Ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις: Καθορισμός της θέσης του Συμβουλίου για την αναβάθμιση των εργαλείων του ψηφιακού εταιρικού δικαίου

Το Συμβούλιο καθόρισε τη θέση του (διαπραγματευτική εντολή) σχετικά με την τροποποιητική οδηγία για την περαιτέρω επέκταση και αναβάθμιση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου. Οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν τα δεδομένα των εταιρειών πιο εύκολα διαθέσιμα, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια στις εταιρείες σε όλα τα κράτη μέλη, θα δημιουργήσουν πιο συνδεδεμένες δημόσιες διοικήσεις και θα μειώσουν τη γραφειοκρατία για τις εταιρείες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σε περιπτώσεις διασυνοριακού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, θα συμβάλει σε μια πιο ολοκληρωμένη και ψηφιοποιημένη ενιαία αγορά για τις εταιρείες.

«Ένας τρόπος για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των εταιρειών μας είναι η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης κατά την εφαρμογή του εταιρικού δικαίου. Η ψηφιοποίηση θα καταστήσει τις διοικητικές διαδικασίες φθηνότερες, ταχύτερες και λιγότερο επαχθείς» ανέφερε ο Paul Van Tigchelt, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Δικαιοσύνης και Βόρειας Θάλασσας του Βελγίου.

Απλούστερες και πιο ψηφιακές πληροφορίες για τις εταιρείες

Η πρόταση της Επιτροπής θα καταστήσει δημόσια διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες σε επίπεδο ΕΕ μέσω του συστήματος διασύνδεσης μητρώων επιχειρήσεων (BRIS). Σκοπός της οδηγίας είναι να διασφαλίσει ότι τα εταιρικά δεδομένα στα μητρώα επιχειρήσεων είναι ακριβή, αξιόπιστα και επικαιροποιημένα.

Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν, επίσης, στην μείωση της γραφειοκρατίας όταν οι εταιρείες χρησιμοποιούν εταιρικές πληροφορίες από μητρώα επιχειρήσεων σε περιπτώσεις διασυνοριακού χαρακτήρα. Για παράδειγμα, η πρόταση καταργεί διατυπώσεις όπως η ανάγκη για επισημείωση στα εταιρικά έγγραφα και ενθαρρύνει τη χρήση της αρχής «μόνον άπαξ» όταν οι εταιρείες ιδρύουν θυγατρικές και υποκαταστήματα σε άλλο κράτος μέλος. Εισάγει επίσης ένα πολύγλωσσο ενωσιακό πιστοποιητικό εταιρειών που θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις διασυνοριακού χαρακτήρα.

Η εντολή του Συμβουλίου

Η διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου συμμερίζεται τους κύριους στόχους της πρότασης οδηγίας, αλλά εισάγει ορισμένες βελτιώσεις για την απλούστευση ορισμένων διαδικασιών και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις εταιρείες και τις εθνικές αρχές.

Για παράδειγμα, προσδιορίζει την αρχή «μόνον άπαξ» για την ανταλλαγή πληροφοριών και την πρόσβαση μιας εταιρείας σε πληροφορίες κατά τη σύσταση διασυνοριακών θυγατρικών ή υποκαταστημάτων. Για να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος τόσο για τα μητρώα επιχειρήσεων όσο και για τις εταιρείες, δεν θα απαιτούνται πλέον πληροφορίες σχετικά με τους ομίλους εταιρειών. Η εντολή του Συμβουλίου προστατεύει επίσης τις διαφορετικές εθνικές παραδόσεις όσον αφορά την καταχώρηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο ενωσιακό πιστοποιητικό εταιρειών. Όσον αφορά το ενωσιακό ψηφιακό πληρεξούσιο, η θέση του Συμβουλίου εισάγει ορισμένες τεχνικές ευθυγραμμίσεις που αυξάνουν τη φιλικότητά του προς τον χρήστη, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης παράλληλων συστημάτων που δεν θα είναι διαλειτουργικά σε ολόκληρη την Ένωση.

Τέλος, το συμβιβαστικό κείμενο προβλέπει έξι επιπλέον μήνες για την περίοδο μεταφοράς, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις.

Επόμενα βήματα

Η εντολή που συμφωνήθηκε παρέχει στην Προεδρία του Συμβουλίου το πλαίσιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.