Έρευνα Vodafone: Το 34% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί πλέον το Ιnternet of Things

Η Vodafone, παγκόσμιος ηγέτης στο Internet of Things με 80,9 εκατομμύρια συνδέσεις ανά τον κόσμο, ανακοίνωσε τα ευρήματα του 6ου Βαρόμετρου σχετικά με το IoT. Το Βαρόμετρο αξιολογεί τα δεδομένα έρευνας σε 1.758 επιχειρήσεις που έχουν ήδη υιοθετήσει το IοT και ανήκουν σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η υγεία, οι οικονομικές υπηρεσίες, οι μεταφορές και τα logistics.

Τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα πως υπάρχει αύξηση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων προς το ΙοΤ, καθώς πολλές εξ αυτών σχεδιάζουν στρατηγικά να διευρύνουν την ΙοΤ επένδυσή τους προκειμένου να παραμείνουν σύγχρονες, ανταγωνιστικές και αποτελεσματικές για τις ίδιες και τους πελάτες τους.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Περισσότερο από το ένα τρίτο των επιχειρήσεων (34%) έχουν ήδη υιοθετήσει ΙοΤ τεχνολογίες σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με πέρυσι. Εξ αυτών, το 70% προχώρησε σε πλήρη υιοθέτηση μετά από πιλοτική εφαρμογή
  • Το 95% των επιχειρήσεων βλέπουν την επένδυσή τους να αποδίδει καθώς η χρήση του ΙοΤ εξαπλώνεται διαρκώς. Το 53% αναφέρει μείωση του λειτουργικού κόστους, το 48% καλύτερη συλλογή δεδομένων και το 42% βελτιωμένα έσοδα
  • Το 85% των επιχειρήσεων εμπιστεύονται όλο και περισσότερο το ΙοΤ, με το 83% να αναφέρει πως στοχεύει να διευρύνει τις δυνατότητες που χρησιμοποιεί προκειμένου να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη

Για πρώτη φορά φέτος το Βαρόμετρο παρουσίασε και αποτελέσματα σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί περισσότερο από το ΙοΤ. Το 87% των εταιρειών που βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού είδαν και την μεγαλύτερη απόδοση στην επένδυσή τους. Το 76% θεωρεί πως είναι η πιο κρίσιμη επένδυση για το μέλλον της επιχείρησης τους. Μερικές επιχειρήσεις δεν μπορούν πια να φανταστούν πώς θα μπορούσαν να λειτουργούν χωρίς ΙοΤ, ενώ το 8% πιστεύει πως ολόκληρος ο κλάδος στον οποίο ανήκουν εξαρτάται αποκλειστικά πλέον από το ΙοΤ.

Καθώς οι σύγχρονες ΙοΤ πλατφόρμες διευκολύνουν τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να υιοθετήσουν το ΙοΤ, το θέμα που τίθεται προς τις εταιρείες δεν είναι πλέον το αν αλλά το πώς θα το κάνουν αυτό προκειμένου να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Κοιτώντας προς το μέλλον, οι νέες τεχνολογίες θα συνεχίσουν να ενισχύουν την δύναμη και την αποτελεσματικότητα του IoT.

Σε αυτό το πλαίσιο περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (52%) προγραμματίζουν να χρησιμοποιήσουν τo 5G δίκτυο που είναι ασφαλέστερο, υποστηρίζει υπερπολλαπλάσιο όγκο δεδομένων και προσφέρει πολύ καλύτερη απόδοση στον τελικό χρήστη. Παρά το γεγονός πως το πεδίο εφαρμοσμένων λύσεων ΙοΤ είναι ιδιαίτερα ευρύ, καθώς περιλαμβάνει από ιατρικούς εξωσκελετούς μέχρι και συνδεδεμένα ελαστικά, η έρευνα έδειξε πως το ΙοΤ επηρεάζει όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και τομέα. Το 72% των επιχειρήσεων εκτιμούν πως είναι αδύνατος ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους χωρίς το ΙοΤ, ενώ το 60% πιστεύει πως το ΙοΤ έχει ήδη μετασχηματίσει ολοκληρωτικά τον κλάδο που ανήκουν. Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων (74%) που πιστεύουν πως όσοι δεν υιοθετήσουν το ΙοΤ θα ξεπεραστούν από τον ανταγωνισμό μέσα στην επόμενη 5ετία.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ολόκληρη την έρευνα