Ενδυνάμωση συνεργασίας Ε.Ε.ΣΥ.Μ. και Υπουργείων Ναυτιλίας, Υποδομών & Μεταφορών

 

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις αντιπροσωπείας της νέας Διοίκησης του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών & Μεταφορών, το διήμερο της Τρίτης και Τετάρτης, 10 και 11 Ιουλίου.

Συνάντηση με τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του κ. Χρήστου Λαμπρίδη, Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων είχε την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ), και νωρίτερα την ίδια ημέρα, με τον Υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, αντιπροσωπεία του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. υπό τον Πρόεδρό του κ. Μιχάλη Αδαμαντιάδη, με την συμμετοχή του κ. Απόστολου Κενανίδη, Β’ Αντιπροέδρου Ε.Ε.ΣΥ.Μ. και Προέδρου της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ), κ. Δημητρίου Κατσώχη, Μέλους του ΔΣ Ε.Ε.ΣΥ.Μ και κας Χριστίνας Χατζή, Υπεύθυνης Γραμματείας Ε.Ε.ΣΥ.Μ καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Ο κ. Αδαμαντιάδης ενημέρωσε την ηγεσία του ΥΝΑΝΠ για τη νέα διοίκηση του Συνδέσμου που εξελέγη με διευρυμένη βάση μελών και για την επικείμενη αξιολόγηση και βράβευση των καλύτερων εργασιών φοιτητών και νέων αποφοίτων ελληνικών Πανεπιστημίων με θέμα την ανάπτυξη ενός Στρατηγικού Ακτοπλοϊκού Δικτύου με το σύστημα «Hub & Spoke” στο πλαίσιο του ετήσιου Διαγωνισμού Μεταφορών Ε.Ε.ΣΥ.Μ. «Δημήτριος Τσαμπούλας».

Επίσης συζητήθηκε η προγραμματιζόμενη συνδιοργάνωση Ημερίδας Ε.Ε.ΣΥ.Μ. – ΥΝΑΝΠ για τη συνεργασία Λιμένων και Εμπορευματικών Κέντρων με συμμετοχή και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εμπορευματικών Κέντρων  (EUROPLATFORMS),  καθώς και η προτεινόμενη καμπάνια ευαισθητοποίησης των επιβατών της Ακτοπλοΐας για την οδική ασφάλεια. Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της εφαρμογής του νέου Νόμου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στα ελληνικά νησιά, που στηρίζεται από τον Ε.Ε.ΣΥ.Μ. ιδιαίτερα καθώς ήταν πάγιο αίτημα των νησιωτικών Επιμελητηρίων επί δεκαετίες.  Τόσο ο κ. Κουρουμπλής όσο και ο κ. Σαντορινιός εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις πρωτοβουλίες του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. και συμφώνησαν σε νέα συνάντηση με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του ΣΕΕΝ καθώς και την συμμετοχή εκπροσώπου του Υπουργείου στην Επιτροπή Αξιολόγησης των εργασιών των διαγωνιζομένων του Βραβείου Μεταφορών Ε.Ε.ΣΥ.Μ. «Δημήτριος Τσαμπούλας» και την στενή συνεργασία με τον Ε.Ε.ΣΥ.Μ.

 

 

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Νικόλαο Μαυραγάνη είχαν την Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018, τα μέλη νέου ΔΣ του Συνδέσμου, κ.κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης, Πρόεδρος, Απόστολος Κενανίδης, Β’ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος Ο.Φ.Α.Ε, Απόστολος Καμαρινάκης, Γενικός Γραμματέας, Νικόλαος Κουλός, Αναπληρωτής Οικονομικός Επόπτης και Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Φωκίδας, Σταύρος Σταυρής, Μέλος ΔΣ Ε.Ε.ΣΥ.Μ. και Α΄Αντιπρόεδρος Hellastron, και Χριστίνα Χατζή, Υπεύθυνη Γραμματείας Ε.Ε.ΣΥ.Μ., παρουσία και των ειδικών συνεργατών του κ. Υφυπουργού. Στόχος της συνάντησης, η ενημέρωση γύρω από τρέχοντα θέματα του κλάδου των μεταφορών. Μεταξύ αυτών, η εκπονούμενη με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) Εθνική Στρατηγική Μεταφορών (Master Plan) αλλά και η ανάγκη ενθάρρυνσης ανάπτυξης των Συνδυασμένων Μεταφορών (πολυτροπικότητας) και ενός Εθνικού Δικτύου Εμπορευματικών Κέντρων, θέματα εξαιρετικής σημασίας κατά τον Ε.Ε.ΣΥ.Μ. Επίσης συζητήθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της νέας δέσμης μέτρων του Πακέτου Κινητικότητας της Ε.Ε. που διαπραγματεύονται τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, που περιλαμβάνει και θέματα ωρών οδήγησης των οδηγών βαρέων οχημάτων και την έννοια των «αποσπασμένων εργαζομένων» στις διεθνείς οδικές μεταφορές. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη ψηφιοποίησης των μεταφορών και τη δημιουργία μεταφορικών «κλάστερ», στη διαλειτουργικότητα των Αυτοκινητοδρόμων της χώρας, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία μικρών ή και πολύ μικρών μεταφορικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών και ο πεπαλαιωμένος στόλος κυκλοφορούντων οχημάτων, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επιχορήγησης της αντικατάστασής τους. Ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει και να ενδυναμώσει περαιτέρω την στενή συνεργασία με τον Ε.Ε.ΣΥ.Μ προκειμένου να εξετασθούν από κοινού οι δυνατότητες επίλυσης διαφόρων σημαντικών θεμάτων, και όρισε στενούς του συνεργάτες, ως σύνδεσμο μεταξύ του ιδίου και του Ε.Ε.ΣΥ.Μ.