Η DB ανακοίνωσε επισήμως διαδικασία πώλησης για την DB Schenker

Οι φήμες που διακινούνταν στην ευρωπαϊκή αγορά logistics εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, μόλις επιβεβαιώθηκαν, καθώς η Deutsche Bahn (DB) ανακοίνωσε ότι ξεκινά επίσημα τη διαδικασία πώλησης για την DB Schenker, υπό τον όρο ότι οποιαδήποτε πώληση πρέπει να έχει «προφανή οικονομικά πλεονεκτήματα για την Deutsche Bahn από κάθε άποψη».

Το γερμανικό σιδηροδρομικό μεγαθήριο ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια «ανοικτή και χωρίς διακρίσεις» διαδικασία για την πώληση μετοχών, με τους πιθανούς αγοραστές να ζητούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στις συμβουλευτικές τράπεζες Goldman Sachs και Morgan Stanley μέχρι το μεσημέρι της 15ης Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Στην επίσημη ανακοίνωση, η DB αναφέρει ότι ενώ η DB Schenker έχει μια «στερεή» θέση στην αγορά – μια αγορά που προσφέρει «εξαιρετικές προοπτικές για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», πρόσθεσε ότι η Schenker θα χρειαστεί «περισσότερο κεφάλαιο και ευελιξία για τη δική της ανάπτυξη».

Θεωρείται βέβαιο ότι η «μαμά» DB θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση σε μεγάλο βαθμό για να μειώσει το χρέος της, κάτι που θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί στις βασικές της δραστηριότητες και να εφαρμόσει τη στρατηγική βιωσιμότητας του Strong Rail.

Να σημειωθεί πως πριν από ένα χρόνο, το εποπτικό συμβούλιο της DB ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο να εξετάσει τις δυνατότητες πώλησης και να προετοιμαστεί. Ανέφερε ότι η τελική απόφαση θα βασιστεί σε ξεχωριστό ψήφισμα – το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από τις «γενικές εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά».

Η κίνηση αυτή από την DB, εκτιμάται ότι δημιουργεί ένα ‘σαφές προηγούμενο’ για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς, δημιουργώντας πιθανώς ένα ντόμινο για εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2024 . Σύμφωνα μάλιστα με σχόλια από την LoadStar, «η DSV, φυσικά, παρακολουθεί πάντα τις δυνατότητες για μια άλλη μεγάλη εξαγορά, αλλά υπάρχουν και άλλα ονόματα στη μάχη». Η Loadstar Premium είχε αναφέρει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η UPS έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον για τις κινήσεις της DB, ενώ ιστορικά μιλώντας, αυτό που κάνει η UPS ενδιαφέρει τη FedEx (σε περίπτωση ενός ντόμινο εξαγορών). Και φυσικά τον τελευταίο καιρό, μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες ενδιαφέρθηκαν επίσης για τα μεγάλα ονόματα των διαμεταφορέων, ενδιαφέρον που δεν έχει τελεσφορήσει ακόμη σε κάποια δεδομένη επιχειρηματική κίνηση.