Mobilize Bento: «πράσινα» last-mile logistics από τη Renault

Με μήκος μόλις 2,5 μέτρων και χώρο φόρτωσης 1 κ.μ., το ηλεκτρικό Mobilize Bento είναι η πρόταση του Renault Group για τα αστικά, last-mile logistics μηδενικών ρύπων

Η Mobilize, η νεοσύστατη εταιρεία του Renault Group που προσφέρει προηγμένες λύσεις και υπηρεσίες κινητικότητας, παρουσίασε στην περασμένη έκθεση Solutrans της Λυών, την πρότασή της για τα αστικά, last-mile logistics μηδενικών ρύπων.

Λόγος γίνεται για το Mobilize Bento, ένα πλήρως ηλεκτρικό -μικροσκοπικών διαστάσεων- μονοθέσιο van διανομών, το οποίο προγραμματίζεται να λανσαριστεί στο πρώτο μισό του επόμενου έτους, αποτελώντας τον ανταγωνιστή του Citroen My Ami Cargo. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα «quadricycle», ένα χαμηλής ισχύος και ταχύτητας τετράτροχο όχημα, που δεν νοείται ως «κανονικό» αυτοκίνητο.

 

Mobilize Bento: «πράσινα» last-mile logistics από τη Renault

 

Σε κάθε περίπτωση, το Bento σχεδιάστηκε για επαγγελματίες που αναζητούν ένα συμπαγές και πρακτικό όχημα για την παράδοση αγαθών και την προσφορά υπηρεσιών (επισκευές, συντήρηση, προσωπικές υπηρεσίες, παραδόσεις on-demand, κ.α.) εντός και γύρω από τις αστικές περιοχές, οι οποίες επιβάλλουν ολοένα και πιο αυστηρές περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Μήκος 2,5 μέτρα και χώρος φόρτωσης 1 κ.μ.

Με μήκος μόλις στα 2,5 μέτρα, το μονοθέσιο Bento είναι κατασκευασμένο κατά 50% από ανακυκλωμένα υλικά. Εμφανίζει αυτονομία 140 χλμ. και είναι σε θέση να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα. Το Bento μπορεί να φορτιστεί απευθείας σε μια τυπική οικιακή πρίζα ή -μέσω βύσματος Type 2- σε σταθμούς φόρτισης που βρίσκονται στον δρόμο, σε εταιρικές εγκαταστάσεις ή σε δημόσια πάρκινγκ.

 

Mobilize Bento: «πράσινα» last-mile logistics από τη Renault

 

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, είναι πως το Bento διαθέτει έναν χώρο φόρτωσης όγκου 1 κ.μ., στον οποίο μπορούν να τοποθετηθούν αντικείμενα βάρους 80 κιλών. Τόσο το κλειστό κουτί φόρτωσης όσο και το αμάξωμα, μπορούν να τροποποιηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του υποψήφιου αγοραστή.

Η καμπίνα του Bento είναι εξοπλισμένη με αερόσακο και air condition, ενώ οι γυάλινες πλαϊνές πόρτες ανοίγουν κάθετα, ώστε οι χρήστες να μπορούν να βγουν στη δεξιά πλευρά του δρόμου ή να χωρέσουν πιο εύκολα ανάμεσα από δύο παράλληλα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Αυτή η αρχιτεκτονική είναι, επίσης, πιο ασφαλής για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, καθώς η πόρτα δεν εισχωρεί στον δρόμο ή στα πεζοδρόμια.

 

Mobilize Bento: «πράσινα» last-mile logistics από τη Renault

 

Προηγμένες υπηρεσίες τηλεματικής και διαχείρισης στόλου

Όπως αναμενόταν, το Bento είναι ένα συνδεδεμένο όχημα, ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για τη διαχείριση εταιρικών στόλων. Το σύστημα μεταφορτώνει σε πραγματικό χρόνο, συγκεκριμένα δεδομένα οχήματος – όπως κατάσταση φόρτισης ή τοποθεσία –σε έναν ασφαλή διαδικτυακό διακομιστή, απ’ όπου γίνεται η προώθηση στις πλατφόρμες διαχείρισης στόλου της εταιρείας.

Το Bento διαθέτει επίσης ένα ψηφιακό κλειδί για πρόσβαση και εκκίνηση του αυτοκινήτου, για παράδειγμα από smartphone, διευκολύνοντας την κοινή χρήση και την εναλλαγή οχημάτων στόλου.

 

Mobilize Bento: «πράσινα» last-mile logistics από τη Renault

 

Η υπηρεσία Mobilize Power Solutions υποστηρίζει τους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν μεικτούς στόλους, με ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα (όπως το Bento), μεγαλύτερα LCV και ηλεκτρικά φορτηγά, βοηθώντας τους να κάνουν τη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προσφέρει συμβουλές για τη στρατηγική φόρτισης, με βάση τις συγκεκριμένες επιχειρησιακές, οικονομικές και ενεργειακές απαιτήσεις του πελάτη. Παράλληλα, προχωρά στην ανάπτυξη των κατάλληλων λύσεων φόρτισης, παρακολουθεί την επιχειρησιακή πορεία και προσφέρει υποστήριξη 24/7, με προληπτική και διορθωτική συντήρηση.

Επιπλέον λύσεις για την παρακολούθηση και τη βελτίωση της διαχείρισης στόλου, είναι τα πακέτα Mobilize Fleet Monitoring, Mobilize Fleet Data και Mobilize Fleet Connect.