Blue Economy και Logistics στο επίκεντρο ελληνο-ολλανδικών επαφών με πρωτοβουλία της ΧΡΤC
Η δυναμική της «Μπλε Οικονομίας» αλλά και οι δυνατότητες της Ελλάδας ως διεθνούς κέντρου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ήταν τα δύο βασικά θέματα συζήτησης στη διάρκεια της συνάντησης αντιπροσωπίας 17 εκπροσώπων της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ολλανδίας με τα στελέχη της εταιρείας οικονομικών ναυτιλιακών συμβούλων XRTC, με επικεφαλής τον Γιώργο Ξηραδάκη τέως πρόεδρο του Propeller Clun , Port of Piraeus.
Στη συνάντηση, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες της χώρας στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στη λιμενική βιομηχανία, την εφοδιαστική αλυσίδα και στη βιομηχανία των logistics. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Ολλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα, προς τον κ. Γιώργο Ξηραδάκη. Η αντιπροσωπία στο πλαίσιο των ετησίων επισκέψεών της στο εξωτερικό, επισκέφθηκε την Αθήνα στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας κ.λπ.. Την αντιπροσωπία συνόδευε η Stella Ronner-Grubačić, Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα ενώ συμμετείχε ο Drs. Jan Versteeg, Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ισπανία και πρώην Πρέσβης της χώρας του στην Ελλάδα.
Στην παρουσίασή του ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης μίλησε για τη σημασία της θαλάσσιας οικονομίας για την Ελλάδα ως μια Ευρωπαϊκή χώρα. Αναφέρθηκε στην ταύτιση των δύο χωρών όσον αφορά την άμεση εξάρτησή τους από τη λιμενική και θαλάσσια οικονομία και τις συνδυασμένες μεταφορές: Επεσήμανε δε πως «Η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο ωρίμανσης της ανάπτυξης συνδυασμένων μεταφορών αλλά και ισχυρών κέντρων μεταποίησης και διαμετακόμισης ανάλογα με αυτά που ώθησαν ενεργά την οικονομία της Ολλανδίας τον περασμένο αιώνα» είπε Επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι για την πορεία της ΕΕ και της οικονομίας της η διατήρηση της ηγεμονίας της Ευρώπης στις θαλάσσιες συγκοινωνίες παραθέτοντας την εξάρτηση της Ευρώπης από τις θαλάσσιες μεταφορές:
Η ελληνική πλευρά παρότρυνε τόσο την Ολλανδική αντιπροσωπία όσο και την πρέσβη του Βασιλείου της Ολλανδίας στην Ελλάδα, να εξετάσουν οι ολλανδικές εταιρείες, την επέκταση των δραστηριοτήτων στη χώρα μας είτε άμεσα, είτε έμμεσα στις παραπάνω αγορές. Λαμβάνοντας αφενός υπόψη τη μακροχρόνια εμπειρία και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία των Ολλανδικών εταιριών και αφετέρου τις προοπτικές της Ελλάδας στο χώρο, λόγω της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής της θέσης, οι κοινές επενδύσεις μπορούν να αποβούν προς όφελος των δύο μερών.