B–ON Pelkan: Nέο eLCV με έξυπνο διανομέα πακέτων

Έως και 9.000 δολάρια επιπλέον ετήσια έσοδα ανά όχημα, θα μπορούσε να δημιουργήσει ο έξυπνος διανομές πακέτων της εταιρείας Β-ΟΝ, που έκανε πρεμιέρα μαζί με το -επίσης νέο- ηλεκτρικό, Pelkan.

Η εταιρεία B–ON, ο παγκόσμιος πάροχος λύσεων καθαρής κινητικότητας, και η κοινοπραξία Mobility in Harmony (MIH), το παγκόσμιο ανοιχτό οικοσύστημα για ηλεκτρικά οχήματα, ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν τη συνεργασία τους για την παροχή λύσεων για πελάτες με εταιρικούς στόλους.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, το πλήρως ηλεκτρικό B–ON Pelkan επόμενης γενιάς και η τεχνολογία έξυπνου διανομέα πακέτων, θα συμπληρώσουν τις λύσεις last-mile logistics της MIH. Tο εμπορικό λανσάρισμα αναμένεται να συμβεί κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Επιπλέον, οι υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης «ElectrOS» της B–ON θα ενσωματωθούν για τη βελτίωση της εμπειρίας ηλεκτροδότησης του στόλου.

 

B–ON Pelkan: Nέο eLCV με έξυπνο διανομέα πακέτων

 

Σε δύο εκδόσεις μπαταρίας για μέγιστη αυτονομία 250 χλμ.

Το Pelkan της B–ON έχει μήκος 5.725 χλστ., πλάτος 1.850 χλστ. και ύψος 2.515 χλστ., με το μεταξόνιό του να εκτείνεται στα 3.380 χλστ. Το ηλεκτρικό van εμφανίζει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 1.235 κιλά και θα προσφέρεται αποκλειστικά σε 2θέσια διαμόρφωση.

Η ηλεκτρική γραμμή κίνησης έχει ισχύ 85 KW και ροπή 256 Nm, προσδίδοντας στο όχημα τελική ταχύτητα 120 χλμ./ώρα. Ο ηλεκτρικός κινητήρας παίρνει ενέργεια από μπαταρίες χωρητικότητας 43 ή 54 kWh, με τις τελευταίες να υπόσχονται αυτονομία έως και 250 χλμ. Σε έναν ταχυφορτιστή, οι μπαταρίες χρειάζονται λιγότερο από 30 λεπτά για να πάνε από το 30 στο 80%. Η ολονύκτια, πλήρης φόρτιση απαιτεί περίπου 8 ώρες.

Έξυπνος διανομέας για ταχύτητα, άνεση και ασφάλεια

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, ίσως, ο πρωτότυπος διανομέας πακέτων, τον οποίο η B–ON ονομάζει «Smart Dispenser». Το εν λόγω έξυπνο σύστημα -ελεγχόμενο από GPS- καταργεί την ανάγκη αλληλουχίας των αντικειμένων κατά τη φόρτωση και μειώνει τον χρόνο παράδοσης, ανιχνεύοντας αυτόματα το σωστό πακέτο σε κάθε διεύθυνση παράδοσης.

 

B–ON Pelkan: Nέο eLCV με έξυπνο διανομέα πακέτων

 

Ανεξαρτήτως τοποθεσίας, στο σύστημα μπορούν να προστεθούν τόσο τα εξερχόμενα δέματα όσο και αυτά που αποτελούν επιστροφές, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο και τα λεγόμενα «reverse logistics». Ο εργονομικός σχεδιασμός του Smart Dispenser καθιστά πιο απλή την πρόσβαση στα ράφια, ενώ η τοποθέτησή του αποκλειστικά από την πλευρά του συνοδηγού, αυξάνει τα επίπεδα ασφάλειας.

Σημειώνεται, πως οι συσκευασίες σαρώνονται αυτόματα στους περιστρεφόμενους δίσκους του φορτηγού, ενώ στο πλαίσιο της αυτόματης ταξινόμησης, το σωστό ντουλάπι δεμάτων εμφανίζεται στον εκάστοτε προορισμό.

Κατόπιν όλων αυτών, η Β-ΟΝ αναφέρει πως εξοικονομούνται πάνω από 15 δευτερόλεπτα ανά δέμα. Αν θεωρήσουμε πως ένα van διανομών μεταφέρει 250 δέματα, το παραπάνω σημαίνει πως η εταιρεία και ο οδηγός κερδίζουν καθημερινά περισσότερο από μία ώρα. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι βελτιώσεις στην παραγωγικότητα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έως και 9.000 δολάρια επιπλέον ετήσια έσοδα ανά όχημα.

Ο έξυπνος διανομέας θα είναι διαθέσιμος τόσο ως προαιρετικό στοιχείο του εξοπλισμού του Pelkan ή ως ξεχωριστό σύστημα που θα τοποθετείται σε άλλα οχήματα, ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2024.