Η δυναμική των logistics στην Κρήτη στο επίκεντρο ημερίδας της KEL

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα που διοργάνωσε η Κρητική Εταιρεία Logistics (KEL) στο Ηράκλειο Κρήτης στις 20 Οκτωβρίου με θέμα «η δυναμική των Logistics στην Κρήτη».

Την εσπερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 320 σύνεδροι, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο. Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο γ.γ. κ. Χάρης Τσιόκας, ο κ. Σωτήρης Τριχάς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL), ο κ. Μαριόλης Παναγιώτης εκ μέρους του ILME (Ινστιτούτου Logistics Management Ελλάδας), ο κ. Δημήτρης Παπασωτηρίου πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Logistics (CLA – Cyprus Logistics Association) και ο πρόεδρος του ΤΤΕ/ΤΑΚ, κ. Πέτρος Ινιωτάκης.

Ο πρόεδρος της Κρητικής Εταιρείας Logistics, κ. Κανακαράκης Νεκτάριος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο κενό στην Κρήτη σε υποδομές διακίνησης προϊόντων (δρόμοι, λιμάνια, logistics hub κ.ά.), στην εκπαίδευση, σε τεχνολογίες και πρόσθεσε ότι η Κρήτη έπρεπε από καιρό να αποκτήσει τη δική της οντότητα στο χώρο των Logistics και είναι προπομπός στην προσπάθεια ανάπτυξης των επιχειρήσεων και των στελεχών. Ευχαρίστησε τον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο που αγκάλιασε και στήριξε την προσπάθεια αυτή, ενώ ανανέωσε το ραντεβού με τους συμμετέχοντες για τον Μάιο του 2011, σε μια νέα ημερίδα.

Η πρώτη συνεδρία της εσπερίδας, με συντονιστή τον Δ/ντή της ΕΕΔΕ Κρήτης, κ. Σαρρή, θίχτηκαν θέματα μεθοδολογίας και κριτηρίων επιλογής φορτηγών οχημάτων (με ομιλητή τον κ. Ευαγγελούδη, Δ/ντή πωλήσεων βαρέων φορτηγών της Mercedes–Benz Ελλάς ΑΒΕΕ), θέματα συστημάτων αποθήκευσης (με ομιλητή τον κ. Σμαραγδή από την Lemarco Σμαραγδής), εφαρμοσμένης μεθοδολογίας σχεδιασμού και οργάνωσης κέντρων αποθήκευσης και διανομής S/M και φαρμακαποθηκών (με ομιλητή τον κ. Χαρωνίτη, CEO της Business Concept Supply Chain), καθώς και θέματα σχετικά με τη λειτουργία σύγχρονου αποθηκευτικού κέντρου διανομής από τον κ. Κανακαράκη Νεκτάριο, Δ/ντή Logistics Αριάδνη ΑΕΒΕ και πρόεδρο της ΚΕL.

Στη δεύτερη συνεδρία, με συντονιστή τον κ. Παπασωτηρίου Δημήτρη, ειδικό σε θέματα logistics παρουσιάστηκαν θέματα ασφάλειας και τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν θέματα όπως η διαδικασία πώλησης και διανομής αποθεμάτων s/m μέσα από το σύστημα SAP (από τον υπεύθυνο έργων της ELSOP κ. Μηλιόπουλο), η διαχείριση εταιρικού κινδύνου και η μείωση λειτουργικού κόστους (από τον κ. Κανακαράκη της Grant Thorton ΑΕ), η συντήρηση και ασφάλεια ανυψωτικών (από τον κ. Παπαδόπουλο marketing manager της εταιρείας Ιnterklark), η εφαρμογή e-track στην αποτελεσματική διαχείριση στόλου οχημάτων της Atlantic Logistics 3PL (από τον κ. Βενιζέλο Δημήτρη Δ/ντή Πωλήσεων της Έμφασις Τηλεματικής) και τέλος, η ασφάλεια στο χώρο εργασίας (από τον κ. Ψαθά, CEO της Pro. Ex.).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος της ΚΕL, κ. Κανακαράκης τόνισε ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη της Κρήτης υπάρχουν, η θέληση της αγοράς είναι επιβεβαιωμένη και είναι η ώρα σήμερα οι κρητικές επιχειρήσεις να δείξουν εξωστρέφεια όσο ποτέ άλλοτε, ενώ κάλεσε τους Κρήτες επιχειρηματίες να συνεργαστούν με τους Κυπρίους ομολόγους τους καθώς τα περιθώρια συνεργασίας είναι υπαρκτά και οι ευκαιρίες πολλές. Ήδη οι δύο σύνδεσμοι της Κρήτης και της Κύπρου ετοιμάζουν κοινό “επιχειρηματικό business forum” για την οικονομική ανάπτυξη των δύο νησιών. Από την πλευρά του και ο κ. Χαρωνίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη για μείωση του κόστους των Logistics, καθώς δεν δίνει προστιθέμενη αξία παρά το ότι οι απαιτήσεις για προστιθέμενη αξία είναι μεγάλες.