Logistics Solutions VIΙΙ: Ένα συνέδριο, πολλές λύσεις για αποτελεσματικότερα Logistics στην Βόρεια Ελλάδα

Ένα συνέδριο πολύτιμο εργαλείο για όσους δραστηριοποιούνται στα Logistics διοργανώθηκε  με εξαιρετική επιτυχία για 2η συνεχόμενη χρονιά από το Supply Chain Institute με την επιστημονική υποστήριξη της PLANNING στις 19 Φεβρουαρίου 2020 στο Grand Hotel Palace στην Θεσσαλονίκη.

To event ξεχώρισε για την άρτια διοργάνωση, τη συμμετοχή περισσότερων των 200 διευθυντικών στελεχών και τους 30 κορυφαίους ομιλητές που τοποθετήθηκαν  σε ότι αφορά τα logistics της Βορείου Ελλάδας, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πως τα ελληνικά Logistics είναι ισχυρά και αναζητούν λύσεις. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ιδιοκτήτες και στελέχη 110 επιχειρήσεων.

 

 

Στην ημερίδα, παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες τάσεις, λύσεις και εξελίξεις, καλύπτοντας το συνολικό φάσμα των Logistics και δίνοντας κατεύθυνση για το βραχυπρόθεσμο logistics plan των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας μέσα από τις παρουσιάσεις και τοποθετήσεις κορυφαίων ομιλητών, συμπεριλαμβανομένων 6 case studies από ηγέτιδες εταιρείες της Β.Ε. και 1 έρευνα σε 950 καταναλωτές σχετικά με τις logistics απαιτήσεις τους κατά τις ηλεκτρονικές τους αγορές.

Το συνέδριο βασίστηκε σε 2 πυλώνες. Το πρώτο μέρος κινήθηκε σε αναπτυξιακό ύφος,  αναλύοντας τις Τάσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης για τα logistics της Βορείου ΕλλάδαςΜε γνώμονα ότι η βιομηχανική συγκέντρωση είναι μεγαλύτερη στη Β. Ελλάδα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς επίσης μεγαλύτερη είναι και η συγκέντρωση των agrologistics στη Β. Ελλάδα, πέραν του ότι σημαντικό φορτίο μεταφοράς κινείται από τη Β. Ελλάδα προς την Ν. Ελλάδα, βλέπουμε και μεγάλες ευκαιρίες για κέντρα αποθήκευσης και διανομής.

Αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά το θέμα της έλλειψης σε στελέχη logistics middle και upper management. Σε ερώτημα televoting επιβεβαιώθηκε με το 71% να απαντά ότι στο μέλλον τα logistics θα χαρακτηριστούν από την ταχύτητα παράδοσης, ενώ παρεμβάσεις φάνηκε να χρειάζονται σε όλους τους τομείς προκειμένου η εφοδιαστική αλυσίδα να μπορεί να ανταπεξέλθει στο αναπτυξιακό περιβάλλον.

 

 

Αποτυπώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση σε κάθε της διάσταση και πλαισιώνοντας την επόμενη μέρα, προβλήθηκαν όλες οι τάσεις ψηφιοποίησης και αυτοματισμού στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα κέντρα αποθήκευσης, καθώς και τα αποτελέσματα της  εφαρμογής τους μέσα από πρότυπα case studies.  Οι τεχνολογίες vision picking εφαρμόζονται πλέον από πρωτοπόρες εταιρείες, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να φέρουν μεγάλη βελτίωση της παραγωγικότητας με ταυτόχρονο ROI 1,5 έτους, ενώ οι χειριστές τους τις αποδέχθηκαν πιο εύκολα από όσο πιστεύουμε.

Επισημάνθηκαν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην ψυχρή αλυσίδα και ειδικά στην αποθήκευση προϊόντων κατάψυξης. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά αποτελέσματα έρευνας του Supply Chain Institute με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα, όπου 950 τελικοί καταναλωτές  απάντησαν για τις logistics απαιτήσεις τους.  Παρουσιάστηκε η επιρροή  του  ecommerce στο μοντέλο logistics των επιχειρήσεων και οι απαιτούμενες logistics προσαρμογές που απορρέουν από αυτό στοχεύοντας στο βέλτιστο customer experience.

 

 

Δεύτερος πυλώνας της ημερίδας οι Εμπορευματικές μεταφορές και η Διανομή της Βορείου Ελλάδας. Σκιαγραφήθηκε ο ρόλος της Βορείου Ελλάδας στα εθνικά δίκτυα διανομής, οι διεθνείς μεταφορές με επίκεντρο τη Β.Ε. και παρουσιάστηκαν benchmarks επιχειρήσεων εμπορευματικών μεταφορών. Η Θεσσαλονίκη -μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον case- αποδείχθηκε  κέντρο διεθνών μεταφορών, υπερέχοντας σε πολλά σημεία των Αθηνών τόσο σε εξαγωγές αλλά και σε εισαγωγές, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί κόμβο logistics.

city logistics & η αστική διανομή στη Θεσσαλονίκη κυριάρχησαν στο δεύτερο μέρος προτείνοντας λύσεις διανομής έως και με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Η έλλειψη οδηγών και καταρτισμένου προσωπικού, και στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών, απασχόλησε το discussion panel καθώς επίσης και όλα τα μέτρα ασφάλειας και ασφάλισης που οφείλουν να λαμβάνουν όσοι δραστηριοποιούνται στις εμπορευματικές μεταφορές.

 

 

To συνέδριο στήριξαν οι εταιρείες: MANTIS Πληροφορική – Μέγας χορηγός, ΠΑΕΓΑΕ – Events Sponsor 2020, οι Χρυσοί Χορηγοί EKOL, TELENAVIS, CIMA, ΟROSIMO SOFTWARE, ΙΜΕΤ και οι Χορηγοί JUNGHEINRICH, Όμιλος ΤΙΤΟΠΟΥΛΟΥ, INTERTRANS, VIANOX, TRUCK & CARGO INSURANCE, TRANSCOMBI EXPRESS SALONICA, SPEEDEX & ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ Systems.

Το συνέδριο στήριξαν θεσμικά οι: ΣΒΕ, ΕΒΕΘ, ΕΕL.BE, ΣΕΒΕ, ΟΦΑΕ, ΣΥΝΔΔΕ&L, ILME, ΠΕΕΔ, GRECA, GREEK COLD STORAGE & LOGISTICS.

Μεταξύ των Χορηγών Επικοινωνίας ήταν και το περιοδικό Supply Chain & Logistics.

Για τις παρουσιάσεις και τα αποτελέσματα του televoting επισκεφθείτε το www.scisce.eu