Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης επιλέγει τον κωδικό GS1 SSCC για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες – διασυνοριακές διανομές

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN) δημοσίευσαν την τεχνική προδιαγραφή (TS 17073) για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες – διασυνοριακές διανομές. Το επίτευγμα αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας από εκπροσώπους ταχυδρομικών οργανισμών, ψηφιακών καταστημάτων λιανικής πώλησης, υπηρεσιών αποστολής δεμάτων express και άλλων φορέων. Αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Bringing down barriers to unlock online opportunities” για την ενιαία Ψηφιακή Αγορά.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την εκσυγχρόνιση και δημιουργία καινοτόμων διασυνοριακών υπηρεσιών παράδοσης δεμάτων στην Ευρώπη. Μία από τις κύριες αιτίες δυσκολιών στην παράδοση δεμάτων είναι τα κλειστά πρότυπα, που οδηγούν σε εσωτερικά και ιδιωτικής σχεδίασης δίκτυα και έχουν ως αποτέλεσμα δυσμενείς συνθήκες αγοράς για τους εμπόρους στο διαδίκτυο», ανέφερε ο Walter Trezek, Co-Chairman της Oμάδας Eργασίας e-Logistics του Ευρωπαϊκού Φορέα για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και επικεφαλής των εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης “CEN” για την τυποποιημένη ετικέτα.

Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση των υπηρεσιών διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων μέσω της χρήσης κοινής και τυποποιημένης ετικέτας δεμάτων, που περιλαμβάνει έναν κωδικό αναγνώρισης για το πακέτο.

Ο GS1 εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο CEN όρισε τον μοναδικό κωδικό GS1 Serial Shipping Container Code (SSCC) για να αναγνωρίζει με μοναδικό τρόπο τα δέματα και να επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στο δίκτυο παράδοσης δεμάτων. Ο GS1 SSCC είναι η φυσική επιλογή αφού πολλές εταιρείες τον χρησιμοποιούν ήδη, όπως και άλλα πρότυπα του GS1, στις διαδικασίες τους.

Με την εφαρμογή της νέας τυποποιημένης ετικέτας δεμάτων του CEN που χρησιμοποιεί ανοικτά παγκόσμια πρότυπα, τα παλαιότερα κλειστά δίκτυα μπορούν τώρα να συνδεθούν για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο που θα καλύπτει πλήρως όλη την αλυσίδα διανομής. Οι αποστολείς των δεμάτων θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια ετικέτα για όλα τα δέματα.

Όλοι οι διαχειριστές του δέματος θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον SSCC για να παρακολουθούν πιο εύκολα τη διαδρομή του πακέτου από τον αποστολέα στον καταναλωτή, και, αν υπάρξει ανάγκη επιστροφής του δέματος, μπορούν να παρακολουθούν και τη διαδρομή από τον καταναλωτή στον αρχικό αποστολέα.

«Η ετικέτα δέματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιστοποίησης “CEN” με την χρήση του κωδικού SSCC, παρουσιάζει συναρπαστικές δυνατότητες για τα ψηφιακά καταστήματα λιανικής πώλησης, τα οποία θέλουν να προσφέρουν στους καταναλωτές μια ξεχωριστή εμπειρία διανομής αλλά και με χαμηλότερο κόστος», επεσήμανε ο Miguel Lopera, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του GS1.

Ο Πρόεδρος του GS1 στην Ευρώπη, Bruno Aceto, τόνισε: «Με το να χρησιμοποιείται κοινή ετικέτα με κωδικό SSCC, οι επιχειρήσεις διανομής δεμάτων μπορούν εύκολα να συνεργαστούν ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πελατών τους όσον αφορά τις επιλογές υπηρεσιών, την προσαρμοστικότητα, αλλά και τη δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης με αξιοπιστία. Επιπλέον, θα περιορίσουν υφιστάμενες δαπανηρές διαδικασίες, οι οποίες δεν παρέχουν κάποια προστιθέμενη αξία στους πελάτες τους».

Ο GS1 θα συνεχίσει να συμβάλλει στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιστοποίησης “CEN” για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας δεμάτων που διανέμονται διασυνοριακά, και καλωσορίζει την ευκαιρία που του δίνεται να συνεργαστεί με τον Ευρωπαϊκό Φορέα για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, όπως επίσης και με άλλους οργανισμούς, για την από κοινού προώθηση της τυποποιημένης ετικέτας δεμάτων.