Λανσάρονται τα βαρέα, ηλεκτρικά φορτηγά της Scania

Μια πλήρη ηλεκτρική γκάμα διαθέτει η Scania, λανσάροντας τα νέα, βαρέα φορτηγά μεικτού βάρους έως και 64 τόνων, που εμφανίζουν μέγιστη αυτονομία 390 χλμ. και προσφέρουν αστείρευτες επιλογές διαμόρφωσης, ικανοποιώντας το σύνολο των μεταφορικών αναγκών.

Η Scania ξεκινά την παραγωγή των βαρέων, ηλεκτρικών φορτηγών της, που προορίζονται κυρίως για τις περιφερειακές μεταφορές. Τα επόμενης γενιάς ηλεκτρικά φορτηγά είχαν πρωτοπαρουσιαστεί τον Ιούνιο του 2022 και έκτοτε, τα βιβλία της Scania γεμίζουν παραγγελίες.

Η παραγωγή λαμβάνει χώρα στην έδρα της Scania, στο εργοστάσιο του Södertälje της Σουηδίας. Αρχή γίνεται με τα ηλεκτρικά φορτηγά με καμπίνες «R» και «S», που φέρουν δύο ηλεκτροκινητήρες στις κορυφαίες αποδόσεις των 400 ή 450 kW ισχύος (περίπου 610 hp). Τα εν λόγω eTrucks προσφέρονται σε εκδόσεις τράκτορα και μονού φορτηγού και εμφανίζουν μεικτό βάρος συρμού έως και 64 τόνων, με τη μέγιστη αυτονομία να αγγίζει τα 390 χλμ.

Πλήθος επιλογών

Αναλυτικότερα, ο τράκτορας λανσάρεται σε εκδόσεις 4×2 και 6×2, με απόσταση αξόνων 3.250-4.150 χλστ. Το μονό φορτηγό διαθέτει επιπλέον στην γκάμα του την έκδοση 6×2*4, ενώ η απόσταση των αξόνων φτάνει έως και τα 5.550 χλστ. Οι επιλογές σε καμπίνες και για τις δύο εκδόσεις είναι οι εξής: P, G, R και S.

 

βαρέα ηλεκτρικά φορτηγά

 

Οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν συνολικά έξι επιλογές σε ό,τι αφορά στην ισχύ των δύο ηλεκτροκινητήρων, οι οποίοι αποδίδουν 270, 300, 330, 360, 400 και 450 kW. Η ισχύς των ηλεκτρικών και μηχανικών PTO (Power Take Off) ποικίλει από τα 30 έως τα 260 kW, υποστηρίζοντας πλήθος εφαρμογών και υπερκατασκευών.

Δύο είναι οι επιλογές στις μπαταρίες, με την κορυφαία να εμφανίζει εγκαταστημένη χωρητικότητα 624 kWh (468 kWh η διαθέσιμη). Η εγκαταστημένη και διαθέσιμη χωρητικότητα της βασικής έκδοσης είναι στις 416 και 312 kWh, αντίστοιχα. Τα κελιά μπαταριών που χρησιμοποιεί η Scania προέρχονται από την επίσης σουηδική εταιρεία, Northvolt, και υπόσχονται πως θα μπορούν να κινούν τα ηλεκτρικά φορτηγά για 1,5 εκατ. χιλιόμετρα.

Υπερταχεία φόρτιση

Τα νέα βαρέα ηλεκτρικά φορτηγά της Scania έχουν δυνατότητα φόρτισης ισχύος έως και 350 kW. Ανά ώρα φόρτισης, προστίθενται 280 χλμ. αυτονομίας για τα οχήματα μεικτού βάρους 40 τόνων ή 200 χλμ. στις περιπτώσεις συρμών μεικτού βάρους 64 τόνων.

 

 

Προφανώς και η αυτονομία εξαρτάται απόλυτα από τη χρήση και τις εν γένει συνθήκες. Ωστόσο, η Scania -θέλοντας να δώσει μια τάξη μεγέθους- χρησιμοποιεί ως παράδειγμα ένα ανατρεπόμενο φορτηγό μεικτού βάρους 27 τόνων, το οποίο φέρει έξι πακέτα μπαταριών.

Το εν λόγω ηλεκτρικό φορτηγό εμφανίζει αυτονομία έως και 350 χλμ., ενώ η σύνδεση για μία ώρα σε έναν ταχυφορτιστή 350 kW, εξασφαλίζει 270 χλμ. επιπλέον διαδρομής. Συνδεδεμένο για μία ώρα σε έναν φορτιστή ισχύος 130 kW -και με δεδομένη την κατανάλωση των 1,3 kWh/χλμ. που εμφανίζει η ηλεκτρική γραμμή κίνησης- το ηλεκτρικό Scania αποκτά 100 χλμ. αυτονομίας.

 

βαρέα, ηλεκτρικά φορτηγά