ΕΒΕΠ & ΠΑ.ΠΕΙ.: Πρωτοπόρος ο Πειραιάς στην σύγχρονη βιωματική εκπαίδευση

Μια ακόμη πρωτιά για τον επιχειρηματικό κόσμο του Πειραιά και την πανεπιστημιακή κοινότητα της πόλης αποτελεί η «γέφυρα» συνεργασίας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, που στόχο έχει τη βελτίωση των δεξιοτήτων που πρέπει να κατέχουν οι εργαζόμενοι σε αυτήν τη χρονική συγκυρία, στην οποία οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι χειρισμοί σύγχρονων μηχανημάτων κυριαρχούν σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και την εφοδιαστική.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει από τις επιχειρήσεις για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των στελεχών τους αποτελεί το γεγονός ότι, με αφορμή την ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Ε.Β.Ε.Π. και το Εργαστήριο Ποσοτικής Ανάλυσης στην Ναυτιλία του Πανεπιστημίου Πειραιώς με θέμα «Λιμάνια, Μεταφορές και Εφοδιαστική – Νέες Δεξιότητες και Σύγχρονη Βιωματική Εκπαίδευση», περισσότερες από 100 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με τις περισσότερες εκ των οποίων να υπογράφουν, μετά το πέρας της ημερίδας, το σχετικό έγγραφο για να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό των προσομοιωτών που διαθέτει το Ε.Π.Α.Ν. και είναι εγκατεστημένοι σε χώρο του Επιμελητηρίου για την εκπαίδευση του προσωπικού τους.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε το θέμα της απασχόλησης και, κυρίως, των δεξιοτήτων που πρέπει να κατέχουν οι εργαζόμενοι και απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία κλάδων της οικονομίας, μεταξύ των οποίων, φυσικά, η λιμενική «βιομηχανία» και η εφοδιαστική. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι έκθεση περί των θαλάσσιων μεταφορών της UNCTAD, που αποτελεί και μια θεώρηση της επισκόπησης για το τρέχον έτος, εστιάζει στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε η εφοδιαστική να είναι καλύτερα προετοιμασμένη να απαντήσει σε μελλοντικές παγκόσμιες προκλήσεις, προτάσσοντας στο πεδίο αυτό και το θέμα της εκπαίδευσης του έμψυχου δυναμικού.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Ε.Β.Ε.Π., σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, την ιδιαίτερη σημασία της κατάλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού των επιχειρήσεων στην επίτευξη των στόχων της παραγωγικότητας, αλλά, κυρίως, της ανταγωνιστικότητάς τους, σημειώνοντας ότι το υπουργείο έχει επενδύσει στην κατάρτιση ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας. Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ήταν εκείνη που δημιούργησε ευνοϊκό πεδίο για ψηφιακές δεξιότητες, γεγονός που ώθησε κολοσσούς της ψηφιακής τεχνολογίας να έρθουν και να εγκαταστήσουν κέντρα τους στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε μήνυμά του, τόνισε τη σημασία να δοθεί η ευκαιρία στους νέους να αποκτήσουν εκείνες ακριβώς τις δεξιότητες που αναζητά και έχει ανάγκη σήμερα η αγορά. Επίσης, μήνυμα απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης και χαιρετισμό, ο Υφυπουργός, Κώστας Κατσαφάδος.