Η Jungheinrich AG εξαγοράζει τον όμιλο Storage Solutions

Η γερμανική εταιρεία πρωτοπόρος στον κλάδο των intralogistics, Jungheinrich AG, εξαγοράζει τον όμιλο Storage Solutions με έδρα την Ιντιάνα, κορυφαίο πάροχο λύσεων ραφιών και αυτοματισμού αποθηκών στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στην ελκυστική αμερικανική αγορά αποθήκευσης και αυτοματισμού.

Η Jungheinrich υπέγραψε συμφωνία αγοράς μετοχών με τις Merit Capital Partners, MFG Partners και τη διοίκηση της Storage Solutions για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Storage Solutions. Το συνολικό τίμημα που συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο της συμφωνίας αγοράς μετοχών, αποτελείται από ένα τίμημα αγοράς ύψους περίπου 375 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (που υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής) καθώς και ένα ευέλικτο, βασισμένο στις επιδόσεις στοιχείο στο μεσαίο έως υψηλό μονοψήφιο ποσοστό του τιμήματος αγοράς, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί από τη διατηρούμενη διοίκηση της Storage Solutions κατά τη διάρκεια τριών ετών, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί με διαθέσιμα μετρητά και χρέος με περιορισμένο αντίκτυπο στη μόχλευση.

Storage Solutions: μια καθιερωμένη πλατφόρμα για την αυτοματοποίηση ραφιών και αποθηκών στις ΗΠΑ

Η Storage Solutions, με έδρα το Westfield της Ιντιάνα, είναι μια αμερικανική εταιρεία σχεδιασμού, αυτοματισμού και ολοκληρωμένου συστήματος αποθηκών στις ΗΠΑ, με 170 υπαλλήλους και 45 χρόνια εμπειρίας στην παροχή ολοκληρωμένων, βέλτιστων λύσεων στους πελάτες. Με βάση ένα επιχειρηματικό μοντέλο που δεν σχετίζεται με την τεχνολογία, η εταιρεία έχει επιτύχει μια ισχυρή θέση στην αμερικανική αγορά εξοπλισμού αποθήκης, η οποία επωφελείται από ισχυρή μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης. Προσφέρει μοναδικές καθετοποιημένες γραμμές υπηρεσιών με in-house ομάδες logistics και εγκατάστασης, διασφαλίζοντας την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου και παρέχοντας υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως βελτιστοποίηση της ροής εργασιών, μηχανική και αδειοδότηση.

Η Storage Solutions είναι αξιόπιστος συνεργάτης μιας μεγάλης και αυξανόμενης πελατειακής βάσης με στρατηγική εστίαση σε εταιρείες που χρειάζονται ολοκληρωμένο σχεδιασμό αποθηκών, τεχνική υποστήριξη και ικανότητες διαχείρισης έργων. Η επαναλαμβανόμενη πελατειακή της βάση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κορυφαίων εμπορικών σημάτων, όπως για παράδειγμα στους τομείς των 3PL, του ηλεκτρονικού εμπορίου, του λιανικού εμπορίου, των τροφίμων και ποτών και της βιομηχανίας. Για το 2022, η Storage Solutions αναμένεται να παρουσιάσει έσοδα (κύκλο εργασιών) περίπου 290 εκατ. Δολαρίων, καθώς και προσαρμοσμένο EBIT περίπου 34 εκατ. δολάρια.

Ενίσχυση της Jungheinrich σύμφωνα με τη Στρατηγική 2025+

Για την Jungheinrich, η εξαγορά συμπληρώνει σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο αποτύπωμά της και θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της εταιρείας στην αγορά. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να εισέλθει σε ένα μεγάλο και ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς με στρατηγικό έρεισμα στις Η.Π.Α. Η κάλυψη της αγοράς από την Storage Solutions θα παρέχει στη Jungheinrich πρόσβαση σε βασικούς κόμβους logistics στις Η.Π.Α. και την ευκαιρία να υποστηρίξει την υπάρχουσα ευρωπαϊκή πελατειακή βάση στην αγορά αυτή. Η απόκτηση μιας αναπτυξιακής βάσης στις ΗΠΑ παρέχει επίσης πρόσθετες μεσοπρόθεσμες δυνατότητες για τη δημιουργία παρουσίας στις γειτονικές χώρες Καναδά και Μεξικό. Η εξαγορά θα λειτουργήσει παράλληλα με την υφιστάμενη συνεργασία της Jungheinrich με την Mitsubishi Logisnext Americas (MLA), η οποία θα παραμείνει η μοναδική δραστηριότητα της Jungheinrich στην αγορά περονοφόρων ανυψωτικών οχημάτων της Βόρειας Αμερικής και δεν θα έχει καμία επίπτωση σε αυτήν.

Συνδυάζοντας την εξειδίκευση και τις δυνατότητες των δύο μερών, η Jungheinrich και η Storage Solutions θα οδηγήσουν μαζί την περαιτέρω ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων αυτοματισμού. Η αυτοματοποίηση της αποθήκης αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τους πελάτες τόσο της Jungheinrich όσο και της Storage Solutions, με εκτιμώμενη παγκόσμια αύξηση της αγοράς κατά 10% (CAGR) κατά την περίοδο 2021 έως 2025.

Η εξαγορά αναμένεται από την αρχή να έχει αυξητική επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή, στις ελεύθερες ταμειακές ροές ανά μετοχή και στο προσαρμοσμένο περιθώριο EBIT. Ο στόχος της Στρατηγικής 2025+ που αναφέρεται σε 20% των πωλήσεων εκτός Ευρώπης, ιδίως μέσω της ανόργανης ανάπτυξης, θα υποστηριχθεί από την προσθήκη ετήσιων εσόδων ύψους 300+ εκατομμυρίων δολαρίων από τις λύσεις αποθήκευσης. Επιπλέον, το προσανατολισμένο στις υπηρεσίες επιχειρηματικό μοντέλο της Storage Solutions επιτρέπει μια προσέγγιση με χαμηλό κόστος περιουσιακών στοιχείων και περιορισμένες απαιτήσεις κεφαλαιουχικών δαπανών, ενισχύοντας έτσι τη δημιουργία ρευστότητας και την ανθεκτικότητα της Jungheinrich.

Ο Dr Lars Brzoska, Διευθύνων Σύμβουλος της Jungheinrich αναφέρει: «Η εξαγορά της Storage Solutions αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Στρατηγικής μας 2025+. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να επεκτείνουμε το γεωγραφικό μας αποτύπωμα στις ΗΠΑ και προσθέτει ένα ισχυρό στρατηγικό βήμα για ανάπτυξη στον τομέα της αυτοματοποίησης αποθηκών σε ολόκληρη την περιοχή. Η Storage Solutions είναι μια εδραιωμένη και επιτυχημένη επιχείρηση με ελκυστική πελατειακή βάση και εξαιρετική ομάδα διοίκησης. Βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες στο συνδυασμό των δυνατοτήτων αποθήκευσης και αυτοματισμού και των δύο μερών προς όφελος των πελατών στις ΗΠΑ, καθώς και των Ευρωπαίων πελατών μας με δραστηριότητες στη Βόρεια Αμερική».

Παράλληλα, ο Kevin Rowles, Διευθύνων Σύμβουλος της Storage Solutions υπογραμμίζει: «Το επόμενο επίπεδο ανάπτυξης στον κλάδο μας θα οδηγηθεί από την αυξανόμενη ανάγκη για αυτοματοποίηση των αποθηκών. Η Storage Solutions έχει καθιερώσει σταθερές ικανότητες στον τομέα των ραφιών, καθώς και στον τομέα της αυτοματοποίησης και της ψηφιοποίησης, τις οποίες επιδιώκουμε να επεκτείνουμε περαιτέρω, καθώς η ζήτηση επιταχύνεται συνεχώς με βάση τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη. Μαζί με τη Jungheinrich, ανυπομονούμε να εκμεταλλευτούμε από κοινού την ανοδική πορεία για περαιτέρω ανάπτυξη».

Το εκτελεστικό και το εποπτικό συμβούλιο της Jungheinrich ενέκριναν τη συναλλαγή. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2023, υπόκειται στις συνήθεις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης της λήψης της άδειας ελέγχου συγχωνεύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Morgan Stanley & Co. International plc ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Jungheinrich και η Freshfields Bruckhaus Deringer ενεργεί ως νομικός σύμβουλος, ενώ η Deloitte παρείχε υποστήριξη κατά τη διαδικασία ειδικού ελέγχου. Η Baird ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Storage Solutions και η Goodwin Procter LLP ενεργεί ως νομικός σύμβουλος.