτες χώρες. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει αναλυτική περιγραφή των κανόνων εισαγωγής προϊόντων στα κράτη – μέλη της της ΕΕ, ώστε να αποκτήσετε πρόσβαση στην αγορά των 400 εκατ. καταναλωτών. Επισημαίνουμε ότι η Ε.Ε. επιτρέπει μεν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, αλλά παραμένουν κάποιες ιδιαιτερότητες μεταξύ των αγορών των 27 κρατών-μελών.

Παράλληλα, η πλατφόρμα περιλαμβάνει περιγραφή των αγορών και των κανόνων εισαγωγής προϊόντων σε χώρες εκτός ΕΕ, πληροφορίες για ισχύουσες Εμπορικές Συμφωνίες, ενώ όταν επιλεγεί συγκεκριμένη χώρα, σας δίνει την δυνατότητα να ενημερωθείτε για κανόνες καταγωγής, κανόνες προστασίας προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη, προκηρύξεις δημοσίων έργων, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας κ.λπ.

  1. Rules of Origin – Κανόνες Καταγωγής (ROSA)

Η πλατφόρμα Rules of Origin σας επιτρέπει να αξιολογήσετε μόνοι σας τον βαθμό συμμόρφωσης των εξαγόμενων προϊόντων σας στους κανόνες καταγωγής. Επισκεπτόμενοι την ως άνω ιστοσελίδα, έχετε τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας τον «Βοηθό μου στις Εξαγωγές» να αναζητήσετε βοήθεια, ώστε μέσω μια σειράς διαδραστικών βημάτων και παραδειγμάτων να προβείτε σε αυτοαξιολόγηση. Θα χρειαστεί να εισάγετε τον κωδικό του προϊόντος σας, τη χώρα προέλευσης και τη χώρα αποστολής. Επιπλέον, μπορείτε να ενημερωθείτε για τους κανόνες καταγωγής και τις διαδικασίες, όπως αυτές εμπεριέχονται σε κάθε εμπορική συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ε.Ε. και άλλων χωρών.

  1. Access2Procurement – Κριτήρια Πρόσβασης σε διαγωνισμούς προμηθειών εκτός Ε.Ε.

Θέλετε να υποβάλλετε προσφορά σε διαγωνισμό προμηθειών σε χώρα εκτός ΕΕ; To Access2Procurement σας πληροφορεί για το εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις, ώστε να λάβετε μέρος σε διαγωνισμούς προμηθειών εκτός ΕΕ. Θα χρειαστεί να καταγράψετε πληροφορίες οι οποίες περιλαμβάνονται συνήθως στην προκήρυξη διαγωνισμού: όπως του αναθέτοντος φορέα, του αντικειμένου, της συνολικής αξίας της προμήθειας κ.λπ.. Εισάγετε τις παραπάνω πληροφορίες στα αντίστοιχα πεδία και απαντήστε στις ερωτήσεις που ακολουθούν.