Προχωρά το Θριάσιο ΙΙ – Επελέγη το “σχήμα” αναδόχου

Ύστερα από 20 χρόνια, από την αρχική προσπάθεια για διαγωνιστική διαδικασία, και πρακτικά 5 χρόνια μετά τον διαγωνισμό του 2019, το έργο του Θριάσιο ΙΙ φαίνεται να μπαίνει στην τελική του ευθεία ολοκλήρωσης, καθώς με απόφαση του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών φαίνεται να εγκρίθηκε το τρίτο πακέτο του διαγωνισμού, που προκρίνει το επενδυτικό “σχήμα” Hellenic Train – DAMCO. Το επόμενο βήμα αφορά στην σύνταξη της σχετικής σύμβασης και στην έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το logistics park στο Θριάσιο, θα αποτελεί έναν οργανωμένο υποδοχέα για εθνικά και διεθνή σχήματα logistics, αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ανεπτυγμένο χώρο έκτασης 1.450 στρ., που έως σήμερα ανήκει στον ΟΣΕ, με έτοιμες σιδηροδρομικές υποδομές, σταθμό διαλογής, διαμορφωμένο χώρο για τελωνείο και γραφεία, αποθηκευτικούς χώρους με άμεση σύνδεση στο Ικόνιο, στις κεντρικές οδικές αρτηρίες για Β. Ελλάδα και βεβαίως στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Να επισημανθεί ότι μένουν να γίνουν αρκετά από τα έργα διαμόρφωσης και ανάπλασης του οικοπέδου από τον διαγωνισμό, ο οποίος θα αφορά στη λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση, ολοκλήρωση των μελετών, κατασκευής έργων και προμήθεια εξοπλισμού για τον Εμπορευματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και Σταθμό Διαλογής Θριασίου Πεδίου (ΕΣΣΣΔΙ). Η σύμβαση παραχώρησης θα έχει ισχύ 30 ετών από την ημερομηνία υπογραφής της.

Με την ολοκλήρωση του έργου, και την παράλληλη δημιουργία του αντίστοιχου Οργανωμένου Υποδοχέα στον Δ. Φυλής, θα δημιουργηθεί στη χώρα ένα οργανωμένο cluster logistics services που θα μπορεί να αναβαθμίσει συνολικά τον εθνικό στόχο για αναβάθμιση των ελληνικών Logistics και την ανάδειξη της χώρας σε hub της Ν.Α. Ευρώπης.