Υπερδιπλάσιες οι ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων το 2021

Υπερδιπλασιασμό των ταξινομήσεων ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το 2021 ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Σε  δημόσιες δηλώσεις του, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι κατά την προηγούμενη θητεία του το 2014 ως Υφυπουργός Μεταφορών, είχε εκκινήσει η προσπάθεια για την ηλεκτροκίνηση με τη νομοθετική ρύθμιση για την εγκατάσταση φορτιστών και τα εγκαίνια του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Αναφορικά με την ανταπόκριση των πολιτών στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που ξεκίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, δήλωσε: «Από το 2020 έχουν ταξινομηθεί στο μητρώο του Υπουργείου Μεταφορών 3.706 αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, εκ των οποίων τα 1.133 πέρυσι και τα 2.573 τους 9 μήνες του 2021. Ήδη, δηλαδή έχουν γίνει υπερδιπλάσιες ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων σε σχέση με ολόκληρο το 2020».

Όσον αφορά την τεχνική υποστήριξη των ηλεκτρικών οχημάτων, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι το Υπουργείο Μεταφορών έχει ετοιμάσει το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα συνεργεία, ενώ ετοιμάζεται το αντίστοιχο πλαίσιο για τους τεχνίτες. Πρόκειται, μάλιστα, μια νέα επαγγελματική ειδίκευση με προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον και ευκαιρίες απασχόλησης. Επιπλέον, μέσω του νέου νόμου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, Δήμοι και Περιφέρειες, μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και να αναπτύξουν δίκτυα φορτιστών.

Σχετικά με τη συμμετοχή του Υπουργείου Μεταφορών στο πρόγραμμα της Αστυπάλαιας, ο υφυπουργός Μεταφορών μίλησε για ένα καινοτόμο σχέδιο που αφορά την Κινητικότητα, καθώς θα εισαχθούν νέες υπηρεσίες μεταφοράς κατά παραγγελία, μέσω ψηφιακών εφαρμογών. Ειδικότερα, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Τα νέα οχήματα θα ενσωματωθούν σε ένα δίκτυο που θα ανταποκρίνεται στη ζήτηση των επιβατών για μεταφορά, σε πραγματικό χρόνο. Ο επιβάτης θα μπορεί μέσα από το κινητό του τηλέφωνο να δηλώσει που βρίσκεται και που θέλει να πάει και το δίκτυο θα μεριμνά για την κάλυψη αυτής της ανάγκης. Στην πράξη, δηλαδή, αναπτύσσουμε μια διαδραστική μορφή μεταφοράς».