Πρεμιέρα για το πρώτο εξ ολοκλήρου ηλεκτρικό φορτηγό της Volvo Trucks

Η Volvo Trucks παρουσιάζει σήμερα το πρώτο εξ ολοκλήρου ηλεκτρικό φορτηγό για εμπορική χρήση, το Volvo FL Electric για αστικές διανομές και διακομιδή απορριμμάτων, μεταξύ άλλων. Οι πωλήσεις και η μαζική παραγωγή του νέου μοντέλου θα ξεκινήσει του χρόνου στην Ευρώπη. Με αυτή την παρουσίαση προϊόντος, η Volvo Trucks γίνεται πρωτοπόρος στις λύσεις για αστικές μεταφορές εμπορευμάτων με ηλεκτροκίνητα οχήματα.

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι με την παρουσίαση του πρώτου από μια σειρά πλήρως ηλεκτροκίνητων φορτηγών Volvo, έτοιμων να παραδοθούν για κανονική κυκλοφορία. Με αυτό το μοντέλο επιτρέπουμε στις πόλεις που στοχεύουν στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη να επωφεληθούν από τα οφέλη των μεταφορών με ηλεκτροκίνητα φορτηγά» ανέφερε ο Claes Nilsson, πρόεδρος της Volvo Trucks.

 

 

Με καθαρότερο αέρα και λιγότερο θόρυβο στις πόλεις, ο σχεδιασμός της οικιστικής ανάπτυξης και των υποδομών θα μπορεί να γίνεται με μεγαλύτερη ελευθερία απ’ ότι σήμερα. Ένα ηλεκτρικό φορτηγό με μηδενικές εκπομπές ρύπων μπορεί να χρησιμοποιείται σε στεγασμένους σταθμούς διακίνησης εμπορευμάτων και σε ζώνες χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης. Η χαμηλή στάθμη θορύβου τους συντελεί σε ευκαιρίες εκτέλεσης περισσότερων εργασιών τη νύχτα, περιορίζοντας έτσι τον κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους στη διάρκεια της ημέρας.

Στην αγορά υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά φορτηγά. Πολλοί εν δυνάμει πελάτες έχουν ερωτήματα όσον αφορά τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη νέα τεχνολογία και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητά τους.

«Για να γίνει η μετάβαση ομαλά και με σιγουριά, θα προσφέρουμε σφαιρικές λύσεις με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε πελάτη όσον αφορά τους κύκλους οδήγησης, την ικανότητα φορτίου, το χρόνο διαθεσιμότητας, την αυτονομία και άλλες παραμέτρους. Μια τέτοια λύση μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από την ανάλυση διαδρομών και τη βελτιστοποίηση της χρήσης της μπαταρίας μέχρι το service και τη χρηματοδότηση. Η Volvo Trucks συνεργάζεται στενά με πολυάριθμους προμηθευτές εξοπλισμού φόρτισης. Στόχος είναι να προσφέρουμε στους πελάτες υψηλό χρόνο διαθεσιμότητας και παραγωγικότητα, όπως πάντα» επεσήμανε ο Jonas Odermalm, επικεφαλής στρατηγικής προϊόντων Volvo FL και Volvo FE της Volvo Trucks.

 

Η σειρά προϊόντων της the Volvo Trucks υποστηρίζεται από τη συσσωρευμένη εμπειρία του Ομίλου Volvo στις ηλεκτροκίνητες μεταφορικές λύσεις. Η αδελφή εταιρεία, η Volvo Buses, έχει διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 4000 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία από το 2010. Η χρήση ηλεκτρικής τεχνολογίας στο Volvo FL Electric έχει δοκιμαστεί διεξοδικά από την αρχή και υποστηρίζεται από το ευρύ δίκτυο πωλήσεων, service και προμήθειας ανταλλακτικών της Volvo Trucks.

«Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας πόσο σημαντικό είναι οι πόλεις, οι προμηθευτές ενέργειας και οι κατασκευαστές οχημάτων να συνεργάζονται με στόχο να γίνει πραγματικότητα η προοπτική της ηλεκτροκίνησης σε ευρεία κλίμακα. Με ελκυστικά κίνητρα, συμφωνημένα πρότυπα και μακρόχρονη στρατηγική για το σχεδιασμό και την επέκταση των υποδομών φόρτισης, η διαδικασία μπορεί να εξελιχθεί πολύ ταχύτερα» εξηγεί ο Jonas Odermalm.

Η Volvo Trucks πιστεύει ότι έχει μεγάλη σημασία να αντιμετωπίσουμε σφαιρικά το ζήτημα του εξηλεκτρισμού του κλάδου των μεταφορών, με σκοπό τη διαχείριση των δυσκολιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε τομείς όπως η παραγωγή ηλεκτρισμού και οι μπαταρίες.

 

 

«Για παράδειγμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υπεύθυνη εξόρυξη των πρώτων υλών για τις μπαταρίες, ο Όμιλος Volvo συνεργάζεται με το δίκτυο Βιώσιμων Μετακινήσεων, του οποίου ειδική αποστολή είναι η εποπτεία αυτού του θέματος. Ο Όμιλος Volvo ασχολείται επίσης στα διάφορα έργα όπου οι μπαταρίες από τα βαρέα ηλεκτρικά οχήματα παίρνουν παράταση ζωής, καθώς επαναχρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ενέργειας. Δεν έχουν λυθεί ακόμα όλα τα ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση των μπαταριών, αλλά έχουμε αναλάβει δράση τόσο εντός του Ομίλου όσο και σε συνεργασία με άλλους παράγοντες, για την προαγωγή της ανάπτυξης και τη δημιουργία των αναγκαίων λύσεων» τόνισε ο Jonas Odermalm.

Τα πρώτα φορτηγά της σειράς των ηλεκτρικών Volvo FL, εισέρχονται σήμερα σε κανονική κυκλοφορία με πελάτες στο Gothenburg, την έδρα της Volvo Trucks.

Χαρακτηριστικά

  • Πλήρως ηλεκτροκίνητο φορτηγό διανομών, αποκομιδής απορριμμάτων και άλλων εφαρμογών σε αστικές συνθήκες, ΜΒΟ 16 τόνων.
  • Παραγωγή/μετάδοση ισχύος: Ηλεκτροκινητήρας 185 kW μέγ. ισχύς/130 kW συνεχής αποδιδόμενη ισχύς, σύστημα μετάδοσης δύο ταχυτήτων, κεντρικός άξονας, οπίσθιος άξονας. Μέγ. ροπή ηλεκτροκινητήρα 425 Nm. Μέγ. ροπή οπίσθιου άξονα 16 kNm.
  • Αποθήκευση ενέργειας: 2-6 μπαταρίες ιόντων λιθίου, με συνολική διαθέσιμη ενέργεια 100–300 kWh.
  • Αυτονομία: Μέχρι 300 χλμ.
  • Φόρτιση: Φόρτιση AC μέσω του δικτύου ηλεκτροδότησης (22 kW) ή ταχεία φόρτιση DC μέσω συστήματος CCS/Combo2 για μέχρι 150 kW.
  • Χρόνος επαναφόρτισης: Από άδειες έως πλήρως φορτισμένες μπαταρίες: ταχεία φόρτιση 1-2 ώρες (φόρτιση με συνεχές ρεύμα-DC), νυχτερινή φόρτιση μέχρι 10 ώρες (φόρτιση εναλλασσόμενου ρεύματος-AC) με μέγιστη χωρητικότητα μπαταρίας 300 kWh.
  • Τα πρώτο δύο ηλεκτροκίνητα φορτηγά Volvo FL θα χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση αποκομιδής απορριμμάτων και ανακύκλωσης Renova καθώς και τη μεταφορική εταιρεία TGM.
  • Στο πρόγραμμα με όνομα Off Peak City Distribution (αστικές διανομές εκτός των ωρών αιχμής), μελετήθηκαν οι επιπτώσεις από την πραγματοποίηση των μεταφορών εμπορευμάτων τη νύχτα στο κέντρο της Στοκχόλμης. Με την αποφυγή της κίνησης στις ώρες αιχμής, τα φορτηγά κατάφεραν να επιτελέσουν το έργο τους στο ένα τρίτο του χρόνου που θα χρειαζόταν στη διάρκεια της ημέρας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Γιώργο Παππά, Διευθυντή Εταιρικής Επικοινωνίας Φορτηγών Volvo, τηλ.: 210 34 83 744 και 6936129309, e-mail: gpappas@saracakis.gr.