Υπεγράφη στο Πεκίνο διακρατικό Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας για την “Belt-Road”

Μνημόνιο Συνεργασίας για την από κοινού εδραίωση της πρωτοβουλίας “One Belt One Road – BRI”, υπέγραψαν τη Δευτέρα ο Κινέζος Δημόσιος Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι (Wang Yi) με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στο Πεκίνο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που υπέγραψε το σχετικό MOU για την διεθνή πρωτοβουλία BRI της Κίνας. Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το CGTN.

 

Η πρωτοβουλία Belt and Road αφορά τόσο τις αναπτυσσόμενες όσο και τις ανεπτυγμένες χώρες, ανέφερε ο Wang, προσθέτοντας ότι η συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας θα ανοίξει ένα ευρύτερο και καλύτερο μέλλον για τη συνεργασία των δύο.

Στην ομιλία του ο Wang ανέφερε σχετικά: “Η Κίνα με ανοιχτότητα αγκαλιάζει κάθε πρωτοβουλία για την οικοδόμηση της Belt and Road, με απόλυτη αφοσίωση στον στόχο, χωρίς να σχηματίζει κλίκα, χωρίς υψηλά κριτήρια, χωρίς μαύρες υποθέσεις. Βλέπουμε τις αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες χώρες που μπαίνουν στο διεθνές αυτό πλάνο, ως ίσους εταίρους στην κατασκευή του Belt and Road. Η οικοδόμηση της ζώνης και της ίδιας της οδού αποτελεί ένδειξη δέσμευσης για πολυμέρεια » προσθέτοντας πως “Η Ελλάδα, ένα σημαντικό σημείο ανταλλαγής του Δρόμου του Μεταξιού στην ξηρά και στη θάλασσα, φυσικά γίνεται φυσικός εταίρος της συνεργασίας”.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, η διασύνδεση και η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας είναι παραδειγματικές, με το Λιμάνι του Πειραιά να αποτελεί το κυριότερο. Με τις 55 θαλάσσιες λωρίδες του, το λιμάνι βοηθά τις χώρες του BRI να επεκτείνουν την εμβέλειά τους στη Μεσόγειο και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά με τη στρατηγική συνεργασία Κίνα-ΕΕ, ο Wang δήλωσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να εμβαθύνει την πρωτοβουλία BRI με το ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασύνδεσης για να προωθήσει μεγαλύτερη συνεργασία τρίτων μερών και να διερευνήσει νέους τρόπους πολυεθνικής συγχρηματοδότησης.

Πιστεύει επίσης ότι η από κοινού κατασκευή της πρωτοβουλίας θα γίνει σίγουρα ένα νέο σημείο ανάπτυξης για τη συνεργασία της Κίνας και της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς επανέλαβε την κοινή πεποίθηση του Wang ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί περισσότερο με την Κίνα για την πολιτική, την οικονομία και τον πολιτισμό. “Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι ότι είμαστε δύο χώρες με αμοιβαία εμπιστοσύνη ο ένας με τον άλλο, εργαζόμαστε μαζί με εμπιστοσύνη, το δεύτερο είναι η οικονομία, έχουμε πολλά να μάθουμε από την Κίνα”, πρόσθεσε.