Tρεις Έλληνες επαγγελματίες στον κλάδο των Οδικών Μεταφορών ανάμεσα στους καλύτερους όλου του κόσμου!

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο roof garden του ξενοδοχείου Athens Royal Olympic Hotel η τελετή απονομής των IRU Top Road Transport Manager Awards 2019, που για πρώτη φορά δόθηκε σε Έλληνες επαγγελματίες, έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε η ΟΦΑΕ τον Ιανουάριο του 2019.

Κάθε χρόνο η Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU) απονέμει την τιμητική αυτή διάκριση στα κορυφαία στελέχη εταιρειών οδικών μεταφορών από όλο τον κόσμο, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε εθνικές ή διεθνείς μεταφορές αγαθών ή επιβατών οδικών μεταφορών, για τα στελέχη τους που τίμησαν το επάγγελμά τους μέσα από την ευρεία επαγγελματική τους εμπειρία και τα ιδιαίτερα διοικητικά τους επιτεύγματα.

Η τελετή ξεκίνησε με τον Πρόεδρο της ΟΦΑΕ, Απόστολο Κενανίδη, να εξηγεί τους λόγους που η ΟΦΑΕ πήρε αυτή την πρωτοβουλία και πως τo βραβείο Top Road Transport Manager ενθαρρύνει τον κλάδο των οδικών μεταφορών και τους απασχολούμενος σε αυτόν να παραμένουν συντονισμένοι με τις τελευταίες νομοθετικές και λειτουργικές εξελίξεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στον κλάδο, ενώ αποκάλυψε πως η ΟΦΑΕ σκοπεύει όχι μόνο να συνεχίσει να προωθεί την απονομή διεθνών βραβείων στην εγχώρια αγορά, αλλά πως πρόκειται να επεκτείνει τις βραβεύσεις και σε άλλα επίπεδα εργαζομένων αλλά και επιχειρήσεων με στόχο την προώθηση της αριστείας. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Θοδωρής Ζώτος, Project Manager της IRU, o oποίος εκπροσωπώντας τον οργανισμό, τόνισε την σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Η απονομή των βραβείων ξεκίνησε με τον Φώτη Φωτεινό, ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου διαδικτυακού ελληνικού portal για τις μεταφορές, metaforespress.gr, να απονείνει το βραβείο στον Παναγιώτη Χαραλάμπους, Managing Director της EXCELLENT TRAVEL SERVICES, μιας εταιρείας παροχής υψηλών υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Αμέσως μετά ο Executive Consultant της εταιρείας συμβούλων PLANNING, κος Σταμάτης Ανδριανόπουλος, απένειμε το βραβείο στον Θεόδωρο Πατούνα, Δ/ντα Σύμβουλο της PATOUNAS TRANSPORT, εταιρείας παροχής υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευμάτων και Logistics με έδρα τα Ιωάννινα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή του τρίτου βραβείου IRU Τοp Road Transport Manager, στον Μιχάλη Λυκουργιά, Inbound Operations Manager του ομίλου διεθνών εμπορευματικών μεταφορών και logistics προϊόντων ελεγχόμενης θερμοκρασίας MED FRIGO, o οποίος παρέλαβε το βραβείο του δια χειρός Δρ. Ιωάννη Μίνη, Kαθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Η ΟΦΑΕ συγχαίρει και τους τρεις βραβευθέντες οι οποίοι πράγματι συμβάλλουν μέσα από βέλτιστες πρακτικές στην εξέλιξη των οδικών μεταφορών, ενώ ευχαριστεί θερμά όσους συμμετείχαν στην τελετή απονομής.

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των πρώτων Ελλήνων Road Transport Managers, οι οποίοι έλαβαν τον διεθνή τιμητικό τίτλο του Top Road Transport Manager για το 2019.

Ο Παναγιώτης Χαραλάμπους γεννημένος το 1965 στη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις απασχολείται στην τουριστική επιχείρηση του πατέρα του ως οδηγός και συνοδός εκδρομών. Έτσι του δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσει ευρωπαϊκές και όχι μόνο νοοτροπίες. Έχοντας στο ενεργητικό του αρκετά χρόνια εμπειρίας στο εξωτερικό ιδρύει το 2002 τη δική του επιχείρηση ΠΟΥΛΜΑΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ με διακριτικό τίτλο EXCELLENT TRAVEL SERVICES με αρχική δυναμική 7 λεωφορεία και κύριο αντικείμενο τη μεταφορά προσώπων.

Πρωταρχικό του μέλημα, η ασφάλεια και η άνεση των επιβατών. Επόμενος στόχος του είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, κάτι που το πετυχαίνει μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας με εργατικότητα, οργάνωση, επιμονή κι υπομονή.

Σημερινό αποτέλεσμα είναι η αναβάθμιση του στόλου και η αύξηση του στα 48 λεωφορεία, 9 αυτοκίνητα πολυτελείας και 3 κλασσικά αυτοκίνητα καθώς και η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους πελάτες της εταιρείας.


O Θεόδωρος Πατούνας είναι ο Δ/νων Σύμβουλος της PATOUNAS TRANSPORT μιας δυναμικής ελληνικής μεταφορικής επιχείρησης με έδρα τα Ιωάννινα. Δραστηριοποιείται από το 2003 τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς μεταφορές, καθώς και στον τομέα των logistics. Βρίσκεται σε μια φιλική προς το περιβάλλον εγκατάσταση 1200 m2. Η δυναμική αποθήκευσης της είναι 200 παλέτες ξηρού φορτίου και 150 παλέτες ψυχρού φορτίου.

Ο στόλος της αποτελείται από 15 ιδιόκτητα και σύγχρονα φορτηγά (11 επικαθήμενα, 2 συρόμενα και 2 φορτηγά διανομών), πιστοποιημένα με ATP και χαρακτηριζόμενα ως FRC. Διαθέτει σύστημα παρακολούθησης προγράμματος GPS (περιλαμβανομένου ελέγχου θερμοκρασίας) καθώς και πιστοποίηση με Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2015 και Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000:2005


Ο Μιχάλης Λυκουργιάς εργάζεται ως Inbound Operations Manager στον Όμιλο εταιρειών Med Frigo. Όραμά του είναι να καθοδηγήσει την ΜED FRIGO προς την νέα εποχή των οδικών μεταφορών ενσωματώνοντας στην λειτουργία της την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες ενώ παράλληλα διασφαλίζοντας την ετοιμότητά της για να ανταποκριθεί στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς και τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες του μέλλοντος.

Μετά το τέλος των σπουδών του, εργάστηκε για 5 συναπτά έτη στην Γερμανία σε εταιρείες Logistics ενώ το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα για να συνεχίσει τα επαγγελματικά του βήματα τόσο σε εταιρείες Logistics αλλά και στον χώρο της Ναυτιλίας. Εντάχθηκε στην MED FRIGO το 2005 σε μια εποχή που η εταιρεία ξεκινούσε την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξής της, ενώ έγινε Inbound Operations Manager το 2010 και ανέλαβε τη διαχείριση και δρομολόγηση των οχημάτων της εταιρείας τα οποία διενεργούν κατά μέσο ετήσιο όρο 2.800 εισαγωγές από όλη την Ευρώπη, εκδίδοντας πάνω από 14.000 CMRs/έτος.