Ενεργοποιείται ο Αναπτυξιακός Νόμος

Υπεγράφησαν από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Σιούφα, καθώς και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χρήστο Φώλια, οι κανονιστικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση του επενδυτικού νόμου Ν. 3299/2004, μετά την τροποποίηση του με το άρθρο 37 του Ν. 3522/2006. Μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων αυτών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα είναι δυνατή η υποβολή επενδυτικών σχεδίων με βάση το νέο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου.
Αναφερόμενος στις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις που επέρχονται με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε τα εξής:
• Απλοποιούνται οι κατηγορίες ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων από 5 σε 2.
• Για όλα τα επενδυτικά σχέδια που εκτελούνται από ΜΜΕ, το επιπλέον ποσοστό επιχορήγησης δύναται να ανέρχεται για τις μεσαίες επιχειρήσεις μέχρι και στο 10% και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι και στο 20%. Ειδικότερα για τις παραμεθόριες περιοχές όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προβλέπονται ενισχύσεις για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ποσοστό επιχορήγησης 60% και για τις μεσαίες επιχειρήσεις 50%. Για την περιοχή της κεντρικής Ελλάδος όπως η Θεσσαλία προβλέπεται για τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ποσοστό ενίσχυσης από 40% έως και 50% και για τους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 37% έως 44%. Ανάλογα με το ΑΕΠ το ποσοστό ανεργίας και την γεωγραφικής θέση κάθε Περιφέρειας και νομού καθορίζονται τα ποσοστά ενίσχυσης για κάθε νομό της χώρας.
• Με την υιοθέτηση του νέου χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, η υπάρχουσα διαίρεση της χώρας σε τέσσερις ζώνες αντικαθίσταται από την νέα απλούστερη διαίρεση σε τρεις περιοχές. Ως αποτέλεσμα, τα ποσοστά ενίσχυσης μπορούν να φθάσουν από 40% για τις επενδύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων έως και 60% για τις μικρές επιχειρήσεις (από το 55% που ήταν η προηγούμενη δυνατότητα.)
• Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής για όλες τις επιχειρήσεις και τα Ε/Σ. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πάνω από το 90% της χώρας δύναται να λαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές που ανέρχονται στο 100% της επένδυσης.
• Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εντός οργανωμένων Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών.
• Θεσπίζονται σαφείς κανόνες και στόχοι για το περιεχόμενο των επενδυτικών σχεδίων. Τα Ε/Σ θα πρέπει να αφορούν:
1. Τη δημιουργία νέας μονάδας.
2. Την επέκταση υπάρχουσας μονάδας.
3. Τη διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας προς νέα, πρόσθετα προϊόντα.
4. Τη θεμελιώδη αλλαγή στη συνολική παραγωγική διαδικασία υπάρχουσας μονάδας
• Παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των Ε/Σ και συγκεκριμένα:
1. Παρότι η έναρξη της υλοποίησης των Ε/Σ γίνεται πλέον μετά την δημοσίευση της απόφασης υπαγωγής, η έναρξη πραγματοποίησης του Ε/Σ μπορεί να αρχίσει με ευθύνη του επενδύτη εφόσον του χορηγηθεί επιβεβαίωση επιλεξιμότητας για έναρξη πραγματοποίησης επενδυτικού σχεδίου η οποία πρέπει να δίδεται εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υποβολή του Ε/Σ.
2. Επιταχύνεται και ενισχύεται ακόμα περισσότερο η καταβολή των προβλεπόμενων ενισχύσεων στους δικαιούχους με την θέσπιση της δυνατότητας προκαταβολής ίσης με το 50% του εγκεκριμένου ύψους της επένδυσης αντί για 30% του Ν.3299/04.
3. Προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή, αξιολόγηση και παρακολούθηση των προτάσεων με αυτόματο πληροφοριακό σύστημα.
4. Επιτρέπεται η αγορά παγίων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με μια παραγωγική μονάδα και υπό την προϋπόθεση ότι η μονάδα αυτή έχει παύσει τη λειτουργία της, αποκτάται από ανεξάρτητο επενδυτή και η σχετική συναλλαγή πραγματοποιείται από τους συνήθεις όρους της αγοράς.
Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τις αποφάσεις που υπεγράφησαν μέσω της ακόλουθης ηλεκτρονικής διεύθυνσης: