Το HELP DESK του Δήμου Τανάγρας εργαλείο κοινωνικού διαλόγου για την εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων

Συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στη 1 μ.μ. ο Δήμος Τανάγρας με θέμα, «Ο Δήμος συνομιλεί με τους πολίτες για την ανάπτυξη της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων», στο πλαίσιο της εξαγγελίας έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας HELP DESK, η οποία τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από τις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που στοχεύει στην οργάνωση μιας άμεσης και ουσιαστικής επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους, για το σπουδαίο έργο της εξυγίανσης της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων, το οποίο  βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να οργανωθεί πολεοδομικά και να εξυγιανθεί περιβαλλοντικά η βιομηχανική περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας αναφέρθηκε στις πολύχρονες προσπάθειες τόσο τις δικές του όσο και του Δήμου που έχουν πραγματοποιηθεί  «για την περιβαλλοντική εξυγίανση και την πολεοδομική οργάνωση της βιομηχανικής περιοχής». Συνεχίζοντας, τόνισε με νόημα «δεν διστάζουμε να διατυπώσουμε επιφυλάξεις, όπου και όταν κρίνεται αναγκαίο, με γνώμονα πρωτίστως την υγεία, την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι πολύ νωπή η έντονη διαφωνία μας που διατυπώσαμε στη Βουλή, κατά την πρόσφατη ψήφιση νόμου, ο οποίος καταργούσε τη συναίνεση των συμπολιτών μας και των επιχειρήσεων που κατέχουν το 55% της έκτασης της περιοχής εξυγίανσης. Εδώ και δύο χρόνια παρακολουθούμε να γίνονται συνεχείς μεταβολές του νομοθετικού πλαισίου, να χορηγούνται κίνητρα και παρατάσεις στην ΕΑΝΕΠ, τον Φορέα Υλοποίησης του Πάρκου, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται πρόοδος στο ίδιο το έργο της εξυγίανσης. Όμως τα λόγια και οι δημόσιες ανακοινώσεις πρέπει κάποτε να τελειώνουν. Είναι επιτέλους η ώρα των έργων. Η εξυγίανση της περιοχής επιβάλλεται να προχωρήσει».

Ο Δήμαρχος, aναφερόμενος στην εφαρμογή Help Desk, η οποία ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης, τόνισε την αξία της πρωτοβουλίας του Δήμου, διατυπώνοντας τη θέση ότι αυτή η πρωτοβουλία «στοχεύει στην διαμόρφωση ενός διαδραστικού πλαισίου επικοινωνίας με την κοινωνία, ενός πλαισίου συγκεκριμένου, τεχνολογικά άρτιου,  ανοικτού, δημοκρατικού, το οποίο θα γίνει σημείο αναφοράς για την κοινή πορεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών, στο καθοριστικής σημασίας έργο της «εξυγίανσης της  βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου».

Aξιοποιώντας την ευκαιρία της συνέντευξης, διατύπωσε ρητά και κατηγορηματικά την άρνηση του, τη δική του και του Δημοτικού Συμβουλίου στην αδειοδότηση και εγκατάσταση ενός χώρου υποδοχής επικινδύνων αποβλήτων, εκτός της βιομηχανικής περιοχής που έχει οριστεί για την εξυγίανση, η οποία βρίσκεται σε φάση περιβαλλοντικής αξιολόγησης και επιφυλάχθηκε για την οριστική τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την κατάλληλη τεκμηρίωση, έπειτα από την εξέταση των τεχνικών και νομικών πτυχών του εγχειρήματος.

Ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου Τανάγρας και Πρόεδρος της RE.DE-PLAN ΑΕ CONSULTANTS, κ. Μανώλης Μπαλτάς, παρουσιάζοντας την πλατφόρμα HELP DESK, κατ’ αρχάς υπενθύμισε το σημαντικό έργο συμβολής της εταιρίας στην ωρίμανση του σχεδίου εξυγίανσης τονίζοντας «Για 3 ολόκληρα χρόνια, για λογαριασμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εργαστήκαμε φέροντας σε πέρας και με απόλυτη επιτυχία, ένα έργο ατελές και βαλτωμένο επί δεκαετίες, με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, όπως μέχρι τότε είχε αποδειχθεί.  Αυτή η προσπάθεια για τους ίδιους σκοπούς συνεχίζεται από τη θέση του Τεχνικού Συμβούλου του Δήμου Τανάγρας».

Ερμηνεύοντας τις κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής, ο κος Μπαλτάς εξήγησε ότι το HELP DESK είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή – πλατφόρμα, η οποία θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Τανάγρας για να αποτελέσει το διαρκές μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων, προκειμένου ο Δήμος:

  • Να συμβάλει στο έργο της εξυγίανσης με συμμετοχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώμες όλων των πολιτών και όλων των ενδιαφερομένων.
  • Να σεβαστεί και να εξυπηρετήσει τις αρχές που δεσμεύτηκε, με την υποστήριξη ενημερωμένων πολιτών, ιδιοκτητών γης και εγκατεστημένων επιχειρήσεων, για την κοινωνική διάσταση του εγχειρήματος, ταυτόχρονα με την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας αλλά και του δημοσίου συμφέροντος.