Το ηλεκτρικό S-eWay στην κορυφή της νέας γκάμας της Iveco

Με επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, η Iveco εκσυγχρονίζει πλήρως την γκάμα της, που για πρώτη φορά περιλαμβάνει ένα πλήρως ηλεκτρικό βαρύ φορτηγό, το 44τόνο S-eWay αυτονομίας 500 χλμ.

Τη Βαρκελώνη της Ισπανίας, επέλεξε η Iveco για να παρουσιάζει την πλήρως ανανεωμένη γκάμα της. Η εκδήλωση συμπίπτει με την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 1 δισ. ευρώ, της μεγαλύτερης στη μακρά ιστορία της εταιρείας. Οι 4 πυλώνες της νέας στρατηγικής της Iveco είναι: επιχειρηματική παραγωγικότητα, εμπειρία οδηγού, βιωσιμότητα και συνδεσιμότητα.

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για μια υπερπλήρη γκάμα

Η σημαντική επένδυση αφορούσε βασικούς τομείς R&D για τη νέα σειρά Model Year 2024 (MY24). Το αποτέλεσμα είναι η μείωση εκπομπών CO2 και η βελτίωση στην απόδοση καυσίμου, για τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, όπως και ένα ανανεωμένο χαρτοφυλάκιο οχημάτων μηδενικών εκπομπών.

 

ηλεκτρικό S-eWay

 

Ο ολοκαίνουργιος κινητήρας πολλαπλών καυσίμων FPT Industrial XCursor 13, στο πλήρως αναβαθμισμένο φορτηγό MY24 S-Way, προσφέρει εξοικονόμηση καυσίμου έως και 10% σε ντίζελ και φυσικό αέριο. Εάν λειτουργεί με βιο-υγγροποιημένο φυσικό αέριο, ο κινητήρας μπορεί να εξαλείψει πλήρως τις εκπομπές CO2.

 

ηλεκτρικό S-eWay

 

Ενισχυμένες σε όλα τα μοντέλα είναι οι δυνατότητες συνδεσιμότητας, με τις σχετικές υπηρεσίες να μπορούν να προσθέσουν ένα επιπλέον 4% στην αποδοτικότητα του οχήματος. Στόχος είναι, τα σχεδόν 100.000 συνδεδεμένα Iveco σήμερα, να φτάσουν έως το 2030 στο μισό εκατομμύριο. Ειδική φροντίδα έχει δοθεί και στην ασφάλεια, με τη λίστα των συστημάτων ADAS, να είναι εμπλουτισμένη.

Ηλεκτρικές μεταφορές εντός και εκτός πόλης

Σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρικές εκδόσεις των ελαφρών και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων της Iveco, το eDaily έχει πλέον αυτονομία έως και 400 χλμ., σε πραγματικές συνθήκες εργασίας στην πόλη. Σημαντικό είναι το γεγονός, πώς 20 λεπτά γρήγορης φόρτισης προσφέρουν 100 χλμ. αυτονομίας.

 

ηλεκτρικό S-eWay

 

Το S-eWay είναι το πρώτο ηλεκτρικό φορτηγό βαρέως τύπου που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Iveco. Ο ηλεκτρικός 4×2 τράκτορας προσφέρει αυτονομία έως και 500 χλμ., υπό πλήρες φορτίο και κανονικές συνθήκες εργασίας, αλλά και επαναφόρτιση στο 80% σε 90 λεπτά, με ταχεία φόρτιση 350 kW.

Για το ολοκαίνουργιο S-eWay πρέπει, καταρχάς, να αναφέρουμε πως αποτελεί τον «αδελφό» του αμερικάνικου Nikola TRE BEV, το οποίο έχει προκύψει από τη συνεργασία των δύο εταιρειών. Στο S-eWay, λοιπόν, συναντάμε εκ νέου τον ηλεκτρικό άξονα eAX 840-R, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στις ΗΠΑ το 2022 και αποτελεί πόνημα των ανθρώπων της εταιρείας του ομίλου, FPT Industrial. Κατασκευάζεται στο εργοστάσιό της, που βρίσκεται στο Τορίνο και προορίζεται για οχήματα μεικτού βάρους έως και 44 τόνων.

 

ηλεκτρικό S-eWay

 

Ο ηλεκτρικός άξονας διαθέτει ενσωματωμένους δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, με την ιταλική εταιρεία να κάνει λόγο για κύκλο ζωής 1,2 εκατ. χιλιομέτρων. Η συνεχής ισχύς του ηλεκτρικού άξονα ανέρχεται σε 480 kW / 645 hp, ενώ η χωρητικότητα των 9 πακέτων μπαταριών ορίζεται στις 738 kWh.