3 κατευθυντήριοι άξονες για την ανάπτυξη του Λιμένα Αλεξανδρούπολης

Επίσημη επίσκεψη στον Λιμένα Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΛΑ κ. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και αξιωματούχους του Ελληνικού Στρατού. Ο υπουργός επεσήμανε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές ανάπτυξης για το λιμάνι είναι 3, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

  1. Ο πρώτος άξονας αφορά στον αμυντικό και νομίζω ότι με τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπηρετείται απολύτως. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί στους σχεδιασμούς και υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.
  2. Ο δεύτερος αφορά στο οικονομικό και εμπορικό κομμάτι. Το λιμάνι θα εξελιχθεί και θα γίνει ένα λιμάνι εισόδου στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο για την πόλη και την περιοχή.
  3. Ο τρίτος άξονας είναι ο ενεργειακός. Το υγροποιημένο αέριο, ο νέος Σταθμός που θα φτιαχτεί λίγα μίλια από εδώ και η διασύνδεση με τον ΤΑΡ θα οδηγήσει στο να γίνει η Αλεξανδρούπολη και η Θράκη, ένας νέος ενεργειακός κόμβος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΛ Αλεξανδρούπολης κ. Χατζημιχαήλ επεσήμανε πως “η επίσκεψη του Υπουργού Δένδια έρχεται σε μία περίοδο μετασχηματισμού της ευρύτερης περιοχής σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό κόμβο, κρίσιμο για την ανάπτυξη και ασφάλεια τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης.  Μία περίοδο στην οποία ο Λιμένας Αλεξανδρούπολης υλοποιώντας με συνέπεια πολιτικές καθιέρωσης στρατηγικού βάθους σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη, διευρύνει περαιτέρω το αποτύπωμα του λιμένα ενώ αυξάνει με αποτελεσματικότητα τις εμπορικές και στρατιωτικές του παραμέτρους, ισόρροπα και παράλληλα.  Τέλος, θεωρώ σκόπιμο να επισημάνω το γεγονός ότι ο λιμένας παραμένει ένας σημαντικός εμπορικός λιμένας, ανεξάρτητα από το είδος και την ιδιαιτερότητα των φορτίων που διακινεί. Και ως τέτοιος πρόκειται να αναπτυχθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του βορειοανατολικού άκρου της πατρίδας μας”.