Απονεμήθηκαν τα Frozen Food Innovation Awards 2023

Θεσμός της BOUSSIAS events που αναδεικνύει την καινοτομία του κλάδου των κατεψυγμένων τροφίμων- Μ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ και Nikolopoulou foods οι μεγάλοι νικητές

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, στο Radisson Blu Park Hotel, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Frozen Food Innovation Awards 2023 από την BOUSSIAS events, με στόχο να αναδείξει και να επιβραβεύσει τα υψηλής ποιότητας προϊόντα, τις πρωτοποριακές υπηρεσίες, καθώς και τις καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο frozen food industry.

Περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής των Frozen Food Innovation Awards 2023, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εταιρειών που εμπορεύονται ή παράγουν κατεψυγμένα προϊόντα τροφίμων, διαθέτουν εξοπλισμό και λύσεις επαγγελματικής ψύξης και παρέχουν υπηρεσίες packaging και logistics κατεψυγμένων προϊόντων τροφίμων και τα τελευταία χρόνια έχουν να επιδείξουν πρωτοποριακές- καινοτόμες πρακτικές.

Συνολικά, διακρίθηκαν 7 εταιρίες-επιχειρήσεις από ένα ευρύ φάσμα υποψηφιοτήτων πάνω σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων. Πιο συγκεκριμένα, βραβείο στα Frozen Food Innovation Awards 2023 απέσπασαν οι εταιρείες: BizTEC, Nikolopoulou foods – Ελένη Νικολοπούλου ΕΠΕ, Ανδρέας Νίκας Α.Ε., Α.Τσακαλίδης Ε.Ε – TSAKALIDIS Analysis & Testing, Μ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΒΕΕ, Μπάρμπα Στάθης Α.Ε. και Χοχλιοί Κρήτης Ε.Ε – Escargot de Crete.

 

Ο Διονύσης Γρηγορόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, Διευθύνων Σύμβουλος Logistics Way

 

Επίσης, οι υποψηφιότητες οι οποίες κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο κάθε πυλώνα, αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι: Χοχλιοί Κρήτης Ε.Ε – Escargot de Crete με την υποψηφιότητα Escargot de Crete “Χοχλιοί Μπουμπουριστοί” στα κατεψυγμένα προϊόντα και η Μπάρμπα Στάθης Α.Ε. με την υποψηφιότητα «Επιλέγουμε» Μπάρμπα Στάθης, Σιτηρά & Όσπρια με λαχανικά, ιδανικά για μικροκύματα, σε 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία στην ενότητα Καλύτερες Λύσεις στη Βιομηχανία Κατάψυξης.

Η βραδιά όπως πάντα κορυφώθηκε με την απονομή των μεγάλων βραβείων της χρονιάς, των Grand Awards, όπου η Μ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΒΕΕ αναδείχθηκε Frozen Food Company of The Year και η Nikolopoulou foods – Ελένη Νικολοπούλου ΕΠΕ αναδείχθηκε Frozen Food Brand of The Year.

 

Η ομάδα της η Μ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΒΕΕ, της εταιρείας που βραβεύτηκε με το Grand Award και αναδείχθηκε Frozen Food Company of The Year

 

Η βραδιά των βραβείων ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Άννα Μαρία Παπίρη, Wellness Editor – Author, Co-Founder Wellness Project, BOUSSIAS events, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι μία από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες κατηγορίες στην βιομηχανία των τροφίμων. Η καινοτομία στην τεχνολογία αλυσίδας ψύξης, της αποθήκευσης και των logistics ενίσχυσε την ποιότητα των κατεψυγμένων τροφίμων και των κατεψυγμένων γευμάτων, τα οποία ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα δείχνουν σημαντική ανάπτυξη, βελτιώνοντας και την ασφάλεια τους».

Στην συνέχεια, ο Στέφανος Κομνηνός, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Frozen Food Innovation Awards 2023, Netrino Ιδρυτικός Εταίρος Αναλυτής Αγοράς, Επιχειρηματικός Μέντορας, άφησε το δικό του ξεχωριστό στίγμα στην βραδιά με το μήνυμά του αναφέροντας: «Σκοπός των βραβείων είναι η ανάδειξη της καινοτομίας σε ένα ιδιαίτερα υποσχόμενο κλάδο τροφίμων, εκείνο των κατεψυγμένων και να επιβραβεύσουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα, τις πρωτοποριακές υπηρεσίες, καθώς και τις καινοτόμες επιχειρήσεις του. Τα τρόφιμα που διατίθενται κατεψυγμένα στην αγορά, προσφέρουν μια ολοένα και πιο ελκυστική πρόταση διατροφής για τον καταναλωτή στην Ελλάδα και κατακτούν δυναμικά ένα ολοένα και αυξανόμενο μερίδιο. Για την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας, απαραίτητες είναι οι παραγωγικές και τεχνολογικές καινοτομίες. Τα βραβεία Frozen Food Innovation Awards 23, δίνουν την ευκαιρία τόσο στους παραγωγούς όσο και στους παρόχους υπηρεσιών υποστήριξης, καταξίωσης της αριστείας αλλά και επικοινωνίας με τους τελικούς κριτές, δηλαδή τους καταναλωτές. Μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης, οι εταιρείες λαμβάνουν χρήσιμο feedback από τους ειδικούς για τη χρονιά που πέρασε και εντοπίζουν τη θέση τους σε σύγκριση με τους peers τους στην αγορά που δραστηριοποιούνται. Στόχος της αξιολόγησης και της επιβράβευσης είναι η διαρκής βελτίωση των εταιρειών, των κλάδων και του επιχειρηματικού τοπίου συνολικά στην Ελλάδα. Για αυτό το λόγο, ας ευχηθούμε σε όσες δεν κατάφεραν να αναδειχτούν φέτος, μια καλύτερη απόδοση το επόμενο έτος».

 

Η Ελένη Νικολοπούλου με την ομάδα της. Η εταιρεία Nikolopoulou foods – Ελένη Νικολοπούλου ΕΠΕ αναδείχθηκε Frozen Food Brand of The Year

 

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Διονύση Γρηγορόπουλου, Πρόεδρος Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, Διευθύνων Σύμβουλος Logistics Way, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς Logistics Cold Chain αποτιμήθηκε σε 242,43 δις. δολάρια το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί από 280,25 δις. δολάρια το 2022 σε 773,12 δις. δολάρια έως το 2030, με CAGR 15,60% κατά την περίοδο πρόβλεψης (2023-2020). Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με απαράμιλλο ρυθμό. Τα δυναμικά διατροφικά πρότυπα και το βιοτικό επίπεδο αυξάνουν τη ζήτηση για συσκευασμένα τρόφιμα παγκοσμίως. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του πληθυσμού για επεξεργασμένα και ευπαθή προϊόντα διατροφής, όπως φρούτα και λαχανικά, ψάρια, κρέας και θαλασσινά, γαλακτοκομικά και κατεψυγμένα επιδόρπια και άλλα, αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς εφοδιαστικής αλυσίδας ψύξης. Οι προκλήσεις μέσα στα επόμενα χρόνια θα είναι πολλές καθώς αλλάζει πλέον η σύσταση των τροφίμων, μειώνεται το λάδι στα τρόφιμα, οι νέοι αποκτούν νέες διατροφικές συνήθειες  άρα και όλη η κοσμοθεωρία μέχρι σήμερα για τη μεταφορά των ευπαθών αυτών προϊόντων θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά. Τα βραβεία έρχονται να αναδείξουν την προσαρμογή των εταιρειών που διαχειρίζονται την ψυχρή εφοδιαστική στις νέες προκλήσεις, αποτελώντας το σημείο αναφοράς για όλο τον κλάδο και της ανάπτυξης του σε έναν από τους πιο κρίσιμους στα επόμενα χρόνια».

Επίσης, χαιρετισμό στην τελετή απονομής απεύθυνε ο Ιωάννης Σμαρνάκης, Πρόεδρος ΠΕTΕΤ (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων), ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και οι δυσκολίες των τελευταίων ετών είναι πολλές και σημαντικές, κυρίως ως κατάλοιπα της πανδημίας και του μακροχρόνιου πολέμου που ακολουθεί την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Έχουμε, μείωση της κατανάλωσης, αύξηση τιμών πρώτων υλών και  ζωοτροφών, δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και αύξηση του ενεργειακού κόστους και διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος. Ταυτόχεονα, η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος γίνεται πιο επιτατική χρόνο με τον χρόνο και τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης ορατά και οδυνηρά. Όλες αυτές οι προκλήσεις έχουν αντίκτυπο και στον κλάδο των κατεψυγμένων τροφίμων».

Frozen Food Innovation Awards 2023

Πραγματοποιήθηκαν υπό τις αιγίδες των ΠΕTΕΤ (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων) και GCSLA (Greek Cold Storage & Logistics Association). Χορηγοί επικοινωνίας στα Frozen Food Innovation Awards 2023 ήταν οι: meatplace.gr, dairynews.gr, grillmagazine.gr, supply-chain.gr και meatnews.gr. Official Publications: σελφ σέρβις , FOOD Reporter. Στο site https://www.foodinnovationawards.gr/frozen-food-innovation-awards-2023/ μπορείτε να δείτε τον πίνακα των νικητών, καθώς επίσης και φωτογραφίες της βραδιάς.