Στο επίκεντρο η Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων και οι πολυτροπικές μεταφορές
H “Ολοκλήρωση των θαλάσσιων μεταφορών εντός του συστήματος των πολυτροπικών μεταφορών και της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας της Ε.Ε.” ήταν το θέμα του άτυπου συμβουλίου υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στην Αμβέρσα.Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Αθανάσιο Χριστόπουλο, ο οποίος συνοδευόταν από στελέχη της διεύθυνσης Ναυτιλιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης. Η πολιτική συζήτηση επικεντρώθηκε στην περιβαλλοντική επίδοση της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (με ιδιαίτερες αναφορές στη μείωση των αερίων εκπομπών του θερμοκηπίου και τη μείωση του ποσοστού περιεκτικότητας σε θείο των ναυτιλιακών καυσίμων), στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την υλοποίηση του εννοιολογικού περιεχομένου της “ηλεκτρονικής ναυτιλίας” (e-maritime) και στη διαμόρφωση των αναγκαίων πολιτικών για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών λιμένων, τη βελτίωση της πολυτροπικότητας των μεταφορών και της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας των μεταφορών (logistics) καθώς και σε κοινοτικά προγράμματα για την χρηματοδότηση των πολυτροπικών μεταφορών και της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.
Ο κ. Χριστόπουλος, κατά τις παρεμβάσεις του εστιάστηκε κυρίως στα κατωτέρω θεματικά αντικείμενα:
• Όσον αφορά στην λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, υποστήριξε ότι η ναυτιλία θα συνδράμει κατά το μέρος που της αναλογεί ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει αντιρρήσεις, επί της αρχής, για την υιοθέτηση περιφερειακών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ούτως ώστε να αποφευχθούν μέτρα που τελικώς θα θέσουν την ευρωπαϊκή ναυτιλία σε δυσμενέστερη μοίρα. Η ελληνική θέση εδράζεται στο επιχείρημα ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία δραστηριοποιείται παγκοσμίως και η λειτουργία της δεν μπορεί να ρυθμίζεται από εθνικά ή περιφερειακά όργανα. Νομοθετικά μέτρα που θα έχουν εφαρμογή σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο δύνανται να πλήξουν καίρια όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας έναντι άλλων μέσων μεταφοράς στο εσωτερικό της Ε.Ε. αλλά πολύ περισσότερο την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού στόλου που δραστηριοποιείται σε ένα, έντονα, ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
• Αναφερόμενος στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, τόνισε ότι σε επίπεδο Ε.Ε. η κοινότητα χρηστών της εμπορικής ναυτιλίας κατέχει σε συνάρτηση με τη θαλάσσια παρακολούθηση το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δεδομένης της ύπαρξης του κοινοτικού κεκτημένου και της ύπαρξης συγκεκριμένων μηχανισμών και προγραμμάτων εφαρμογής (AIS, LRIT, SafeSeaNet, THETIS, CleanSeaNet κ.ά.) καθώς και αντίστοιχων κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, υπογραμμίζοντας τον πρωταρχικό ρόλο της EMSA και της γενικής διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρ. Επιτροπής (DG MOVE).
• Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα της δημιουργίας ενός ομοιόμορφου καθεστώτος ευθύνης και αποζημίωσης σε επίπεδο Ε.Ε. υπογραμμίζοντας τις επιφυλάξεις της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η υιοθετηθείσα Δ.Σ. UNCITRAL (Rotterdam Rules), την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα με την επιφύλαξη της μετέπειτα κύρωσης της, αποτελεί το κατάλληλο διεθνές νομικό όργανο, το οποίο δύναται να καλύψει επαρκώς τις πολυτροπικές μεταφορές και στο εσωτερικό της Ε.Ε με βάση την ύπαρξη ενιαίου καθεστώτος αστικής ευθύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δ.Κ.
