Νέο Δ.Σ. στον Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος

Η προσαρμογή του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις ψηφιακές προκλήσεις της νέας εποχής και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη φορολογία (μείωση φορολογικών συντελεστών και σταθερότητα φορολογικού συστήματος) την απονομή δικαιοσύνης και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αποτελούν τους παράγοντες που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα έτη, σύμφωνα με την τοποθέτηση του απερχόμενου Προέδρου του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) κ. Βασίλη Ρεγκούζα, στο πλαίσιο της ανοικτής συνεδρίασης της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

Επίσης, ο κ. Β. Ρεγκούζας τόνισε ότι σήμερα οι σύμβουλοι μάνατζμεντ είναι περισσότερο αναγκαίοι από ποτέ να υποστηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και οργανισμών στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από την «ψηφιακή επανάσταση» και επιδρούν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, στην εκπαίδευση, την εργασία, καθώς και στη λειτουργία του κράτους.

 

Από αριστερά: ο Πρόεδρος του ΣΕΓΜ κ. Κωνσταντίνος Καλέργης, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ κ. Βασίλης Ρεγκούζας, ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ κ. Βασίλης Ραμπάτ, το επίτιμο μέλος του ΣΕΣΜΑ κ. Γιάγκος Χαραλάμπους, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ κ. Γεώργιος Αμβράζης, ο Αν. Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος, ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ, κ. Γιώργος Ραουνάς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics κ. Νικόλαος Ροδόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης.

 

Στην Ανοικτή Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα να φύγουμε από τη λογική του κρατισμού και να περάσουμε στη λογική της στήριξης του ιδιωτικού τομέα και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Αυτή είναι η συνταγή των πιο επιτυχημένων οικονομιών στον κόσμο. Αυτή είναι η συνταγή για να δημιουργήσουμε την επενδυτική έκρηξη που έχουμε ανάγκη για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση και να προχωρήσουμε μπροστά. Σε αυτή την αλλαγή οι σύμβουλοι μάνατζμεντ έχουν έναν καθοριστικό ρόλο να παίξουν. Με την εμπειρία τους από ένα ευρύ φάσμα κλάδων και τη διαρκή επαφή τους με διεθνείς καλές πρακτικές, μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός πιο ανταγωνιστικού μοντέλου για την οικονομία μας.

Στη συνέχεια, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης, στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι ο ρόλος των συμβούλων είναι κρίσιμος, τόσο για τη χώρα και το Κράτος, όσο και για τις επιχειρήσεις, με σκοπό να αναβαθμιστούν και να προσαρμοστούν στις σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις, με εστίαση στα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προάγει έμπρακτα τον συμβουλευτικό κλάδο, μέσω του Νόμου 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, όπου περιέχεται η θεσμική υποχρέωση των μεγάλων επιχειρήσεων (με χρέη άνω των 2 εκατ. ευρώ) να εκπονούν οικονομοτεχνικές μελέτες βιωσιμότητας, οι οποίες επαληθεύονται για την εγκυρότητά τους από ορκωτούς ελεγκτές.

 

Από αριστερά: ο κ. Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, Μέλος ΔΣ ΣΕΣΜΑ, η κυρία Κωνσταντίνα Ορφανίδου, Πρόεδρος ΕΛΕΣΜΑ και Μέλος ΔΣ ΣΕΣΜΑ, η κυρία Κάθη Χριστίδου Α’ Αντιπρόεδρος ΔΣ, ο κ. Αλέξανδρος Καλόμοιρος, Ταμίας ΔΣ, ο κ. Φώτης Μπενέκος, Γενικός Γραμματέας ΔΣ, ο κ. Γιώργος Ραουνάς, Πρόεδρος ΔΣ, ο κ. Δημήτρης Σκούταρης, Μέλος ΔΣ, ο κ. Βασίλης Ρεγκούζας, απερχόμενος Πρόεδρος ΔΣ, ο κ. Στέφανος Παπαστεφανάτος, Αν. Μέλος ΔΣ, η κυρία Νατάσα Κουμπουρέλου, Αν. Γενική Γραμματέας ΔΣ, ο κ. Αντώνης Καπλάνης, Αν. Μέλος ΔΣ, η κυρία Ευαγγελία Λάζαρη, Μέλος ΣΕ, ο κ. Γιάννης Μαυρογιάννης, Μέλος ΣΕ, ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Αν. Μέλος ΔΣ, ο κ. Λάμπρος Τσόλκας, Μέλος ΔΣ, η κυρία Βίκυ Ζησάκη, Συντονίστρια ΣΕ και ο κ. Λεωνίδας Παπαϊωάννου, Β’ Αντιπρόεδρος ΔΣ.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ, κ. Βασίλης Ραμπάτ, στον χαιρετισμό του σημείωσε τα κοινά πεδία και δράσεις για συνεργασία, που συνδέουν την ΕΑΣΕ και το ΣΕΣΜΑ, με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την υποστήριξη της δημόσιας διοίκησης με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, αλλά και την εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ομαλή λειτουργία των διοικητικών συμβουλίων, γεγονός που θα ενισχύσει την έλευση επενδύσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ, κ. Γιώργος Αμβράζης τόνισε ότι οι έννοιες των συνεργειών, της συμβουλευτικής, της υποστήριξης είναι εξαιρετικά σημαντικές, αν θέλουμε να καλύψουμε ταχύτατα και ολοκληρωμένα το κενό και την επιχειρηματική αδράνεια που δημιούργησαν τα χρόνια της κρίσης. Είναι, επομένως, βέβαιο ότι τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την υλοποίηση της σωστής στρατηγικής κάθε επιχείρησης, οι υπηρεσίες του κλάδου της συμβουλευτικής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο Αν. Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ, κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος επισήμανε ότι «Με δεδομένη την τεχνολογική επανάσταση, τα επόμενα χρόνια ένα χάσμα θα δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων ανάμεσα σε εκείνες τις κοινωνίες και τις οικονομίες, που θα ορίσουν τον νέο κόσμο, που δημιουργείται, και σε εκείνες που δε μπορούν να ακολουθήσουν και μένουν στάσιμες, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν. Αν θέλουμε ως κατεύθυνση των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας να ανήκουμε στους παραγωγούς αυτού του κόσμου, τότε πρέπει να προσαρμοστούμε ταχύτατα».

 

Από αριστερά: ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ κ. Γιώργος Ραουνάς και ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ κ. Βασίλης Ρεγκούζας

 

Τέλος, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, κ. Νικόλαος Ροδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΓΜ, κ. Κωνσταντίνος Καλέργης και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, κ. Γιάννης Κωτσής – Γιανναράκης, οι οποίο τόνισαν τον καθοριστικό ρόλο των συμβούλων μάνατζμεντ στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στην κλειστή συνεδρίαση του Συνδέσμου συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΣΜΑ το οποίο είναι:

Πρόεδρος:  Ραουνάς Γεώργιος, Γενικός Διευθυντής KPMG ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.

Α΄ Αντιπρόεδρος:  Χριστίδου Κάθη, Αντιπρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος BPM A.E.

Β΄ Αντιπρόεδρος:  Παπαϊωάννου Λεωνίδας, Director PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS A.E.

Γενικός Γραμματέας:  Μπενέκος Φώτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΕΚΜΩΡ Α.Ε.

Ταμίας: Καλόμοιρος Αλέξανδρος, Γενικός Διευθυντής Σ.Μ.Ρ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.

Αν. Γενική  Γραμματέας: Κουμπουρέλου Νατάσα, Senior Manager ERNST & YOUNG ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Μέλος: Τσόλκας Λάμπρος, Αντιπρόεδρος ACCENTURE Α.Ε.

Μέλος: Ανδριανόπουλος Παναγιώτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος PLANNING A.E.

Μέλος: Σκούταρης Δημήτρης, Managing Partner DEFINE ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.

Αν. Μέλος: Χριστοδούλου Νίκος, Partner DELOITTE BUSINESS SOLUTIONS

Αν. Μέλος: Καπλάνης – Καλαιτζής Αντώνης, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.

Αν. Μέλος: Παπαστεφανάτος Στέφανος, Senior Manager & Μέλος ΔΣ REMACO A.E.

Σημειώνεται ότι, στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχει ex officio ο εκάστοτε Πρόεδρος της ΕΛΕΣΜΑ. Στο παρόν Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχει η κυρία Κωνσταντίνα Ορφανίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της K&O ADVISORY ΑΕ.

Επιπρόσθετα, εξελέγη η νέα Συμβουλευτική Επιτροπή, το συμβουλευτικό – γνωμοδοτικό όργανο του Συνδέσμου, το οποίο υποστηρίζει τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, με την εξής σύνθεση:

Συντονίστρια: Ζησάκη Βασιλική, Senior Consultant EUROPEAN PROFILES A.E.

Μέλος: Μαυρογιάννης Ιωάννης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΑΝΕΛΙΞΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.

Μέλος: Στόγιας Γεώργιος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΝΕΣΤΩΡ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.

Μέλος: Λάζαρη Ευαγγελία, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Α.Ε.

Μέλος: Χριστάκος Στυλιανός, Διαχειριστής ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΙΣ ΜΟΝ. Ε.Π.Ε.

Επιπλέον, εξελέγησαν τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Δεοντολογίας. Ως μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής εξελέγησαν ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση οι κ.κ. Γκούμας Θεόδωρος (EXERGIA A.E.), Πετσόπουλος Αθανάσιος SPEED ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε. και Φαλτσέτας Χαρίλαος (ΣΟΛ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.).

Ως τακτικά μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας εξελέγησαν ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση οι κ.κ. Κουτσομιχάλης Άγγελος (EEO GROUP A.E.), Κρικέλας Γεώργιος (MENTORING A.E.) και Μελισσαρόπουλος Γεώργιος (ICAP ADVISORY A.E.) και ως αναπληρωματικά μέλη, οι κ.κ. Δαμιανίδης Σταύρος (ΛΔΚ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.), Καλογήρου Κωνσταντίνος  (PLANET A.E.) και Μπαλτάς Εμμανουήλ (RE.DE-PLAN A.E. CONSULTANTS).

Ο ΣΕΣΜΑ αποτελεί τον Επαγγελματικό Συλλογικό Φορέα των οργανωμένων εταιρειών συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με 46 εταιρείες – μέλη που πραγματοποιούν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 230 εκατ. ευρώ και απασχολούν περισσότερα από 2.500 εξειδικευμένα στελέχη – Έλληνες επιστήμονες. O ΣΕΣΜΑ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Συμβούλων Μάνατζμεντ (FEACO), βρίσκεται στον πυρήνα των εξελίξεων της αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών μάνατζμεντ που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία.