Οκτώ ελληνικές εταιρείες logistics σε επιχειρηματική αποστολή στην Ισπανία

Οκτώ ελληνικές εταιρείες logistics συμμετείχαν σε επιχειρηματική αποστολή για τον κλάδο logistics, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στις 7-9 Ιουνίου, σε δύο μεγάλες πόλεις της Ισπανίας με ανεπτυγμένα Εμπορευματικά Κέντρα, την Βαρκελώνη και την Σαραγόσα.

Ειδικότερα, στην επιχειρηματική αποστολή μετείχαν οι επικεφαλής και ανώτατα στελέχη των εταιρειών Goldair Cargo, Intertrans, Elikon Transport, Orphee Beinoglou, Italy Lines, DS Hellas, PTL και ΣΦΑΙΡΑ Αθηνών.

Η ανωτέρω πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εξωστρεφών δράσεών του και της σημασίας που αποδίδει στην ανάπτυξη του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας στη Ελλάδα. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η εξοικείωση των συμμετεχόντων εταιρειών με τις υποδομές συνδυασμένων μεταφορών στην Ισπανία, η απόκτηση τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, η ανταλλαγή εμπειριών, καθώς και η δικτύωση με ισπανικές εταιρείες του κλάδου.

 

 

Στην Βαρκελώνη, η επιχειρηματική αποστολή επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος του μεγαλύτερου ισπανικού λιμένα και ένα από τα σημαντικότερα στην Μεσόγειο, ενημερώθηκε για την οργάνωση και τις λειτουργίες του και περιηγήθηκε στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του, του οποίου οι μισές προβλήτες είναι πλήρως αυτοματοποιημένες και επεκτείνει τις υποδομές του για κρουαζιερόπλοια.

Επίσης, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών της Καταλονίας CIMALSA και να συζητήσει με στελέχη της εταιρείας CEVA Logistics.

 

 

Στην Σαραγόσα, η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε το εξειδικευμένο ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Κέντρο για τον τομέα logistics Zaragoza Logistics Center, που λειτουργεί σε συνεργασία με το ΜΙΤ, πραγματοποιεί σημαντικό ερευνητικό έργο και παρέχει υψηλότατου επιπέδου προγράμματα Master και Phd προετοιμάζοντας ανώτατα στελέχη διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας. Επίσης, περιηγήθηκε στο Κέντρο Logistics PLAZA, όπου είναι εγκατεστημένες 400 επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν μεγάλες επενδύσεις σε αποθηκευτικούς χώρους, επισκέφθηκε την εταιρεία JCV Shipping καθώς και το Εμπορευματικό Κέντρο ΤΜΖ, το μεγαλύτερο ως χωρητικότητα στην Ισπανία, που λειτουργεί ως επέκταση του Λιμένα Βαρκελώνης στην ενδοχώρα με την μορφή ΣΔΙΤ.

 

 

Ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ως πύλη εισόδου διεθνών εμπορευματικών ροών προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η αποστολή αυτή εντάσσεται στο έργο της Επιτροπής logistics του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, που, μεταξύ άλλων, έχει διοργανώσει αντίστοιχη αποστολή στους λιμένες Αμβούργου και Βρέμης καθώς και το Εθνικό Περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση Transport Logistic του Μονάχου.