Δύο εκατ. τόνους φορτίου θα εξυπηρετεί ετησίως μέχρι το 2025 το νέο διεθνές αεροδρόμιο – μαμούθ του Πεκίνου

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το νέο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου με την ονομασία «Beijing Daxing International Airport», ένα παγκόσμιο κατασκευαστικό επίτευγμα που θα εξυπηρετεί σε πρώτη φάση 72 εκατομμύρια επιβάτες και δύο εκατομμύρια τόνους φορτίου ετησίως μέχρι το 2025.

Το νέο αυτό γιγάντιο αεροδρόμιο φουτουριστικής αρχιτεκτονικής με συνολικό κόστος 8 δισ. ευρώ, βρίσκεται 46 χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου, έχει σχεδιαστεί από την εκλιπούσα αρχιτεκτόνισσα Zaha Hadid και αναμένεται να αποφορτίσει το νυν πολυσύχναστο διεθνές αεροδρόμιο της κινεζικής πρωτεύουσας «Beijing Capital Airport», το οποίο βρίσκεται στα όρια του κορεσμού.

Οι τερματικοί του σταθμοί καλύπτουν μια έκταση ίση με 97 ποδοσφαιρικά γήπεδα, ενώ το συνολικό μήκος των πρώτων τεσσάρων – από τους επτά – διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης θα ξεπερνά τα 16 χιλιόμετρα. Έως τις 30 Ιουνίου 2019 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του κολοσσιαίου  αυτού έργου, επικών διαστάσεων, και οι σχετικές εγκαταστάσεις του, τεσσεράμισι περίπου χρόνια αφότου τέθηκε ο θεμέλιος λίθος.

Αποκαλούμενο και «Αστερίας» – λόγω του σχήματός του – το νέο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο και με περισσότερη κίνηση αεροδρόμιο διεθνώς μεταφέροντας τουλάχιστον 100 εκατομμύρια επιβάτες και τέσσερα εκατομμύρια τόνους φορτίου ετησίως.