O Aν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος στην εκδήλωση Ecomobility και Free Mobility

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, παραβρέθηκε εχθές και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση Αναγγελίας των Εκστρατειών και του προγράμματος παρουσίασης των προτάσεων για την Οικολογική και Ανεμπόδιστη Μετακίνηση στις πόλεις μας, την οποία συνδιοργάνωσαν οι Επιτροπές Οργάνωσης των Εκστρατειών ECOMOBILITY και FREE MOBILITY 2016-17.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αν. ΥΠΕΝ εστίασε στα πολύπλοκα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα των πόλεων, τα οποία δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οι αστικές υποδομές.

Παράλληλα, ασκούν μεγάλες πιέσεις στα υπάρχοντα μεταφορικά συστήματα και δημιουργούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με κυριότερες την ατμοσφαιρική ρύπανση, το κυκλοφοριακό πρόβλημα και την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικεντρώνει την στρατηγική του στις βιώσιμες πόλεις και θέτει τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις για την Αστική Κινητικότητα, υποστηρίζοντας τις σχετικές δράσεις.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι μνημονιακές δεσμεύσεις, η συρρίκνωση υπηρεσιών και η αποδιάρθρωση της διοίκησης έχουν διακόψει ουσιαστικά τον περιβαλλοντικό έλεγχο σε μια σειρά δράσεων όπως πχ. ο δακτύλιος, ο έλεγχος καυσαερίων, η τεχνολογία αντιρύπανσης και οι αέριες εκπομπές δραστηριοτήτων, ελλείψεις που έχουν συμβάλει αρνητικά στο ατμοσφαιρικό και κυκλοφοριακό περιβάλλον.

Το ΥΠΕΝ θέτει τέσσερις βασικές δράσεις στα θέματα αστικής κινητικότητας, όπως είναι ο ενιαίος χωροταξικός, πολεοδομικός και συγκοινωνιακός σχεδιασμός, η αξιοποίηση της συγκοινωνιακής υποδομής των πόλεων και η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι αναπλάσεις του αστικού χώρου, οι ήπιες μορφές μετακίνησης, αλλά και η προώθηση τεχνολογιών και μέτρων για το περιβάλλον και την αντιρύπανση.

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ στηρίζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η οποία έχει καθιερωθεί ήδη από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποκορύφωμα την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, όπου τμήματα της πόλης κλείνουν για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το 2016 συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2427 Δήμοι από όλο τον κόσμο, από τους οποίους, οι 86 είναι ελληνικοί, καταγράφοντας ρεκόρ συμμετοχής για τη χώρα, ενώ 12 Ελληνικές πόλεις είναι υποψήφιες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Κινητικότητας, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση σε αριθμό υποψηφιοτήτων, μετά την Ισπανία.

Επίσης, πέραν των Εθνικών Συντονιστών Βιώσιμης Κινητικότητας, το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από όλους τους Δήμους της χώρας να ορίσουν Τοπικούς Συντονιστές Βιώσιμης Κινητικότητας, με στόχο την δημιουργία ενός δικτύου ανθρώπων που θα δρουν συντονισμένα καi μεθοδευμένα πάνω στους στόχους της βιώσιμης κινητικότητας και προγραμματίζει, σε συνεργασία με το ΙΝΕΠ, τη διοργάνωση ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου για την προώθηση αυτού του σκοπού.

Σε αυτή την κατεύθυνση χρηματοδότησε πρόσφατα από το Πράσινο Ταμείο 150 δήμους σε όλη την Ελλάδα για την εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ενώ υπάρχουν και ΟΤΑ που έχουν ήδη προχωρήσει πρωτοποριακά και με δική τους πρωτοβουλία και χρηματοδότηση σε ΣΒΑΚ.

Το ΥΠΕΝ υποστηρίζει την Επιτροπή Προσβασιμότητας και τις εκστρατείες Ecomobility και Free Mobility που εστιάζουν στην ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα βιώσιμης και απρόσκοπτης κινητικότητας στον αστικό ιστό, ενώ συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στηρίζοντας και προωθώντας κάθε δράση που στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την αλλαγή συμπεριφορών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.