Ανακοινώσεις των Φορέων του κλάδου Μεταφορών – Logistics για την τραγωδία στα Τέμπη

Συγκλονισμένη παρακολουθεί σύσσωμη η ελληνική κοινωνία τα γεγονότα εδώ και μια εβδομάδα, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που έχει στοιχίσει την ζωή σε 57 συνανθρώπους μας. Την Τετάρτη 8 Μαρτίου, με την 3μελή επιτροπή να έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της, και την δικαιοσύνη να διεξάγει την δική της έρευνα, ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανακοίνωσε επανεκκίνηση του δικτύου με αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, φορείς και Ενώσεις του ευρύτερου κλάδου των Μεταφορών, εκδίδουν ανακοινώσεις σχετικές με το τραγικό συμβάν.

Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων: Οι Έλληνες Συγκοινωνιολόγοι από την πρώτη στιγμή προέβησαν σε ανακοινώσεις, στις οποίες περιγράφουν λεπτομερώς την κατάσταση του δικτύου και τις θέσεις τους. Δείτε την ανακοίνωση εδώ

ΕΕΣΥΜ: O ΕΕΣΥΜ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία που έχει συμβεί ποτέ στη σιδηροδρομική ιστορία της χώρας μας με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ των οποίων πολλά νέα παιδιά, φοιτητές και εργαζόμενοους στο σιδηρόδρομο, που γέμισε πένθος, θρήνο, θλίψη και θυμό όλη τη χώρα, ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ) εκφράζει τη βαθιά του οδύνη και τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, μαζί με τις ευχές για σύντομη και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες. Η διερεύνηση του πρωτοφανούς αυτού δυστυχήματος είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα σε βάθος και να παρθούν όλα τα  αναγκαία μέτρα ώστε να μη ξαναζήσουμε παρόμοια τραγωδία.”

EEL:  Σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ελληνική Εταιρεία Logistics αναφέρει: “Μια ανείπωτη τραγωδία εξελίσσεται στην χώρα μας και μας συγκλονίζει όλους. Δεκάδες ζωές χάθηκαν σε μια στιγμή. Το μόνο που μπορούμε να εκφράσουμε είναι: Θερμά συλλυπητήρια! Σε όλους αυτούς που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα”.

ΟΦΑΕ: Σε ανακοίνωσή της στις 8.3 η ΟΦΑΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: ” Μία εβδομάδα πέρασε από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου 57 συνάνθρωποί μας – σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία – έχασαν την ζωή τους και το κλίμα είναι ακόμα βαρύ και πένθιμο. Με την σκέψη μας πρωτίστως στις οικογένειες των θυμάτων η Διοίκηση, το προσωπικό και τα μέλη της ΟΦΑΕ εκφράζουν την βαθιά θλίψη τους και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, καθώς επίσης ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, ολόκληρη η Ελλάδα έχει τεθεί σε απεργιακό κλοιό με αφορμή το τραγικό αυτό δυστύχημα, και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει να τονίσουμε πως η ασφάλεια των μεταφορών επιβατών κι εμπορευμάτων αποτελεί βασική προτεραίοτητα και είναι ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Να ενισχυθεί επιτέλους ο διάλογος με τις επαγγελματικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τον κλάδο των μεταφορών, καθώς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες και τις ελλείψεις, όπως ακριβώς γνώριζαν τις ανάγκες για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων οι συνάδελφοι της ΔΕΣΚ-Σ όταν έβγαλαν την δυστυχώς προφητική ανακοίνωση στις 07-02-23. Να συνεργαστούμε όλοι μαζί για την ενίσχυση της ασφάλειας πάσης φύσεως μεταφορών. Αποτελεί ηθική μας δέσμευση απέναντι στην κοινωνία να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφαλείας”.

ΕΕΒΨ&L: Από την πλευρά της, η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της, ανέβαλλε την ετήσια εκδήλωσή της, που παραδοσιακά διοργανώνεται εντός Μαρτίου, αναφέροντας “Η Greek Cold Storage & Logistics Association, κάθε χρόνο περί τα μέσα Μαρτίου πραγματοποιεί την Εκδήλωση & Κοπή Πίτας, λόγω του Εθνικού Πένθους που κηρύχθηκε στη χώρα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, το ΔΣ αποφασίσει ομόφωνα ότι δεν θα πραγματοποιήσει φέτος. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους μας που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους στη σφοδρή σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών, η σκέψη μας πρέπει να βρίσκεται στους ανθρώπους που ζουν αυτή την τεράστια τραγωδία”.