Καναδάς: Αυτοκινητοβιομηχανίες μείωσαν την παραγωγή λόγω  κινητοποιήσεων οδηγών φορτηγών για τα μέτρα εμβολιασμού & καραντίνας

Η Toyota Motor Corp, η General Motors Co, η Ford Motor και η Stellantis που ανήκει στην Chrysler ανακοίνωσαν ότι αναγκάστηκαν να αναστείλουν ή να μειώσουν μέρος της παραγωγής τους στις βιομηχανικές μονάδες που διαθέτουν στην Βόρεια Αμερική, εξαιτίας της έλλειψης εξαρτημάτων που προκαλείται από τις διαμαρτυρίες των Καναδών οδηγών φορτηγών κατά των υποχρεωτικών μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Οι οδηγοί φορτηγών είναι αντίθετοι στα μέτρα εμβολιασμού ή καραντίνας για τους οδηγούς που διασχίζουν τα σύνορα, ενώ έχουν χρησιμοποιήσει τα μεγάλα οχήματά τους για να εμποδίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα Αμπάσαντορ που συνδέει το Ντιτρόιτ με το Ουίνδσορ στο Οντάριο, από όπου και διέρχεται ποσοστό περίπου 25% του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά.

Η Toyota ανακοίνωσε ότι «είναι αντιμέτωπη με την κατάρρευση αρκετών διαδρομών της λειτουργικής υποστήριξης εφοδιασμού των υποδομών της» και ότι η κατάσταση αυτή «δεν απομονώνεται μόνο σε ένα ή δύο εργοστάσια την περίοδο αυτή».

Οι ελλείψεις επηρεάζουν την παραγωγή του Toyota RAV4 που βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων οχημάτων στις ΗΠΑ, αλλά και των μοντέλων Camry, Avalon, Lexus RX και Lexus ES, σύμφωνα με την ίδια αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Ford ανακοίνωσε ότι έχει μειώσει την παραγωγή της στις εργοστασιακές μονάδες που διαθέτει στο Ουίνδσορ και στο Όουκβιλ του Καναδά. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ελπίζει σε μια ταχεία επίλυση της κατάστασης «επειδή μπορεί να έχει ευρείες επιπτώσεις σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ και στον Καναδά».

Η Stellantis ανακοίνωσε ότι μερικά από τα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ και στον Καναδά μείωσαν τις βάρδιες τους, έπειτα από σχετικές μειώσεις στις ώρες εργασίας που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης «εξαιτίας της έλλειψης σε εξαρτήματα που προκαλείται από το κλείσιμο της γέφυρας Ντιτρόιτ/Ουίνδσορ».

Η GM ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή της χθες σε μία εργοστασιακή μονάδα στο Μίσιγκαν, όπου παράγει σπορ οχήματα. Η διακοπή έγινε μετά τα προβλήματα από τις διαμαρτυρίες των οδηγών φορτηγών στον Καναδά. Η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε μία βάρδια την Τετάρτη και δύο βάρδιες την Πέμπτη, στην εργοστασιακή μονάδα (Lansing Delta).