Aegean και Airbus επικύρωσαν την αγορά έως 42 νέων αεροσκαφών Α320neo

Στην επίσημη υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία Airbus για την αγορά έως 42 αεροσκαφών νέας γενιάς A320neo προχώρησε η αεροπορική εταιρεία Aegean. Η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 5 δισ. δολάρια σε τιμές καταλόγου και αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα. Δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης για την Aegean, τον κλάδο του τουρισμού και τη χώρα συνολικά.

Παράλληλα, η Aegean προχωρά άμεσα και με ορίζοντα ολοκλήρωσης 18-24 μήνες, στην κατασκευή εκπαιδευτικού κέντρου 12.000 τ.μ., συνολικής επένδυσης 30 εκατ. ευρώ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το κέντρο θα παρέχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους διδασκαλίας, αλλά και υπερσύγχρονους ιδιόκτητους εξομοιωτές πτήσεων και θα καλύπτει πλέον στην Ελλάδα όλο τον κύκλο των αναγκών του πτητικού προσωπικού της Aegean, των πιλότων, αλλά και των πληρωμάτων καμπίνας. Ταυτόχρονα, η Aegean ξεκινά άμεσα ένα πρόγραμμα υποτροφιών για 100 υποψήφιους πιλότους το 2018-2019, προκειμένου να προσφέρει την ευκαιρία σε νέους που επιθυμούν να γίνουν πιλότοι, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το σύνολο του κόστους των σχολών φοίτησης, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 60.000-70.000 ευρώ ανά υποψήφιο.

Τα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo με κινητήρες τεχνολογίας νέας γενιάς και Sharklets παρέχουν εξοικονόμηση έως 15% στην κατανάλωση καυσίμου, μείωση εκπομπών ρύπων και θορύβου, ενώ μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τον ακριβή τύπο και προδιαγραφές, πρόσθετη εμβέλεια από 600 έως και 1.500 χλμ. (δηλ. από 1 – 2 ώρες επιπλέον πτήσης).

Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης, και η ατμόσφαιρα φορτίστηκε συγκινησιακά όταν προβλήθηκε το βίντεο-αφιέρωμα στον αείμνηστο ιδρυτή, Θεόδωρο Βασιλάκη. Ο κ. Βασιλάκης ανέφερε: «Ξεκινώντας με το όραμα ενός ελληνικού ποιοτικού αερομεταφορέα το 1999, η ελληνική αεροπορική εταιρεία κατάφερε σήμερα να εκτελεί 297 πτήσεις καθημερινά σε 44 χώρες μεταφέροντας πάνω από 114 εκατομμύρια επιβάτες», ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, εξηγώντας πως με τη νέα αυτή επένδυση για 42 νέα αεροσκάφη αξίας 5 δισ. δολαρίων–που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση επί ελληνικού εδάφους –ανοίγονται «νέες προοπτικές τόσο για εμάς και για τους επιβάτες μας όσο και για τη χώρα».

 

Από αριστερά ο κ. Δ. Γερογιάννης, ο κ. Τ. Enders, και ο κ. Ευ. Βασιλάκης τη στιγμή που υπογράφει τη συμφωνία με την Airbus για την παραγγελία έως 42 νέων αεροσκαφών Α320neo

 

Όπως τόνισε ο κ. Βασιλάκης, η Aegean χτίστηκε από την προσπάθεια των ανθρώπων της και του προσωπικού της που αριθμεί σήμερα τα 3.100 άτομα και καταφέρνει τρίτη φορά μέσα σε 19 χρόνια να επενδύσει σε νέα αεροσκάφη. Τη σημασία των ανθρώπων της εταιρείας δεν παρέλειψε να τονίσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Επενδύοντας σε υπερσύγχρονα αεροσκάφη Airbus A320 και σε μια ακόμη πιο σύγχρονη, άρτια και επεκτάσιμη σε δυνατότητες υποδομή εκπαίδευσης, σηματοδοτούμε ένα ακόμα ορόσημο για την εταιρία μας. Άλλωστε πεποίθησή μας είναι ότι αυτό που διαφοροποιεί την AEGEAN από τις άλλες αεροπορικές εταιρίες δεν είναι το μέταλλο, αλλά οι άνθρωποί μας».

Από την πλευρά του ο Thomas Enders, Chief Executive Officer της Airbus, τόνισε: «Η Aegean είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα εταιρίας που επιτυγχάνει να επιχειρεί και να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις. H εταιρία κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση στην οικονομία της χώρας και να βγει ακόμα πιο ισχυρή. Η εστίαση της Aegean στους επιβάτες και η προσοχή της στην ποιοτική εξυπηρέτηση, την έχουν αναδείξει σε μια από τις πιο βραβευμένες αεροπορικές εταιρίες σε ικανοποίηση επιβατών. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που η Aegean επέλεξε την Airbus για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του στόλου της στο μέλλον».

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας με την Airbus που έγινε στην Τεχνική Βάση της Aegean στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, παρέστησαν: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, πρέσβεις και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας.