Σεμινάριο με τίτλο «Σπατάλη ή Λιτή Παραγωγή» από το Supply Chain Institute

To Supply Chain Institute με την επιστημονική υποστήριξη της εταιρείας συμβούλων Planning διοργανώνει το σεμινάριο «Σπατάλη ή Λιτή Παραγωγή» την Τετάρτη 29 Μαρτίου (9:00 – 16:15) στο Εμπορικό Κέντρο Αίθριο στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 40 στο Μαρούσι.

 

Το concept του σεμιναρίου

Η σημερινή κρίση για να αντιμετωπισθεί θέλει αύξηση παραγωγικότητας και κατ’ επέκταση αύξηση ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης. Αύξηση παραγωγικότητας μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επενδύσεις, αρκεί να μειώσουμε στην παραγωγή τις απώλειες σε χρόνο και αξία (αποθέματα, νεκρούς χρόνους κ.ά.)

Σε έρευνα του Αμερικανικού περιοδικού Industry Week Magazine αναφέρεται ότι αμερικανικές εταιρείες που εφαρμόζουν προγράμματα λιτής παραγωγής είχαν εξοικονόμηση 7% στο κόστος των πωληθέντων προϊόντων. Λόγω της δομής της ελληνικής παραγωγής, πιστεύουμε ότι η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων στην ελληνική επιχείρηση μπορεί να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Λιτή Παραγωγή είναι ένα σύνολο εργαλείων και μεθοδολογιών που στοχεύει στη συνεχή μείωση όλων των απωλειών στην παραγωγή. Οι απώλειες μπορεί να είναι αποθέματα παραγωγής, βλάβες, νεκροί χρόνοι μηχανών, χρονοβόρες αλλαγές και set up μηχανών, αναμονές, περιττές μετακινήσεις υλικών και ανθρώπων κ.ά.

Η Λιτή Παραγωγή στοχεύει στο να μειώσει τις απώλειες (φύρες) σε χρόνο και αξία και να αναδείξει τις διεργασίες παραγωγής που προσθέτουν αξία στο προϊόν. Έτσι, επιτυγχάνεται μείωση κόστους παραγωγής, αύξηση απόδοσης και μικρότεροι χρόνοι παράδοσης έτοιμου προϊόντος.

Επισημαίνουμε τη σημασία της μέτρησης της απόδοσης (ΟΕΕ – Overall Equipment Effectiveness) της επιχείρησης σήμερα, ώστε να εντοπισθούν τα περιθώρια βελτίωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού Packaging World, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν απόδοση ακόμα και κάτω από 30%, χωρίς να το γνωρίζουν!

Για τη θεματολογία και το πρόγραμμα του σεμιναρίου «Σπατάλη ή Λιτή Παραγωγή» πατήστε εδώ