ΣΒΒΕ: Ζητούμενο ανάπτυξης η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας

Η Διοίκηση του ΣΒΒΕ συναντήθηκε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018 με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας εθνικού προγράμματος περιφερειακής σύγκλισης, για το οποίο ο ΣΒΒΕ αναλαμβάνει τις ανάλογες πρωτοβουλίες ενόψει της ΔΕΘ:

  1. Τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων
  2. Την υλοποίηση πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, με τίτλο: «Ισχυρή Βιομηχανία Ισχυρή Ελλάδα»
  3. Την υλοποίηση εθνικής στρατηγικής: «Ελλάδα – Βιομηχανία – Industry 4.0» για τη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή

Με βάση τη μελέτη των επίσημων στοιχείων, ο στόχος της περιφερειακής σύγκλισης δεν έχει επιτευχθεί. Αντίθετα, οι περιφερειακές ανισότητες έχουν διευρυνθεί μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ προτείνει την υλοποίηση μιας νέας πρωτοβουλίας με τον τίτλο: «Εθνικό Πρόγραμμα Σύγκλισης για τη μείωση των Περιφερειακών ανισοτήτων» με κύριους άξονες:

  • Τα ειδικά κίνητρα προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων
  • Την ανασυγκρότηση βιομηχανικών κλάδων και περιοχών
  • Την ανάπτυξη διασυνδέσεων πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα
  • Τη θεσμοθέτηση στοχευμένων προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας, ενίσχυσης της απασχόλησης και των αναγκαίων ειδικοτήτων

Ο ΣΒΒΕ χαιρέτισε την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία Υπουργείου Βιομηχανίας, το οποίο ήταν πάγιο αίτημά του. Για την ουσιαστική αξιοποίηση του νεοσύστατου Υπουργείου Βιομηχανίας ο ΣΒΒΕ προτείνει την άμεση υλοποίηση μέτρων βιομηχανικής πολιτικής μέσω της πρωτοβουλίας: «Ισχυρή Βιομηχανία, Ισχυρή Ελλάδα».

Τέλος, δεδομένου ότι η χώρα μας υστερεί στη μετάβαση του εγχώριου παραγωγικού συστήματος στην ψηφιακή εποχή, ο ΣΒΒΕ κατέθεσε πρόταση δημιουργίας προγράμματος εθνικής στρατηγικής σημασίας με τίτλο: «Ελλάδα – Βιομηχανία – Industry 4.0».

Για να δείτε το πλήρες κείμενο στο οποίο αναλύεται το περιεχόμενο των τριών νέων πρωτοβουλιών του ΣΒΒΕ για την ανάπτυξη, πατήστε ΕΔΩ.