Επίτιμο μέλος του ΕΒΕΠ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης – Δημιουργία Εθνικής Ενιαίας Πλατφόρμας Λιμενικής Κοινότητας

e-Εθνική Ενιαία Πλατφόρμα για την Λιμενική Κοινότητα

Η επίσπευση των διαδικασιών ανάπτυξης της e-Εθνικής Ενιαίας Πλατφόρμας Λιμενικής Κοινότητας από τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αποτέλεσε το επίκεντρο της συζήτησης της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στην οποία παρευρέθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος του Ν.Ε.Ε., Γιώργος Πατέρας και οι εκπρόσωποι της προέδρου της +ΕΝΩΣΙΣ και ΕΕΕ, κας Μελίνας Τραυλού, Χρήστος Μπούσιος και Αικατερίνη Πέππα, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, κατά την οποία ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Επιμελητηρίου ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τη συμβολή του στην στήριξη του ναυτιλιακού, και όχι μόνο, επιχειρείν, ο Β. Κορκίδης και ο Γ. Πατέρας επέδωσαν από μια επιταγή στους εκπροσώπους της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ και Ε.Ε.Ε., σημειώνοντας ότι τα Επιμελητήρια, ευθύς εξ αρχής, υποστήριξαν έμπρακτα τη δημιουργία της Εθνικής Ενιαίας Πλατφόρμας Λιμενικής Κοινότητας. Και μάλιστα υπό τον έλεγχο αυτής από το Υ.Ν.Ν.Π. για την αποφυγή μεμονωμένων παρεμβάσεων στο λιμάνι του Πειραιά, στις οποίες είχαν εναντιωθεί οι παραγωγικές τάξεις του Πειραϊκού χώρου.

Ο πρόεδρος του Ν.Ε.Ε., Γιώργος Πατέρας, αναφέρθηκε στην από κοινού προσπάθεια της Ε.Ε.Ε., του Ν.Ε.Ε. και του Ε.Β.Ε.Π. για την ανάπτυξη της ψηφιακής λιμενικής πλατφόρμας. Με την ευκαιρία της συζήτησης για την πλατφόρμα, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. ενημέρωσε τον Υπουργό για τη σύσταση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων και την έγκριση του καταστατικού παρουσία του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου του ομίλου ΟΝΕΧ ΑΕ, Πάνου Ξενοκώστα.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του Υπουργείου να συγκεντρώνει υπό την ομπρέλα του πλειάδα δραστηριοτήτων που περιγράφονται μεταξύ άλλων στον γνωστό «μπλε φάκελο». Το προσεχές διάστημα, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε συνεργασία με το ΝΕΕ αλλά και τους επιμελητηριακούς φορείς και την ΤτΕ, θα επιχειρηθεί μια πιο ξεκάθαρη αποτύπωση της συμβολής του ΑΕΠ όλων των δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Στο σημείο αυτό ο Υπουργός εξήρε τον ρόλο της ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας και στο ΑΕΠ λέγοντας ότι το 2022 εισέρρευσαν 24 δις, που ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν το 10% του ΑΕΠ, γεγονός αξιοσημείωτο. Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις επέδειξαν αντοχή στην κρίση, υπενθυμίζοντας ότι, προ 10ετίας, και πάλι από τη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας, έλεγε ότι η διέξοδος απ’ αυτή, θα ήταν η στροφή προς τη θάλασσα. Κάναμε ενέργειες και υπήρξαν ορατά αποτελέσματα, χάρη στην οποία το λιμάνι αύξησε τα μεγέθη και την κίνησή του. Θα προχωρήσουμε, πρόσθεσε ο κύριος Βαρβιτσιώτης, σε συνδυασμένες κινήσεις, ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό τις δυνάμεις που σχετίζονται με τις θαλάσσιες δραστηριότητες, σημειώνοντας τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε ο Πειραιάς να αναπτυχθεί περαιτέρω.