Προβληματισμός για την “κόκκινη κάρτα” της Κομισιόν λόγω καθυστέρησης στο Θριάσιο

Σε αναβρασμό βρίσκονται από προχθές τα αρμόδια επιτελεία αναφορικά με την εξέλιξη του αναπτυξιακού πλάνου της χώρας, μετά την αυστηρή προειδοποίηση της τέταρτης έκθεσης της Κομισιόν, αναφορικά με το ενδεχόμενο ανάκτησης πόρων, λόγω της μη εξέλιξης του project στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην τέταρτη έκθεση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ανάκτηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ». Πρόκειται ουσιαστικά για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που έχει χορηγηθεί για την ανάπτυξη των υποδομών στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, συνολικού ύψους περί τα 180 εκατ. ευρώ.

Προϋπόθεση για να μην ζητηθεί από την Κομισιόν ανάκτηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ήταν το Θριάσιο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019, κάτι το οποίο δεν είναι ωστόσο εφικτό, καθώς ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 1.450 στρεμμάτων του ΟΣΕ, το λεγόμενο «Θριάσιο ΙΙ» έχει λάβει νέα δίμηνη παράταση ως τις 20 Ιανουαρίου του 2020, καθώς η Κομισιόν δεν έχει ακόμη αποφανθεί αναφορικά με το ζήτημα της αρχικής επένδυσης (“Θριάσιο Ι”).

Το ζήτημα αυτό βρίσκεται στη διαδικασία των Ερωτήσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια διαδικασία που παίρνει αρκετό χρόνο, καθώς ο ένας κύκλος Ερωτήσεων, έχει εξάμηνη σχεδόν καθυστέρηση σε σχέση με τον επόμενο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πιο πρόσφατη σειρά απαντήσεων εστάλη από την ΓΑΙΑΟΣΕ στην Κομισιόν στις αρχές Οκτωβρίου.