Η CHEP είναι πλέον μια εταιρεία με ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα

O όμιλος Brambles, παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας που λειτουργεί σε 60 χώρες με την επωνυμία CHEP, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2020 την επιτυχή ολοκλήρωση του πενταετούς προγράμματος αειφορίας της και την έναρξη ενός ακόμα πιο φιλόδοξου προγράμματος, στόχος του οποίου είναι η πρωτοποριακή δημιουργία ανανεώσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων. Το νέο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δέσμευσή της για τη μελλοντική σταθεροποίηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5°C, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία του Παρισιού και για έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο στόχο που αφορά τις εκπομπές άνθρακα της εφοδιαστικής αλυσίδας της.

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, η CHEP είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι πέτυχε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα όσον αφορά όλες τις λειτουργίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της. Αυτό σημαίνει ότι οι καθαρές εκπομπές CO2 της εταιρείας μειώθηκαν στο μηδέν για το πεδίο εφαρμογής 1 (άμεσες εκπομπές παραγόμενες από την κατανάλωση καυσίμων) και για το πεδίο 2 (έμμεσες εκπομπές, οι οποίες προκύπτουν από την παραγωγή αγορασμένης ηλεκτρικής ενέργειας) του Πρωτοκόλλου Greenhouse gas (GHG).

Η επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα στα πεδία εφαρμογής 1 και 2 αποτελεί το πρώτο βήμα για τη φιλόδοξη και πιο απαιτητική εξάρτηση από πηγές άνθρακα του συνόλου της εφοδιαστικής αλυσίδας της CHEP, η οποία περιλαμβάνει και τις εκπομπές που προκαλούνται από τις λειτουργίες των υπεργολάβων της εταιρείας (πεδίο εφαρμογής 3). Για να τα καταφέρει, η εταιρεία θα θέσει έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο Στόχο  για τις εκπομπές που βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχό της και προκαλούνται από την εφοδιαστική αλυσίδα της.

«Δεν θα μπορούσα παρά να νιώσω πολύ περήφανος για αυτή τη στιγμή ορόσημο για την εταιρεία μας» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Brambles, Graham Chipchase. «Η προσπάθειά μας, όμως, δεν σταματά εδώ. Η πραγματική πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι να υποστηρίξουμε τους πελάτες και τους προμηθευτές μας να πετύχουν και εκείνοι μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα στις λειτουργίες τους. Θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας μαζί τους, για να αξιοποιήσουμε την κυκλική οικονομία και τα καλύτερα διαθέσιμα προϊόντα και υπηρεσίες χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα, έτσι ώστε να απαλλαγούμε από τις πηγές άνθρακα σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας μας».

 

Αντιστάθμιση εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμη ενέργεια

Η CHEP, ως πρωτοπόρος της κυκλικής οικονομίας, μειώνει τις εκπομπές άνθρακα εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια, στα οποία περιλαμβάνεται η σημαντική μείωση μεταξύ των ετών 2015 και 2020. Ωστόσο, παρά την ηγετική θέση την οποία κατέχουμε, όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα, οι μηδενικές καθαρές εκπομπές μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη βοήθεια πρωτοβουλιών για την αντιστάθμιση των εκπομπών άνθρακα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η CHEP αντισταθμίζει πλέον τις υπόλοιπες εκπομπές που δεν μπορούν να εξαλειφθούν επενδύοντας σε έργα αναδάσωσης, όπως η αποκατάσταση υποβαθμισμένων λειμώνων στην Ουρουγουάη μέσω της αναδάσωσης, η οποία αποδίδει υψηλής ποιότητας πίστωση άνθρακα, πιστοποιημένη κατά το Πρότυπο Πιστοποίησης Άνθρακα (Verified Carbon Standard – VCS).

Επιπλέον, η CHEP έγινε πρόσφατα μέλος της Συμμαχίας 1t.Org Corporate Alliance του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μιας διακλαδικής κοινότητας εταιρειών, η οποία έχει στόχο τη διατήρηση, την αποκατάσταση και την καλλιέργεια 1 τρισεκατομμυρίου δέντρων μέχρι το 2030.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για να εκμηδενιστούν οι καθαρές εκπομπές είναι η αγορά ανανεώσιμη ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια, η CHEP έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την άμεση αγορά ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές από τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται, με αποτέλεσμα το 70% και πλέον της ενέργειας που κατανάλωσε το 2020 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.  Όσον αφορά στην υπόλοιπη ενέργεια που χρησιμοποιεί, η εταιρεία αγοράζει Πιστοποιητικά Χαρακτηρισμού Ενέργειας (Energy Attribute Certificate – EAC) σε όλο τον κόσμο. Τα πιστοποιητικά αυτά επιβεβαιώνουν ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός μεγαβατώρων ηλεκτρικής ενέργειας παράχθηκε και διοχετεύτηκε στο δίκτυο από ανανεώσιμες πηγές.