
Μέσα στον Ιούνιο ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Ελευσίνας;
Υπάρχει μια παροιμία που στον χώρο της μεταφοράς είναι εξαιρετικά γνωστή και… αγαπητή, που λέει “το αγώι κινεί τον αγωγιάτη”… Η παροιμία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από όλους τους γνωρίζοντες την αγορά σε συζητήσεις, φόρουμ, συνέδρια και άρθρα για να παρομοιάσει την συνήθη κατάσταση στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα -πόσω δε μάλλον την κατάσταση όσον αφορά σε πιθανά μεγάλα έργα.
Στην προκειμένη περίπτωση την παροιμία θυμηθήκαμε καθώς κυκλοφορούν έντονες φήμες (που εστιάζουν σε βεβαιότητες και διασταυρωμένες πληροφορίες) ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση χρήσης του Λιμένα Ελευσίνας θα είναι έτοιμος να βγει στον ‘αέρα’ εντός Ιουνίου. Και είναι ενδιαφέρον αυτό καθώς ο διαγωνισμός επισπεύδεται λόγω ζήτησης (αμερικανικό ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του), ωστόσο μένουν να ολοκληρωθούν πλήθος έργων υποδομών για να είναι έτοιμο το λιμάνι να αντεπεξέλθει στον ρόλο που θα του αποδοθεί.
Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ολοκληρώνεται η εκπόνηση των τευχών του διαγωνισμού, προκειμένου να ανοίξει η διαδικασία για την υποπαραχώρηση τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένα.
Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς το λιμάνι διαθέτει στρατηγική γεωγραφική θέση, άμεση σύνδεση με μεγάλους οδικούς άξονες και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης σε τομείς όπως η εμπορευματική δραστηριότητα, η ενέργεια, η ναυπηγική βιομηχανία και η εφοδιαστική αλυσίδα.
Η Ελευσίνα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε φάση σταδιακού μετασχηματισμού, επιχειρώντας να αφήσει πίσω της την εικόνα της καθαρά βιομηχανικής περιοχής και να αποκτήσει νέο αναπτυξιακό αποτύπωμα. Το λιμάνι θεωρείται κομβικό στοιχείο αυτής της μετάβασης, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και αναβάθμισης ολόκληρης της περιοχής.
Ο σχεδιασμός του Υπερταμείου προβλέπει ότι ο διαγωνισμός θα αφορά την υποπαραχώρηση τμήματος της χερσαίας ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας, στη θέση Βλύχα, μια περιοχή περίπου 800 στρεμμάτων που σήμερα παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητη και συνδέεται με τη βαριά βιομηχανική ιστορία της περιοχής.
Η συγκεκριμένη ζώνη φιλοξενεί σήμερα παλαιές βιομηχανικές και λιμενικές εγκαταστάσεις, χώρους εναπόθεσης και δραστηριότητες περιορισμένης εμπορικής αξιοποίησης, ενώ για χρόνια αποτελούσε μια υποβαθμισμένη περιοχή δίπλα στον κόλπο της Ελευσίνας. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετατροπή της σε σύγχρονο εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο, με δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία, την εφοδιαστική αλυσίδα, την ενέργεια και τον κλάδο των ναυπηγείων.
Τη στρατηγική σημασία που μπορεί να αποκτήσει το λιμάνι της Ελευσίνας για την οικονομία, την ενέργεια, τη ναυτιλία και τις συνδυασμένες μεταφορές ανέδειξαν πρόσφατα, στο πλαίσιο συνεδρίου, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου AKTOR Αλέξανδρος Εξάρχου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ONEX Πάνος Ξενοκώστας. Να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει τη συνεργασία τους για τη διεκδίκηση του project. Οι δύο επικεφαλής περιέγραψαν ένα σχέδιο που ξεπερνά την απλή εμπορική αξιοποίηση ενός λιμανιού και αφορά τη δημιουργία ενός νέου κόμβου logistics, ναυπηγικής, ενέργειας και μεταφορών, με ευρύτερο αποτύπωμα για την ελληνική οικονομία και τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
