Στ. Πιτσιόρλας από τα LOGI.C 2018: Έτοιμα προς αξιοποίηση τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης-Καβάλας-Ηγουμενίτσας

 

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ήταν αυτός που έδωσε την “είδηση”, συμμετέχοντας σε πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο των ετήσιων πολυσυνεδρίων LOGI.C 2018, την Παρασκευή 4 Μαΐου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που διοργανώνονται από την o.mind Creatives.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός: ” Διανύουμε μια ενδιαφέρουσα περίοδο για την οικονομία με τις προοπτικές να είναι καλές, ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος. Διαμορφώνονται προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και το ζήτημα είναι εμείς να αξιοποιήσουμε αυτές τις προοπτικές που ανοίγονται”. Με αυτή τη λογική, όπως ανέλυσε αμέσως μετά, σε εμπορευματικό επίπεδο, είναι υποψήφια προς αξιοποίηση τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας. Έκανε μάλιστα λόγο για τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα δύο αυτά λιμάνια, γεγονός που όπως είπε “οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τώρα αμέσως και είμαστε προσανατολισμένοι σε αυτή την κατεύθυνση”.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα “βλέπει” και άλλα ενδιαφέροντα στην ελληνική αγορά σε επίπεδο συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών, κάνοντας λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον για τον Ισθμό της Κορίνθου, ενώ επεσήμανε, ότι με την αλλαγή του μοντέλου διάθεσης λειτουργιών στα λιμάνια, θα υπάρχει η δυνατότητα πλήρους ανάπτυξης εσωτερικών hub για την ανάπτυξη όλου του δικτύου Logistics value chains στην ελληνική περιφέρεια.

Όσον αφορά στα μεγάλα εμπορευματικά κέντρα, ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι προχωράει ήδη η δεύτερη φάση για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό logistics hub για την Β. Ελλάδα, καθώς η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να υποστηρίξει άλλο πιο κοντά της,  ενώ γίνονται ήδη συζητήσεις προκειμένου να δημιουργηθεί στην κεντρική αγορά της πόλης ένα μεγάλο κέντρο agro-logistics. «Πρόκειται για μια ώριμη πια σκέψη και ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης του χώρου για να υλοποιηθεί. Είναι θέμα των επόμενων μηνών η μορφοποίηση της πρότασης» όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας.