Η METRO ΑΕΒΕ εγκαινίασε το Κέντρο Διανομής Βορείου Ελλάδος

Ολοκληρώνοντας ένα μεγάλο και απαιτητικό έργο, η METRO ΑΕΒΕ πραγματοποίησε τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος. Το έργο αφορά στην ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του Κέντρου  διπλασιάζοντας το μέγεθός του και καλύπτοντας έκταση, συνολικά 45.000 m2. Η επένδυση έφθασε τα € 24 εκατ.

 

Η εκδήλωση των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Μαΐου, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και της Αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου.

 

Το ανακαινισμένο Κέντρο Διανομής εξυπηρετεί τα καταστήματα των δικτύων My market και METRO Cash & Carry της Κεντρικής, Δυτικής και Βόρειας Ελλάδος και η δυναμική του, μετά την επέκταση, φτάνει τα 120 καταστήματα. Η εγκατάσταση εξυπηρετεί τα καταστήματα κεντρικά με όλες τις κατηγορίες προϊόντων (ξηρό φορτίο, συντήρηση, μαναβική, κατάψυξη, κρέας και ψάρι). Αυτό εξασφαλίζει υψηλή παραγωγικότητα, εξοικονόμηση φυσικών πόρων από τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και άμεση εξυπηρέτηση των καταστημάτων της εταιρείας εντός 24 ωρών.

 

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ δήλωσε: «Είμαι πολύ περήφανος για αυτό το έργο γιατί αποτελεί έναν ακόμη φιλόδοξο στόχο που έγινε πραγματικότητα. Το πετύχαμε χάρη στην ομαδική δουλειά, που οικοδόμησε ένα Κέντρο Διανομής το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο στους προμηθευτές, όσο και στα καταστήματά μας. Πιστεύω πως είναι ένα από τα πιο σύγχρονα Κέντρα Διανομής και αποτελεί το θεμέλιο που θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε την επέκτασή μας στη Βόρεια Ελλάδα.»

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος

  • 45.000 m2 Συνολική έκταση
  • > 16.000 m2 ψυχόμενοι χώροι
  • Δυναμική υποστήριξης 120 καταστημάτων
  • 76 ράμπες παραλαβών & αποστολών
  • 18.500 κωδικοί
  • 23.500 θέσεις αποθήκευσης
  • 860 δρομολόγια / μήνα
  • 1.500.000 κιβώτια / μήνα
  • 6.000 παραστατικά / μήνα
  • 20 χλμ καλωδίων ethernet Cat6
  • 5 χλμ οπτικών ινών

 

Υπερσύγχρονη ψυκτική εγκατάσταση

Στο κτήριο της επέκτασης, έχουν εγκατασταθεί όλοι οι ψυχόμενοι χώροι. Η νέα εγκατάσταση είναι υπερσύγχρονη, βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης και φιλική προς το περιβάλλον. Για τις ανάγκες του χώρου μελετήθηκε, κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε ένα υπερσύγχρονο υβριδικό σύστημα ψύξης, το οποίο χρησιμοποιεί ως ψυκτικά μέσα την αμμωνία, μίγμα νερού-γλυκόλης και διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Με συνέπεια στη δέσμευση της METRO για ενεργειακή ουδετερότητα, η εν λόγω εγκατάσταση έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

 

Τελευταίας τεχνολογίας τηλεπικοινωνιακές υποδομές

Στο ανακαινισμένο Κέντρο Διανομής της METRO στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης έχει εγκατασταθεί η πιο σύγχρονη τηλεπικοινωνιακή υποδομή και το μεγαλύτερο έργο WiFi6 στην Ελλάδα σε ενιαίο κτήριο, αποτελούμενο από 200 χιλιόμετρα καλωδίων και 5 χιλιόμετρα οπτικών ινών. Με αυτή την υποδομή εξασφαλίζονται ιδανικές συνθήκες λειτουργίας για απαιτητικές εφαρμογές στον χώρο των Logistics όπως το voice picking και η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων, ενώ είναι σε θέση να υποστηρίξει τη χρήση automated guided vehicles.

 

Καινοτομία και αυξημένη ασφάλεια

Στο πάτωμα του θαλάμου της κατάψυξης έχει εγκατασταθεί σύστημα ανακυκλοφορίας ζεστής γλυκόλης το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή και αδιάκοπη λειτουργία του χώρου καθώς το πάτωμα δεν παγώνει ποτέ.

Επιπλέον το Κέντρο διαθέτει: Αυξημένο σύστημα πυροπροστασίας σε όλη την εγκατάσταση με πυροκουρτίνες στον χώρο της αποθήκης, συστήματα ολικής κατάκλισης στα μηχανοστάσια, ανιχνευτές αερίου στον χώρο αποθήκευσης των εύφλεκτων, in rack springler στα ράφια της αποθήκης ξηρού φορτίου και συνολικά αυξημένες συνθήκες πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους του Κέντρου Διανομής.

 

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση

Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση του Κέντρου Διανομής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, θα έχει ισχύ 2,47MW και εκτιμάται ότι θα παράγει 3,3GWh, καλύπτοντας το 70% των ετήσιων αναγκών ενέργειας του χώρου, εξοικονομώντας 2.586 τόνους CO2.

 

Εστιάζοντας στους πελάτες

Με τους ψυχόμενους χώρους παραλαβών και αποστολών, και τους 8 διαφορετικούς ψυχόμενους θαλάμους με διαφορετικές συνθήκες για κάθε κατηγορία προϊόντος, εξασφαλίζεται απόλυτα η τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας ώστε τα νωπά και φρέσκα προϊόντα να φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων My market και METRO Cash & Carry ολόφρεσκα και σε άριστη ποιότητα.

 

Εστιάζοντας στους προμηθευτές

Η εφοδιαστική αλυσίδα της METRO έχει κεντρικοποιημένο το 87% των προμηθευτών σε επίπεδο κύκλου εργασιών. Με στόχο την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους προμηθευτές της εταιρείας, το ανακαινισμένο κέντρο διανομής έχει όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές για να εξασφαλίζει γρήγορη εκφόρτωση, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο παραμονής των φορτηγών στον χώρο.

 

Εστιάζοντας στους εργαζόμενους

Στο ανακαινισμένο Κέντρο Διανομής έχουν εγκατασταθεί φωτιστικά σώματα led τελευταίας τεχνολογίας και ο σχεδιασμός όλων των χώρων είναι τέτοιος, ώστε να εξασφαλίζεται ένα αναβαθμισμένο, σύγχρονο και φιλικό περιβάλλον εργασίας για όλους. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν σύγχρονο εξοπλισμό, τελευταίας τεχνολογίας με εύχρηστες εφαρμογές ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες της θέσης τους. Τέλος, λαμβάνονται με αυστηρότητα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΤΟ SC&L MAGAZINE no 135