Προ των πυλών το νέο Volkswagen Transporter

Έναρξη προπαραγγελιών στη Γερμανία – Επίσημο λανσάρισμα το 2025.

Τις πρώτες προωθητικές εικόνες δίνει στη δημοσιότητα η Volkswagen Commercial Vehicles, για το νέας γενιάς Transporter, το οποίο θα λανσαριστεί το 2025 σε turbodiesel, plug-in hybrid και αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις.

Παράλληλα, η Volkswagen Commercial Vehicles μόλις άνοιξε τα βιβλία παραγγελιών της στη Γερμανία για το νέας γενιάς Transporter, με τους «early birds» πελάτες των πρώτων μηνών, να απολαμβάνουν μια προνομιακή τιμή. Αναλυτικότερα, το νέο VW Transporter στη βασική έκδοση 81 kW (110 PS) TDI, ξεκινά στην «πατρίδα» του από τα 36.780 ευρώ (προ φόρων).

Ακόμα πιο πλούσιος εξοπλισμός

Παρόλο που το καμουφλάζ κρύβει τα βασικά χαρακτηριστικά του αμαξώματος, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το σύγχρονο, δυναμικό στιλ του νέου μεσαίου van της Volkswagen. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως στον στάνταρ εξοπλισμό ανήκουν τα φωτιστικά σώματα (εμπρός-πίσω) τεχνολογίας LED.

 

Volkswagen Transporter

 

Στον εμπλουτισμένο στάνταρ εξοπλισμό ανήκει και το ηλεκτρονικό χειρόφρενο με λειτουργία Auto Hold, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 12 ιντσών (Digital Cockpit), το σύστημα infotainment με την οθόνη αφής των 13 ιντσών, το πολυλειτουργικό τιμόνι και οι αισθητήρες βροχής. Το «παρών» δίνουν τα συστήματα ADAS, Lane Assist, Autonomous Emergency Braking Front Assist και Dynamic Road Sign Display.

Μεγαλύτερο σε διαστάσεις

Η Volkswagen Commercial Vehicles θα προσφέρει το νέο Transporter σε εκδόσεις panel van (χωρίς πίσω παράθυρα), panel van Plus (με δύο σειρές καθισμάτων), panel van με διαχωριστικό L, Kombi (με πίσω παράθυρα), αλλά και σε μια μακριά, διπλοκάμπινη έκδοση με ανατρεπόμενη καρότσα, ενώ η έκδοση Caravelle θα λανσαριστεί στην πορεία. Σημειώνεται, πως οι εκδόσεις Kombi και panel van, θα μπορούν να αποκτηθούν σε εκδοχές με μακρύ μεταξόνιο και υψηλή οροφή, με την τελευταία να μπορεί να συνδυαστεί και με το κοντό μεταξόνιο.

Αξίζει να αναφερθεί, πως το μήκος του νέου Transporter ορίζεται στα 5.050 χλστ., μια τιμή αυξημένη κατά 146 χλστ. σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο. Ομοίως, το μεταξόνιο έχει επιμηκυνθεί κατά 97 χλστ., αγγίζοντας πλέον τα 3.100 χλστ., ενώ και το ύψος (2.032 χλστ.) είναι αυξημένο κατά 128 χλστ. Η «μακριά» έκδοση έχει μήκος 5.450 χλστ. και μακρύτερο μεταξόνιο κατά 400 χλστ. (3.500 χλστ.).

Υψηλότερες μεταφορικές δυνατότητες

Εύλογα, οι διευρυμένες εξωτερικές διαστάσεις είχαν ως αποτέλεσμα τις υψηλότερες μεταφορικές δυνατότητες, με τον όγκο φόρτωσης του νέου Transporter να ξεκινά από τα 5,8 κ.μ. Σημαντικό είναι το γεγονός, πως το πλάτος μεταξύ των θόλων του χώρου φόρτωσης, έχει μεγαλώσει κατά 148 χλστ., φτάνοντας στο νέο μοντέλο στα 1.392 χλστ.

 

Volkswagen Transporter

 

Επιπλέον, το ωφέλιμο φορτίο της βασικής έκδοσης, έχει αυξηθεί από τους 1,2 στους 1,3 τόνους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελκτική ικανότητα με φρένα, η οποία πήγε από τους 2,5 στους 2,8 τόνους. Ακόμα, το μέγιστο φορτίο οροφής ορίζεται πλέον στα 170 κιλά, 20 κιλά περισσότερα από το τωρινό μοντέλο.

Transporter TDI, eHybrid και eTransporter

Αξίζει να αναφερθεί, πως αρχικά το νέο Transporter θα είναι διαθέσιμο με τους turbodiesel (TDI) κινητήρες απόδοσης: 81 kW (110 PS), 110 kW (150 PS) και 125 kW (170 PS). Θα ακολουθήσει η plug-in hybrid (eHybrid) έκδοση ισχύος 171 kW (233 PS), με το πλήρως ηλεκτρικό eTransporter να συμπληρώνει την γκάμα με εκδόσεις ισχύος 85 kW (116 PS), 100 kW (136 PS), 160 kW (218 PS) και 210 kW (286 PS).

Το eTransporter εξοπλίζεται με μπαταρία χωρητικότητας 83 kWh, εκτός από τη βασική του έκδοση με τον ηλεκτροκινητήρα των 85 kW, ο οποίος αντλεί ενέργεια από μπαταρία 54 kWh. Οι ηλεκτρικές εκδόσεις είναι πισωκίνητες, ενώ στο μέλλον θα υπάρχει και 4WD εκδοχή. Σε ό,τι αφορά στις εκδόσεις TDI και eHybrid, αυτές είναι προσθιοκίνητες, ενώ προσφέρεται και η επιλογή της τετρακίνησης (4MOTION) για τις TDI εκδόσεις ισχύος άνω των 110 kW.

 

Volkswagen Transporter

 

Υπενθυμίζεται, κλείνοντας, πως το νέο Transporter αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας της Volkswagen Commercial Vehicles με την Ford Pro, κάτι που σημαίνει πως έχει κοινό DNA με το νέο Ford Transit Custom.