VOYATZOGLOU SYSTEMS: Τα σημεία «κλειδιά» για μια σύγχρονη αποθήκη με βάση τη νέα νομοθεσία

Μια από τις ιστορικότερες ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της οργάνωσης και του εξοπλισμού αποθηκευτικών χώρων, είναι η εταιρεία VOYATZOGLOU SYSTEMS SA, με τεράστια εμπειρία στη διαμόρφωση χώρων αποθήκης, στην καθημερινή λειτουργία τους, αλλά και στις tailor made λύσεις για κάθε πελάτη ξεχωριστά.

Λίγο μετά την 7η έκθεση «Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics» 2019, συναντήσαμε την κα Άννυ Βογιατζόγλου, αντιπρόεδρο του Ομίλου Βογιατζόγλου και Division Director, η οποία μας μίλησε όχι μόνον για όσα παρουσίασε η εταιρεία στο πλαίσιο της πολύ επιτυχημένης παρουσίας της στην έκθεση, αλλά και για όλα τα νέα που φέρνει στην αγορά των αποθηκευτικών χώρων η προσφάτως ανανεωμένη νομοθεσία, δίνοντάς μας μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα για το μέλλον του κλάδου.

 

Η κα Άννυ Βογιατζόγλου, αντιπρόεδρος του Ομίλου Βογιατζόγλου και Division Director

 

SC&L_Η νέα νομοθεσία που αφορά στους αποθηκευτικούς χώρους έχει δημιουργήσει κύμα αισιοδοξίας στην αγορά αναφορικά με τη δημιουργία νέων χώρων πολλαπλής χρήσης. Υπηρετείτε αυτήν την αγορά πολλές δεκαετίες τώρα. Συμμερίζεστε αυτήν την αισιοδοξία;

Α.Β. Σίγουρα το νέο νομικό πλαίσιο απλουστεύει τις απαιτούμενες διαδικασίες έγκρισης νέων εγκαταστάσεων πολλαπλής χρήσης καθώς και του εκσυγχρονισμού ή επεκτάσεων υφιστάμενων αποθηκευτικών χώρων και κέντρων διανομής. Επομένως, είναι κατανοητή η αισιοδοξία που επικρατεί αυτήν την στιγμή στην αγορά, αν και πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι για την ταχύτητα “αξιοποίησης” των δυνατοτήτων που μας δίνει η νέα νομοθεσία.

SC&L_Ποια είναι τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να δώσουν σημασία οι ιδιοκτήτες αποθηκευτικών χώρων κατά την κατασκευή ή συντήρηση των χώρων τους;

Α.Β. Σήμερα στην ΕΕ ισχύουν πρότυπα και κανονισμοί οι οποίοι καλύπτουν όλες τις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας (συντήρησης) ενός αποθηκευτικού χώρου. Έτσι, εφόσον ο ιδιοκτήτης επιλέξει προμηθευτές που καλύπτουν τις απαιτήσεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών κανονισμών δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα κατά την κατασκευή και τη λειτουργία του.

Αντίθετα μέχρι σχετικά πρόσφατα, στο κομμάτι των συστημάτων ραφιών (λόγω της φύσης των δομικών στοιχείων τους) υπήρχε απόλυτο χάος, με πλήρη απουσία, ή σπανιότερα ελλιπών, εθνικών κανονισμών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές καταστροφές από αστοχίες και καταρρεύσεις σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση και να προστατέψει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους τελικούς χρήστες των συστημάτων αυτών, μετά από επίπονες έρευνες εισήγαγε τον πρώτο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τον στατικό σχεδιασμό συστημάτων ραφιών μόλις το 2009 και στη συνέχεια τον πρώτο παγκοσμίως αντισεισμικό κανονισμό ραφιών το 2016!

 

 

Επομένως, αυτό που θα συμβουλεύαμε τους ιδιοκτήτες αποθηκευτικών χώρων σήμερα, είναι να προσέξουν ιδιαίτερα στην επιλογή των συστημάτων ραφιών, απαιτώντας η κατασκευάστρια εταιρεία των ραφιών να διαθέτει τόσο CE marking (υποχρεωτικό από την 1η Ιουλίου 2014) όσο και πιστοποίηση σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό αντισεισμικό κανονισμό ΕΝ16681 – εφόσον το έργο προδιαγράφεται αντισεισμικό – καθότι όλες οι ελληνικές περιοχές κρίνονται ιδιαίτερου υψηλού σεισμικού κινδύνου για τις κατασκευές ραφιών.

Παράλληλα,  προκειμένου να έχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα προτείναμε να  ζητάνε την αντίστοιχη αντισεισμική μελέτη από την κατασκευάστρια εταιρεία των ραφιών (συνοδευόμενη με βεβαίωση σωστής εφαρμογής του ΕΝ16681), εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν  χαμηλά ασφαλιστικά κόστη και αποφεύγοντας πιθανά μελλοντικά πρόστιμα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους.

SC&L_Σε επίπεδο εξοπλισμού, τι είναι αυτό που επιλέγουν όσοι διαχειρίζονται αποθήκες στη χώρα μας; Είναι το μέγεθος του χώρου αυτό που ορίζει τον εξοπλισμό ή το είδος των αποθεμάτων και η ταχύτητα διακίνησής τους;

Α.Β. Ο σχεδιασμός της βέλτιστης λειτουργίας μιας αποθήκης είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο δυναμικό και  πολυπαραγοντικό πρόβλημα, το οποίο για την επίλυσή του απαιτεί τη χρήση ρεαλιστικών προσομοιώσεων. Δυστυχώς όμως, η χρήση της προσομοίωσης ως εργαλείο στο πεδίο του Warehouse Engineering μόλις πρόσφατα έγινε προσιτή σε ευρεία κλίμακα.

 

 

Ως αποτέλεσμα, στις περισσότερες αποθήκες στην χώρα μας υπήρξε συνήθως είτε υποεκτίμηση του απαιτούμενου αποθηκευτικού χώρου (σε βάθος χρόνου), είτε χρήση απλών αποθηκευτικών συστημάτων B2B, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά ταχύτητας και όγκου των διαχειριζόμενων προϊόντων.

Έτσι, πολλές φορές όσοι διαχειρίζονται αποθήκες στην χώρα μας βρέθηκαν στην ανάγκη αναβάθμισης του εξοπλισμού τους, με συστήματα που για τον δεδομένο διαθέσιμο χώρο προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση (όπως αυτή ορίζεται κατά περίπτωση), χωρίς όμως τα νέα συστήματα να «ταιριάζουν» απαραίτητα με το προφίλ των προϊόντων και να αποτελούν τη βέλτιστη λύση.

Η κατάσταση αυτή σήμερα έχει αρχίσει να αλλάζει σιγά – σιγά (θα βοηθήσει και η νέα νομοθεσία σε αυτό), με τη δημιουργία αποθηκών προσαρμοσμένων στα χαρακτηριστικά κίνησης των προϊόντων και εξασφαλίζοντας πολύ μικρότερο κόστος λειτουργίας.

SC&L_Σε επίπεδο εξοπλισμού και πάλι, και δη ραφιών, η νέα τεχνολογία δίνει εξαιρετικές λύσεις; Διαθέτει τέτοια τεχνολογικά έξυπνα συστήματα η Βογιατζόγλου Systems και ποιες οι δυνατότητές τους;

Α.Β. Η εταιρεία μας είναι προσανατολισμένη στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών μας, και για να το επιτύχουμε αυτό παρακολουθούμε καθημερινά τις τεχνολογικές εξελίξεις στα συστήματα ραφιών, αντιπροσωπεύοντας τις καλύτερες εταιρείες σε κάθε διαφορετική τεχνολογία ραφιών που εμφανίζεται.

 

 

Εκτός όμως από την ευελιξία μας σε επίπεδο προμηθευτών, έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε πλήρως τις τεχνολογίες αυτές στις ανάγκες των πελατών μας, καθώς και να προσομοιώσουμε ρεαλιστικά τη λειτουργία τους σε οποιοδήποτε σενάριο απαιτηθεί.

Με τον τρόπο αυτό, ο πελάτης μας γνωρίζει εκ των προτέρων την απόδοση που θα έχουν οι λύσεις μας, και πώς αυτές επηρεάζουν τη συνολική λειτουργία της αποθήκης του.

SC&L_Τι έδειξε  – ως πλήρη γκάμα προϊόντων / υπηρεσιών – η εταιρεία σας στην έκθεση «Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics»;

Α.Β. Στην έκθεση που μόλις ολοκληρώθηκε η εταιρεία μας παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση εξοπλισμού αποθηκών, με συστήματα που καλύπτουν την κάθε ανάγκη, καθώς επίσης και συστήματα προηγμένης τεχνολογίας για υψηλές απαιτήσεις, που εντυπωσίασαν τους επισκέπτες. Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικά από τα συστήματα που παρουσιάσαμε:

  • Ράφια Push back
  • Ράφια Drive in
  • Ράφια Back to back
  • Ράφια Live storage
  • Cantilever (Προβολικά Ράφια)
  • Πατάριαποθήκης
  • Ραφοπάταρο
  • Ράφια ελαφρού φορτίου
  • Πληθώρα από αξεσουάρ για την οργάνωση και προστασία της αποθήκης
  • Σύστημα Radio Shuttle